Acasa | Familie | Grădinițo, lasă-mi baloanele în pace!

Jurnal de mamă

Grădinițo, lasă-mi baloanele în pace!

 SHARE  

Adaugat in 22 aprilie 2014

Grădinițo, lasă-mi baloanele în pace!

Vopsim ouă de două săptămâni. Foto: Photoxpress

Am devenit mamă la 23 de ani şi mi-era foarte clar ce am de făcut: trebuia să fiu sora mai mare, partenera de joacă a copilului meu. Ce putea să fie aşa de complicat?

Jumătate din existenţa mea fusesem copil, ştiam foarte bine cum stau lucrurile. Nu aveam cum să fiu depăşită de tot ce urma să mi se întâmple. Dar…

Paștele e sărbătoarea mea preferată. De Paște vopsesc ouăle cu mama și cu bunica în Vinerea Patimilor, îmi place să merg la biserică, să stau la toate slujbele, să cânt Prohodul în Vinerea Mare, să cânt “Hristos a înviat din morți” în noaptea de Înviere.

În restul anului nu prea ajung la biserică, dar de Paște nici nu se pune problema să lipsesc. Îmi place de când eram mică, mă cucerise povestea Mântuitorului care înviase a treia zi.

(Să vă poveste când eram la grădiniță și tocmai murise Norocel, un ciobănesc mioritic, după o lungă boală? Am asociat povestea lui Hristos cu a câinelui și am tot așteptat ca Norocel să învie și el după trei zile. Îl căutam în fiecare zi în cușca imensă, speram să-l găsesc.)

Anul trecut am fost la biserică și cu Victor, n-am stat prea mult, că el n-avea stare. Nici povestea n-a prea prins-o cum trebuie. Dar eram convinsă că peste un an, când va mai crește, va fi la fel de impresionat cum am fost și eu la vârsta lui.

A trecut un an, iar eu cu Victor am început să vopsim ouă de două săptămâni. Nu, nu m-am țicnit, i-am explicat copilului că ouăle se vopsesc în Vinerea Mare. Mai aveam un pic și îi băgam și argumentul ăla pe care mi-l vâra mie bunica mereu sub nas: Eu așa am pomenit!

Dar și eu, datorită ei, tot așa am pomenit. Ouăle se vopsesc în Vinerea Patimilor, se scot și se pun pe frunze de ștevie, se dau cu grăsime și se pun la loc de cinste într-un coșuleț cu frunze de pelin printre ele.

Eu n-am avut cum să păstrez tradiția asta în cazul lui Victor. Nu s-a putut! Copilul meu a vrut să-și cumpere vopsea imediat ce a apărut în magazine. I-am cumpărat-o. Oricum, ne trebuia. Dar ce te faci că acum două săptămâni s-a apucat de vopsit?

În zadar i-am povestit eu că nu acum e momentul. Făcuse deja asta la grădiniță.

Gradinița mi-a luat-o, din nou, înainte! Nu mai suport, pe cuvânt, nu mai suport! (Parcă avea și Vama Veche o melodie cu versurile astea.)

De ce grădinița trebuie să fie mai cu moț? Dar întotdeauna! De Crăciun, acolo vine Moșul prima dată, la serbarea de Crăciun. Îl înțeleg pe copil că se supără pe el că acasă vine așa târziu. Bradul, la fel! Prima dată se face la grădiniță. Nici nu înțeleg bine copiii ce e cu Ziua Națională (acolo unde e băgată-n seamă), că imediat o dau pe globulețe și colinde. Până ajung eu să-i iau brad și acasă, el fie s-a plictisit să aștepte, fie se satură de cel de la grădiniță și cel de acasă nu mai are niciun farmec.

Aproape totul se întâmplă la grădiniță, de cele mai multe ori, și cu muuuuult timp înainte.

Acum, de Paște, ăștia mici habar nu au ce sărbătorim. Sau, iertați-mă că generalizez, dar al meu n-are habar ce-i cu Isus Hristos, cu Învierea. Păi, din sărbătoarea asta, iese o poveste de-ți ia un an să le-o spui copiilor. Dar nu-i mai simplu să-i pui să coloreze ouă? Am început eu să i-o spun, în timp ce fierbeam niște ouă ca să le vopsesc cu verde, dar n-am avut nicio șansă:

- Hei, mami, pune-le în vopsea aici și volbim după ce telminăm.

- Da, Victor, dar vreau să înțelegi ce e cu ouăle vopsite, de ce le facem și când…

- Of, mami, am făcut eu la glădiniță. Simplu se fac: le băgăm în ce culoale vlem, le scoatem și le ștelgem și gata. Ouă cololate! E foalte simplu!

Am obosit! Nu mai suport ca grădinița să-mi fure toate momentele cheie. De fapt, nu le fură, mi le lasă, dar nu prea mai am ce să fac cu ele.

E ca și când eu aș păstra pentru copilul meu, într-o cameră, niște baloane mari și frumoase, iar grădinița ar intra acolo, mi le-ar lua, le-ar da copilului să se joace, după care le-ar înțepa și le-ar duce la loc. Eu le-aș găsi tot în cameră, dar mici și fleșcăite.

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
pastecopiivopsit ouatraditiigradinitainvieretotuldespremame.ro CITESTE MAI MULTE DESPRE

6371 citiri

26 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.