Acasa | Good to know | Fizica, prima materie predată ca în occident. Urmează chimia și biologia

Fizica, prima materie predată ca în occident. Urmează chimia și biologia

 SHARE  

Adaugat in 20 aprilie 2017

Fizica, prima materie predată ca în occident. Urmează chimia și biologia

Scoala. Foto: pixabay.com

Profesorul de științe exacte intră în clasă, face prezența, apoi ia creta și, timp de 40 de minute, scrie pe tablă într-o ”limbă” de cele mai multe ori doar de el înțeleasă.

Elevii copiază conștiincioși în caiete, doi-trei (eventual olimpici) chiar înțeleg ce scriu, iar restul îngroașă rândurile așa numiților ”analfabeți științific” – copii care nu pot înțelege și explica fenomene simple pe care le observă în jurul lor, care nu vor face față cerințelor pieței muncii și care, la școală, pierd efectiv timpul înghițind informații pe care nu le vor putea folosi niciodată. Iar acest lucru este consecința predării rigide, a materiei neadaptate vremurilor și, nu în ultimul rând, a profesorilor blazați și total nemotivați să facă lecția atrăgătoare.

Lucrurile sunt pe cale să se schimbe, iar primul pas important a fost deja făcut. Peste 1700 de profesori de fizică din țară (aproximativ 25% din numărul lor total) folosesc la clasă metoda investigației, după ce au participat la cursuri de formare în acest sens. Lecția începe cu un experiment și cu niște curiozități, iar apoi, logic și natural, copiii sunt ajutați să afle explicația fenomenului. Spre exemplu, când se ajunge la densitate, se pleacă de la întrebarea: ”De ce un buștean plutește pe apă, dar o pietricică se scufundă?” Profesorul nu oferă de la început răspunsul la întrebare sau explicația pentru fenomenul supus discuției, ci doar îi ajută pe elevi să-l găsească singuri.

Programul de reformare a predării fizicii în învățământul preuniversitar a fost inițiat și implementat de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale (CEAE), în parteneriat cu Societatea Română de Fizică, iar anul acesta va fi extins și la disciplina chimie, următoarea fiind biologia.

”Elevii învață să gândească cu propria minte”

Pe lângă pregătirea celor 1700 de profesori de fizică de către CEAE, un pas extrem de important a făcut și Ministerul Educației, care a acceptat sugestiile de modificare a programei la gimnaziu în așa fel încât programa să se plieze pe noua metodă. Mai mult, Ministerul chiar a recomandat profesorilor să o folosească. Cristian Hatu (FOTO), președinte și membru fondator al CEAE, explică avantajele pe care le au tinerii cărora li se predă prin metoda investigației. ”O primă consecință a utilizării acestei metode este că elevii înțeleg mai bine materia. În timp, se îmbunătățește capacitatea lor de a gândi coerent și structurat; elevii învață să gândească cu minte proprie- cum spunea chiar unul dintre ei. Acesta cred că este cel mai important avantaj”.

Dacă pentru elevi orele devin mai ușoare, pentru profesori greul acum începe. ”Trecerea la noul mod de predare implică un efort destul de mare din partea profesorilor, schimbarea fiind una de amploare. Tocmai de aceea am gândit un mecanism de sprijinire a profesorilor timp de un an, după ce au absolvit cursul de formare. Același lucru s-a întâmplat și în alte țări în care s-a introdus învățarea prin investigație”, precizează Cristian Hatu.

Elevului îi crește stima de sine

Hatu mai spune că, deși efortul dascălilor este considerabil, și satisfacțiile sunt pe măsură. Iată declarațiile Danielei Țepeș, profesor de fizică la Liceul Teoretic ”Ioan Cotovu”, din Hârșova, care și-a modernizat metoda de predare: ”Începuturile sunt grele. Ești obișnuit să te centrezi pe conținuturi, pentru că așa ai fost educat, și vrei ca într-o oră , în care faci investigație și în care copiii descoperă singuri, să parcurgi aceleași conținuturi pe care le parcurgeai înainte, sau pe care le-ai parcurs tu timp de 20 de ani, dându-le copiilor răspunsurile……Beneficiul este mult mai mare decât că elevii învață fizică. Elevii își deschid mintea, caută, vin ei cu întrebări. La nivel de grup, se creează o coeziune și o încredere în grup. Dintre toate clasele, cele care lucrează așa se cunosc la toate orele. Saltul nu se produce doar la fizică, pentru că elevului îi crește stima de sine. Copilul, atunci când își crește stima de sine, are încredere să pună întrebări și nu le pune numai la fizică”.

Un model folosit în țările cu educație performantă

Modificarea programei și recomandarea ministerului către profesori de a-și schimba metoda de predare are în spate o realitate tristă: rezultatele obținute de către elevii români la testele PISA 2015 arată că 38,6% dintre ei sunt analfabeți din punct de vedere științific, adică nu au și nu pot integra în viața lor noțiuni de bază care să le permită să funcționeze, la nivel elementar, în societatea cunoașterii. ”Obiectivul principal al predării fizicii este acum alfabetizare științifică, iar învățarea prin investigație este printre cele mai importante instrumente didactice prin care se formează competențele ce țin de alfabetizarea științifică”, spune Hatu. Metoda investigației se folosește cu succes de foarte mulți ani în țările cu sisteme educaționale performanțe (Germania, Portugalia, Polonia etc) și a dus la reducerea semnificativă a analfabetismului științific.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

6958 citiri

1 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.