Acasa | Familie | Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

 SHARE  

Adaugat in 5 ianuarie 2017

Fii un tată, nu un portofel!

Barbatul din bani

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Spui de fiecare dată că e ultima oară când mai cedezi insistențelor lui. I-ai cumpărat a 15-a mașinuță teleghidată sau a 31-a păpușă aidoma celor de dinainte. Întotdeauna, scenariul se repetă: copilul se joacă 2-3 zile cu noul cadou, după care se plictisește de el și îl aruncă în coșul cu jucării inutile.

Și totuși, de ce continui să cedezi? Cui îi cumperi, de fapt, toate acele nimicuri costisitoare, fără nicio însemnătate emoțională? Celui mic, sau ție, în încercarea de a câștiga câteva minute de liniște sau de a suplini momentele tot mai dese în care lipsești de lângă el? Ei bine, există multe alte moduri de a dobândi tihna. Sunt gratuite și efectul lor durează în timp.

“Toată lumea vrea banii mei!”

Dacă te-ai uitat măcar o dată la genericul serialului “Familia Bundy”, sigur ai reținut cum fiecare membru al familiei, începând cu soția și terminând cu patrupedul din dotare, trecea pe lângă canapeaua pe care stătea așezat “capul familiei” și își cerea porția de bani. Poate că atunci te-a distrat, dar acum, când ai familie la rândul tău, scenariul acesta nu ți se mai pare la fel de amuzant. Ce să faci să nu te transformi din părinte în… portofel? Simplu, să îi lași pe ceilalți membri ai familiei să vadă în tine și altceva decât un sac fără fund. Nu totul se cumpără cu bani.

Sau, dacă tot ai bani de cheltuit, în loc să-i cumperi încă o jucărie ca să te lase în pace, mai bine mergeți să vedeți un film împreună, sau ia-l cu tine pe cel mic la pescuit, data viitoare când plănuiești o astfel de escapadă.

Vrei să afli un secret? De cele mai multe ori, copiii au nevoie de lucruri care să suplinească lipsa fizică sau de atenție a părinților. Dacă tu umpli această absență, ei nu vor mai simți nevoia unui surogat material.

Fiul tău are nevoie de o figură paternă

Oricâte jocuri de strategie îi vei cumpăra, oricâți bani vei da la frizer să-i realizeze cea mai cool tunsoare, fiul tău nu va învăța niciodată să fie un bărbat adevărat dacă nu-i stai prin preajmă. Nu va ști să mânuiască o lamă pentru ras, atunci când, pe la 14-15 ani, se va confrunta prima oară cu problema asta. Nu va putea să-și facă un nod la cravată, să aprindă un foc de tabără, să repare o pană sau să schimbe plăcuțele de frână. Nu va ști să curteze o femeie sau cum să se poarte cu soția lui, pentru că și-a văzut mama mai tot timpul singură.

Fiica ta are nevoie de un model

Dintotdeauna, fiicele au căutat băieți după chipul și asemănarea tatălui lor. Dacă vei continua să o educi exclusiv în spirit materialist, fiica ta va avea o percepție total greșită la adresa bărbaților. Treptat, se va transforma într-o femeie “cuier”, în căutarea acelor parteneri de viață potenți financiar, care să-i satisfacă toate dorințele materiale, mai puțin pe cele sufletești. De fapt, probabil nici nu va ști că într-o relație raportul de forțe trebuie să fie egal, să existe respect reciproc și ambii parteneri să facă tot ce le stă în putință pentru a face “căruța” să meargă. Va considera că soția este un bun pe care soțul l-a dobândit cu bani grei, o investiție pe care trebuie s-o amortizeze în anii de căsnicie, punând-o să aibă în exclusivitate grijă de casă. Nu-ți dorești acest scenariu pentru fiica ta, așa-i? Atunci, fii prezent în viața ei și altfel decât prin intermediul portofelului.

Soția ta nu s-a căsătorit cu un bancomat

Dacă v-ați căsătorit de tineri, aproape sigur ați construit totul de la zero. Poate că la început aveai doar două perechi de pantaloni, o pereche de șlapi și niște bocanci de Doamne-ajută. Și totuși, dacă te uiți în albumul de poze, femeia aceea perfectă care-ți zâmbește din toată inima în fotografie a fost îndrăgostită de tine până peste cap! Nu pentru că aveai costum de mii de euro (pentru că, cel mai probabil nu aveai!), ci pentru că spuneai glume bune și dansai ca nimeni altul. Pentru că o făceai să se simtă cea mai iubită fată din Univers! Iar pentru asta nu-ți trebuia nicio lețcaie. Sigur, mai târziu, te-a apreciat și pentru că munceai din greu să întreții familia. Dar, dacă ai întreba-o acum ce preferă: să te întorci zilnic la 10 seara sau să beți un pahar de vin roșu împreună, depănând amintiri dragi, eu cred că ar alege ultima variantă.

Fii un părinte și un soți bun, nu un portofel. Investește în amintiri frumoase, nu în lucruri trecătoare.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

19465 citiri

17 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.