Acasa | Good to know | Fumatul nu este doar un mod de socializare, ci si o boala cronica. Femeile si dependenta de nicotina
"Smoking is ugly", o campanie desfasurata de Organizatia Mondiala a Sanatatii / Foto: OMS
O consecinta grava a fumatului este aceea ca femeile fumatoare prezinta un risc mai mare de imbolnaviri ale inimii, iar numarul lor creste de la un la altul. In Romania, in ultimii 20 de ani, numarul de femei fumatoare aproape ca s-a dublat. Nu este de mirare. Industria tutunului targeteaza femeile prin folosirea de mesaje seducatoare de tip: vitalitate, slabit, emancipare, sofisticat, alura sexuala.
Cu fumatul nu este de glumit, mai ales in cazul femeilor care folosesc mai frecvent tigarile de tip “slim, low-tar, lights”. Acestea favorizeaza fumatul “compensator” adica inhalarea mai profunda sau mai frecventa pentru a-si asigura “doza” de nicotina. Printre bolile la care femeile fumatoare se expun se numara numeroase tipuri de cancer si bolile cardiovasculare.
De ce se imbolnavesc femeile fumatoare de inima?
Femeile sunt cu 25% mai predispuse sa dezvolte afectiuni coronariere in comparatie cu barbatii, potrivit unui studiu realizat de de dr. Rachel R Huxley de la Universitatea din Minnesotasi dr. Mark Woodward de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, publicat in The Lancet.
“Nicotina actioneaza direct asupra inimii, crescand frecventa cardiaca, dar si asupra vaselor de sange, producand vasoconstrictie care se traduce prin cresterea tensiunii arteriale. Prin urmare, cu fiecare fum tras din tigara, inima se contracta mai puternic, mai des, dupa care urmeaza o perioada de acalmie, pana la urmatoarea tigara, cand procesul se reia. Mai mult, cordul este fortat sa munceasca in conditii improprii de furnizare a energiei necesare contractiei: cantitatea de oxigen din sange este redusa ca urmare a inhalarii de monoxid de carbon din fumul de tutun. Este usor de inteles, asadar, de ce inima cedeaza mai repede” explica dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului national “Stop fumat!”.
Organismul femeilor proceseaza nicotina mult mai rapid decat in cazul barbatilor, acestea fiind mai predispuse la dezvoltarea de afectiuni coronariere in ciuda faptului ca fumeaza mai putine tigarete pe zi in comparatie cu barbatii, arata studiul publicat in The Lancet. Mai mult, desi riscul imbolnavirii de afectiuni ale inimii scade in momentul renuntarii la fumat, femeile renunta la dependenta mult mai greu decat barbatii.
Acelasi studiu arata ca riscul de afectiuni ale inimii creste cu 2% in fiecare an la femei in comparatie cu barbatii, unul dintre motive fiind acela ca organismul femeilor extrage o cantitate mai mare de substante toxice continute intr-o tigareta raportat la organismul barbatilor care are o reactie diferita. In ciuda progreselor inregistrate in tratamentele cardiovasculare, in Romania isi pierd viata zilnic din cauza infarctului miocardic 40 de oameni, potrivit studiilor prezentate in cadrul celui de-al 49-lea Congres National de Cardiologie organizat la Sinaia, in perioada 7-9 octombrie 2010. Previziunile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca boala coronariana va ramane tot principala cauza de deces pentru urmatorii 20 de ani, reprezentand 12,2 la suta din mortalitatea generala, inaintea celor provocate de cancer, accidente rutiere, HIV/SIDA si bolile hepatice.
De ce sunt femeile afectate mai mult de fumat decat barbatii?
Organismul femeilor proceseaza nicotina mult mai rapid decat in cazul barbatilor, acestea fiind mai predispuse la dezvoltarea de afectiuni coronariere in ciuda faptului ca fumeaza mai putine tigarete pe zi in comparatie cu barbatii, arata studiul publicat in The Lancet. Mai mult, desi riscul imbolnavirii de afectiuni ale inimii scade in momentul renuntarii la fumat, femeile renunta la dependenta mult mai greu decat barbatii. De asemenea, dependenta de tutun a femeilor este in crestere in tarile in curs de dezvoltare deoarece sunt expuse presiunii reclamelor iar tigarile au un design adaptat cerintelor psihologice ale femeilor. In plus, si reglementarile legislative sunt mai relaxate. La nivel mondial, desi se considera ca fumatul este o boala a barbatilor, femeile “recupereaza” rapid, existand deja 220 de milioane de femei fumatoare.
Un studiu publicat recent de Organizatia Mondiala a Sanatatii – Global Youth Tobacco – a aratat ca tinerele fete fumeaza la fel de mult ca tinerii. Mai mult, industria tutunului targeteaza femeile prin folosirea de mesaje seducatoare de tip: vitalitate, slabit, emancipare, sofisticat, alura sexuala. La nivel global, aproape 24% dintre tinerii fumatori s-au apucat de fumat la 10 ani, varsta la care practic nu au discernamant si nu pot vedea riscurile la care se supun fumand.
Citeste articolul integral pe MedLive.ro