Greseli frecvente in diete. Foto: Photoxpress
Health.com vine cu o lista de lucruri simple care te pot ajuta sa-ti ajustezi regimul.
Mananci putin si neinspirat
Daca apelezi la un shake, un baton de slabit sau alte produse pentru slabit, s-ar putea sa nu fie cea mai buna alegere. Acestea umplu stomacul pe moment si, la scurt timp dupa, ti-e din nou foame. Poti alege niste produse naturale, mult mai sanatoase, cu la fel de putine calorii, dar mai satioase, precum iaurturile fara grasime.
Dormi prea putin
Orele de somn sunt la fel de importante ca orele de odihna. Un organism sanatos este un organism echilibrat. Daca dormi mai putin decat ai nevoie (de pilda mai putin de 5-6 ore pe noapte, desi fiecare are proriile nevoi), iti poti incetini metabolismul, ceea ce duce la schimbari hormonale care nu ajuta deloc in procesul de slabire. In acelasi timp, daca esti obosit tinzi sa mananci mai mult. Un studiu recent a demonstrat ca oamenii privati de somn consuma in medie 500 de calorii in plus fata de cei odihniti.
Te concentrezi prea mult pe miscare
Suna ciudat, mai ales ca exercitiile sunt foarte importante intr-o dieta. Totusi, se pare ca pentru slabit, alimentatia conteaza in proportie de 80% si doar 20% miscarea. Asa ca daca iti dai toata silinta la sala si nu vezi rezultate semnificative, poarte ca ar trebui sa-ti indrepti atentia catre planificarea meselor si alegerea mai inteleapta a alimentelor.
Alegi intotdeauna salata
Poate parea cea mai inteleapta alegere pe moment. Insa o salata poate sa nu contina destui carbohidrati cat sa tina foamea departe mult timp. Alternative ar fi: o supa sanatoasa, un sandvici cu paine integrala si fara mezeluri sau pur si simplu sa adaugi in salata o mana de naut ori linte.
Sanatate cu multe calorii
Doar pentru ca unele alimente sunt sanatoase, asta nu inseamna ca poti manca pana ti se apleaca. Schimba painea alba cu paine integrala, chipsurile cu seminte, alune si nuci, alege uleiul de masline in locul untului. Toate sunt alternative sanatoase, dar nu sunt si substituenti saraci in calorii. Controlul portiilor ramane cheia succesului.
Mananci prea devreme
Ideal ar fi sa nu iti iei masa cu putin timp inainte de a te culca. Insa atunci cand mananci la ora 18 si te culci in jur de miezul noptii, organismul simte nevoia pe parcurs sa-l hranesti. Decat sa cedezi in fata unui bol de inghetata sau orice gasesti rapid prin dulap, mai bine iti mananci masa de seara in jurul orei 20.
Nu impartasesti
Studiile arata ca daca urmezi pasii unei diete alaturi de o prietena, ai mai mari sanse sa te tii de ea ca la carte. Si suportul celor apropiati sau a familiei fac minuni, arata studiile. Daca esti totusi pe cont propriu, tine macar un jurnal. Simplul fapt ca pui totul pe hartie te ajuta sa fii mai riguroasa si, pe termen lung, sa vezi unde anume ai gresit si se pot face modificari pentru un regim mai potrivit. Ar fi ideal daca ai putea tine si un jurnal si ti-ai gasi si un partener pentru dieta.
Eviti sa beti apa
Faptul ca ai nevoie de lichide pentru hidratare te poate pacali atunci cand este vorba de greutate. Sucurile carbogazoase sau chiar sucurile naturale din fructe proaspete iti pot da peste cap calculele calorice. Alege fresh-urile pentru vitamine si apa pentru hidratare.
Sari peste micul dejun
S-a demonstrat statistic faptul ca persoanele care mananca in fiecare dimineata micul dejun tind sa aiba o greutate mai apropiata de cea recomandata. Iar una dintre cele mai sanatoase mese de dimineata este cea formata din cereale integrale. Usor, rapid si sanatos.
Urasti sa gatesti
Mancarea din restaurante are, in general, un continut caloric mai ridicat decat cea gatita acasa (si nu ne referim mesele pline de grasime pe care le aprecia bunica). Sunt multe retete simple si sanatoase catre care te poti indrepta. Daca totusi alegi mesele in oras, indiferent daca frecvent sau doar din cand in cand, incerca sa le imparti. Fa jumi-juma cu o colega sau pune-ti jumatate la pachet si pastreaza pentru o alta masa.
Citeste si:
Cum sa nu calcam pe langa atunci cand incepem o dieta