Acasa | Articolul tau | Ciocoii vechi şi noi. Filiera paternă

Ciocoii vechi şi noi. Filiera paternă

 SHARE  

Adaugat in 25 mai 2012

Ciocoii vechi şi noi. Filiera paternă

Ciocoii vechi şi noi. Foto: Photoxpress

Aţi avut vreodată ocazia să staţi de vorbă cu un potenţial "ales"? O cunoştinţă veche, unul pe care să-l ştiţi demult. Eu da. Amicul meu e profesor şi director adjunct la cel mai bun liceu din oraş. Un tip competent şi ambiţios. Nu e prea înalt, are deja o burtică respectabilă, obraji bucălaţi (ce-mi place cuvântul ăsta!) şi nişte ochi veseli, foarte jucăuşi, ce-i dau un aer jovial. Ce mai, un tip simpatic şi popular. L-am întrebat:

- Spune-mi domnule, cum ai de gând să te manifeşti? Vei încerca să schimbi ceva?
- Ce să schimb măi Lucică, eşti nebun?
- Păi atunci, de ce te omori atât să ajungi un prăpădit de consilier local, vai mama lor.
- Cum de ce? De aici, dacă câştigăm alegerile, voi ajunge inspector general şi atunci pot să-i aranjez lui fiu-meu o bursă afară.
- Atât?
- Atât. În rest, mărunţişuri, mă înţelegi, nu vreau să mă „compromit”prea tare. Râde. Stai liniştit, am să-mi amintesc şi de tine dacă vei avea vreo nevoie. Să mă votezi.
- Fii sigur de asta, trebuie să  votez şi eu pe cineva, nu?

Ei, dar discuţia asta a avut loc acum câţiva ani buni. Între timp amicul meu a ajuns în funcţia pe care şi-a dorit-o, iar odrasla lui a primit în mod "merita" o bursă la o prestigioasă universitate din Europa.

Aţi avut ocazia vreodată să  staţi de vorbă, la o bere pe o terasă, într-o frumoasă  zi de primăvară, cu un proaspăt absolvent al unei universităţi de prestigiu din afară? Unul dintre cei care a ales să se întoarcă în ţară şi să facă „ceva” pentru ţărişoara noastră.

Eu, tocmai ce vorbii cu unul dintre ei. L-am întrebat ce va aduce nou în postul de înalt funcţionar public din ministerul X, un post pe care tocmai îl câştigase. Mi-a mărturisit că singura chestie nouă pe care o va aduce, va fi diploma. "Păi în voi e speranţa, pe voi vă aşteptăm să tăiaţi răul din rădăcină", îi spusei eu. S-a uitat la mine intrigat şi m-a întrebat de ce vorbesc ca la televizor. Mi-a spus că "poate" s-ar întâmpla şi minunea asta dacă ar veni, nu unul sau doi ca el, ci 10 000 odată, dar... nici atunci. A mai spus că avea o impresie bună despre mine, nu-şi închipuia că sunt aşa de naiv.

"Ce poate să facă un om singur împotriva unui sistem? Am tras din greu, acum vreau să culeg roadele, nu ţi se pare normal?" Ba mi se părea, oricine munceşte din greu, merită să culeagă roadele muncii sale, nu? Ei da, poate aţi ghicit cine era tânărul licenţiat, era...fiul amicului meu. Ţintea sus, mult mai sus decât taică-su, voia să ajungă ministru şi asta într-un interval de timp rezonabil. "Fii sigur că nu voi avea probleme cu CV-ul", îmi spuse el. "Eu am învăţat pe bune."

Sunt convins de asta, nu era prost deloc, dar nici atât de isteţ încât să ajungă să câştige o bursă de merit la o asemenea universitate fără un "brânci" părintesc.

S-a ridicat să plece. "Plăteşti mata nene Lucius, mă cam grăbesc, trebuie să mă întâlnesc cu nişte prieteni". Dacă aş fi putut avea vreo îndoială că nu e fiul lu’domn profesor, acea îndoială s-ar fi risipit imediat. Avea acelaşi bun obicei ca tac’su, care, ori de câte ori putea, te lăsa să plăteşti consumaţia. O făcea cu eleganţă şi un zâmbet fermecător: "Rămân dator!", şi vă asigur eu, că rămânea.

Ce să-i faci, ce se naşte din pisică  tot... leafa ta mănâncă, nu-i aşa?

Ia gândiţi-vă: Cine-şi poate permite să-şi dea copilul la şcolile înalte de prin capitalele europene? Aha!! Şi cum au făcut ei (marea majoritate) grămada aia de bani? Aha!! Şi ce aşteptăm noi de la beizadelele care se întorc acasă cu diploma-n dinţi? Aha, deci...am înţeles, aveţi aceleaşi aşteptări. Great minds think alike.

Eu am rămas să-mi termin berea, pe terasă, în acea superbă zi de primăvară, cum frumos spunea Bacovia:"Primăvară... O pictură parfumată cu vibrări de violet..."

Sirena unei ambulanţe m-a trezit din reverie. Ataca cu viteză curba strânsă a noului sens giratoriu din intersecţie. Ne pricopsisem de curând cu ele, se umpluse oraşul de aceste mici monumente de prost gust, împodobite cu nelipsitele flori. Încă o idee genială a consiliului local, genială şi foarte costisitoare, bineînţeles. Deh, obrazul subţire cu cheltuiala contribuabilului se ţine. Aşa suntem noi, orăşenii ăştia din provincie, după ce că suntem săraci mai suntem şi gingaşi. M-am gândit: Lasă dom’le, nu mai fi aşa de prăpăstios, n-or fi toţi aşa, or mai vieţui şi caractere prin ţărişoara noastră.

Aşa e, speranţa moare ultima, dar, până la urmă, moare şi ea.

Am tresărit. Doi ochi mari şi negri mă priveau cu interes, câteva mese mai încolo. Era tânără, foarte tânără. Privirea ei mi-a alungat gândurile, oricare erau ele, mi-a gâdilat orgoliul, un "ceva" băţos şi plin de ifose ce umblă prin capul meu, mi-a încălzit inima, stomacul şi...un pic mai jos de stomac. România te iubesc. Din difuzoare se auzea Taxi cu ultimul lor hit, Non-Stop.

"Când  fugi cu cardul. Ca leopardul."

Rânjetul cât casa poporului, de mascul mulţumit şi plin de el ce-mi umplea faţa, s-a topit. Aşa e, trebuie să am grijă de card. Nu peste mult timp, de voi dori să mai văd nişte ochi aşa de mari şi de frumoşi cum se închid de plăcere, va trebui să umblu la el.

M-am ridicat şi am plecat fredonând: "Când fugi cu cardul. Ca leopardul. Ca ce?" na, na, na... ca leopardul.

Al dracului Teodorescu ăsta, cum le ştie el pe toate!... Normal, e moşneag!... ca leopardul, ca leopardul.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Lucian Dima
 


 SHARE :  Trimite pe mail
alwsifunctionardiplomastudiibursaadministratieschimbari CITESTE MAI MULTE DESPRE

9410 citiri

28 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.