File de peste cu mustar / Foto: Alison's Trials
Pentru reteta de fata puteti alege orice fel de file de peste gen cod, merlucius, merlan. Intimplarea a fost ca eu sa incerc un file de "leu negru", un peste slab pe care am tinut sa-l incerc in ziua respectiva, m-a intrigat tinuta lui bicolora si noutatea, bineinteles...
Ingrediente pentru 3 persoane:
1 file de peste de cca 500-600 grame,
1 lingura de smantana,
1lingura de mustar boabe,
sare, piper dupa gust.
Pentru garnitura:
100 grame de orez basmati,
3 andive,
500 grame broccoli,
suc de lamaie sau sos de soia.
Preparare:
Fileul de peste il asezonam cu sare grunjoasa si piper, apoi il pensulam cu amestecul obtinut din uniunea mustarului boabe cu smantana, din belsug. Tot cu acest amestec pensulam si baza formei termorezistente in care vom transfera pestele. Avem grija sa preincalzim cuptorul la 180°C si plasam pestele acolo, unde il lasam cca 15-20 minute, pana cand se rumeneste usor deasupra. In timpul acesta, pregatim garnitura: oparim 3 minute broccoli desfacut in buchete in apa clocotita, desfacem andivele in foi si fierbem orezul basmati (spalat bine, in 5-6 ape) cca 10 minute (asta din momentul fierberii), la foc mic si acoperit.
Il luam de pe foc si il lasam acoperit apoi inca 10-15 minute, dupa care il rascolim cu furculita sa se aranjeze bob cu bob. In acest moment, putem monta si farfuria, alternind pe aproximativ jumatate din ea frunze de andiva cu buchetele de conopida (pe care le stropim cu suc de lamaie si/sau sos de soia, dupa bunul plac), 2-3 linguri de orez si fileul de peste desupra sau in imediata vecinatate. Sa aveti pofta!
Enjoy!