Acasa | Familie | Greu nu e să devii mamă, greu e să rămâi!

Greu nu e să devii mamă, greu e să rămâi!

 SHARE  

Adaugat in 31 august 2018

Greu nu e să devii mamă, greu e să rămâi!

Iubirea de mama

Îmi amintesc cum îl țineam la început, cum o singură mână! Cum mâna mea era de ajuns să-i fie culcuș. Îl luam așa, pe mână, și făceam, ușurel, toate treburile prin casă. Îl mutam de pe o mână pe alta și nu înțelegeam unde e greutatea meseriei de mamă.

Da, aveam frici, aveam griji, intram în panică, dar să-l îngrijesc pe el, să-l ”mămicesc”, jur că nu-mi era greu. De ce se plângea toată lumea? mă întrebam. Chiar toate mamele se alintă? Uite că eu pot! Uite că le reușesc pe toate! Uite că e greu, dar nu e imposibil și reușesc, cumva, să jonglez cu toate.
Nu știam la vremea aceea că ce trăiesc eu nu e decât talentul vieții de a-ți da curaj, de a-ți arăta că poți, de a te încălzi pentru ce va urma. Greu n-a fost să-i devin mamă, să-l țin în burtă și să-l nasc, greu a fost să-i rămân mamă. Greu îmi e să râmân mamă când îl văd cum se deșiră, cum își flutură aripile și cum se pregătește ușor, ușor de zbor.

Am conștientizat, în vara asta, că nu mai am prea multe vacanțe cu el.

În curând, în câțiva ani, va fi deja mare și va vrea să stea cu prietenii, poate, mai mult. Sau va vrea să stea singur, că nu va mai fi așa dependent de mine. Deja am început să-l las singur acasă și eu să plec la birou. Îi pregătesc micul dejun doar, să găsească ceva de mine special pentru el când se trezește, dar de restul se ocupă singur. Se descurcă el cu prânzul, iar pe la 15-16 ajung eu acasă.
Altceva voiam să povestesc acum. Am tot fost plecați în vara asta. Chiar am hălăduit prin multe locuri. Pe unde mergeam, trăgeam câteva poze și, în rest, cam lăsam telefonul de-o parte. În weekendul care a trecut, într-o seară în care îmi cam sărise somnul, am început să mă uit la pozele de peste vară.

Am avut un șoc.

Știți? Când mă uit la el, parcă nu se vede chiar așa. Domle, dar când mă uit la poze… Când mă uit la el în pozeeee… În poze se vede! De poze nu te mai poți feri! În poze se vede totul!
În poze, se vede cum nu mai e nimic din el ăla rotunjor și drăgălaș pe care îl cunoscusem eu. În poze se vede cum se duce pe lungime, cum se schimbă, cum este el mare, cum se bărbățește. În poze, e de nerecunoscut. Inițial, am crezut că poate l-am prins cumva. Știți că se mai întâmplă să ieși de nerecunoscut într-o poză, dar nu, el așa e în toate. M-am ridicat și m-am uitat la el, dormea lângă mine. Am aprins veioza și m-am uitat mai bine. Nu mai e… Chiar nu mai e…
Mereu am zis că ”Vai, ce crește!”, ”Vai, ce mare e!”, ”Vai, cât s-a făcut!”, dar niciodată nu l-am văzut cum e, de fapt. Parcă ochii realității nu i-am avut niciodată la mine. Mă minunam pentru că mă uimea diferența dintre el, cel din mintea mea, și el, cel din fața mea. Pozele mi-au legat circuitele, cum ar veni, mi-au tras firele la mansardă, practic. Era ca și cum îmi făcusem o casă, făcusem tot circuitul electric, dar tocmai sus, la mansardă, nu trăsesem firele. Mansarda o lăsasem în beznă. Nu se vedea nimic. Ei bine, pozele au reușit să ducă lumina acolo.

Am copil mare! Sunt mamă de copil mare!

Și greul cred că acum începe… Așa cum spuneam: greu nu e să devii mamă, să duci sarcina la capăt, să naști și să-ți intri în rol. Greu e să rămâi mamă după ce copilul se desprinde de tine…


Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

1904 citiri

5 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.