Acasa | Casa si gradina | Grădini forestiere

FOTOGALERIE

Grădini forestiere

 SHARE  

Adaugat in 22 octombrie 2012

Grădini forestiere

Grădini forestiere. Foto: via Reallyrawraederle.blogspot.com

Zilele astea săream din pagină în pagină pe Internet, citind diverse articole de grădinărit, ca să aflu de pe Wikipedia.org că cea mai veche formă de grădinărit ar fi grădina forestieră.

Se pare că în vremurile preistorice, de-a lungul râurilor împădurite din zonele tropicale şi la poalele dealurilor străbătute de musoni, în procesul îmbunătăţirii mediului înconjurător, oamenii au identificat plantele necesare traiului şi le-au protejat în dauna celor nefolositoare, care au fost eliminate treptat, creând astfel unul dintre cele mai rezistente agro-ecosisteme. Era cumva o informaţie de cultură generală.

Ceea ce nu ştiam este că această metodă tradiţională de grădinărit s-a păstrat până azi în junglele din India, Africa sau America, de unde a făcut o lungă călătorie direct în Anglia, fiind adoptată în cele din urmă ca element de bază al permaculturii. Dar uite că m-a luat gura pe dinainte.

Foto via Regenerativedesigns.wordpress.com

Grădinile forestiere sunt un bun exemplu de policultură (cocotierii, lianele de piper, arborii de cacao şi tufele de ananas convieţuiesc excelent în zonele tropicale). În Kerala, India, unde grădinile forestiere sunt o tradiţie, s-a descoperit că pe un teren de doar 1200 mp sunt cultivaţi 23 de cocotieri, 12 arbori de cuişoare, 56 de banani, 49 tufe de ananas şi 30 de plante de piper. Habar nu am ce înseamnă asta, dar presupun că dacă grădina a fost dată ca exemplu, pentru indienii ăia chiar e ceva.

Foto via Rethinkingagriculture.com

Pe la mijlocul secolului trecut, englezul Robert Hart s-a hotărât să se retragă la o mică fermă din Shropshire, însă a înţeles foarte repede că este peste puterile lui să aibă grijă de unul singur şi de grădina de zarzavat cu legume anuale, şi de ograda cu animale, şi de livadă. Pe de altă parte, nu a putut să treacă cu vederea faptul că plantele îşi poartă singure de grijă în mediul lor natural şi că nu au nevoie de niciun fel de îngrijire. Aşa că a început să observe comportamentul plantelor în diverse sisteme naturale, în special în cel forestier, ajungând astfel să dezvolte tradiţionala metodă de "grădinărit forestier".

Foto via Festibio-pagny.fr

Observând structura unei păduri alcătuite din mai multe etaje, Robert Hart a dezvoltat o mică (500 mp) livadă de meri şi peri într-o plantaţie concepută în şapte straturi:
- stratul copacilor înalţi, format din merii şi perii existenţi
- stratul pomilor fructiferi pitici
- stratul tufelor de fructe, precum coacăzele, murele şi alte fructe de pădure
- stratul ierbos, compus din legume perene şi plante aromatice sau medicinale
- stratul plantelor târâtoare
- stratul plantelor cultivate pentru rădăcină
- stratul plantelor căţărătoare sau al lianelor

Evident, cheia acestui sistem a fost alegerea unor plante comestibile perene, iubitoare de umbră.

Cu timpul, munca de cercetare a lui Robert Hart legată de grădina forestieră a fost preluată şi dezvoltată. Numeroşi permaculturişti celebri, printre care Bill Mollison, Patrick Whitefield sau Geoff Lawton, au fost foarte încântaţi de acest concept al "pădurii comestibile", iar în prezent, Agroforestry Research Trust desfăşoară câteva proiecte experimentale de grădinărit forestier în Devon, Anglia. Dar conceptul de grădină forestieră a contaminat deja întreaga Europă şi Americă temperată.

P.S. Am găsit aici un articol foarte interesant despre cum se poate amenaja o grădină forestieră, iar dacă vrei să aprofundezi problema, cred că cei de pe Permacultura.ro îţi pot pune la dispoziţie toate informaţiile necesare.Autor: Madam Florance
 


 SHARE :  Trimite pe mail
hobbygradinaritdesignideiinspiratiegradini forestieremadam floranceplanthalia.ro CITESTE MAI MULTE DESPRE

9210 citiri

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.