Acasa | Familie | Grija compulsivă nu te face un părinte fericit. Îți înveți copilul să trăiască în frică

Grija compulsivă nu te face un părinte fericit. Îți înveți copilul să trăiască în frică

 SHARE  

Adaugat in 28 septembrie 2018

Grija compulsivă nu te face un părinte fericit. Îți înveți copilul să trăiască în frică

Copil. Foto: pixabay.com

Ca mamă sau tată ai parte de foarte multe provocări în fiecare zi, și, uneori, uiți cum să fii un părinte fericit în mijlocul acestui tumult.

Carol Tuttle, autoarea bestseller-ului american „The Child Whisperer”, te invită să vezi care dintre aceste 15 lucruri te împiedică să fii un părinte fericit.

1. „Așa trebuie să fie”

Suntem limitați de propriile noastre experiențe familiale din copilărie să credem că părinții sau copilăria ar trebui să arate într-un anumit mod. Dar, dacă ții cont de modul în care lucrurile „ar trebui să fie”, poți rata să te bucuri de felul în care sunt ele de fapt.

Fii dispus să vezi care îți sunt prioritățile ca părinte și de ce.

2. Urmărirea scorului

Ce scor arată tabela ta mentală? Care dintre părinți face mai mult? Care părinte este cel mai constant? Mama cărui coleg din clasa copilului tău se implică cel mai mult în activitățile școlare? Urmărirea scorului îți consumă toată energia. Fă doar ceea ce te simți inspirat să faci și ceea ce ești capabil să faci.

Nu trebuie să te simți obligat de contribuțiile altora. Tu nu-i obligi să trăiască după regulile tale.

3. Un părinte fericit nu face uz de forță

Ca părinte ai responsabilitatea de a stabili limite. Dar dacă un copil se opune în mod constant unei anumite limite, nu-l forța să o respecte. Întreabă-te pe tine și pe copilul tău: “De ce?” Gândește-te că tu ești ghidul de încredere al copilului tău și nu dictatorul lui.

Când te afli într-o situație de acest fel, este mai bine să asculți, ceea ce înseamnă mai puțină luptă și frustrare pentru amândoi.

4. Țipatul

Dacă nu obișnuiești să țipi, acest sfat nu este pentru tine. Dar dacă ai tendința de a țipa când ești supărat, ia în considerare această întrebare: Țipatul a întărit relația cu copilul tău? De obicei țipetele apar la furie și de multe ori îi înspăimântă și îi intimidează pe copii. Țipetele distrug încrederea și sentimentul de siguranță al copilului.

Acordă atenție perioadelor și circumstanțelor când țipi și apoi angajează-te să schimbi aceste scenarii în viitor.

5. Nevoia ta de a arăta perfect

Nu există părintele perfect. Acceptă-ți imperfecțiunile. Poți încerca să și râzi de tine. Cei mai buni părinți sunt mereu dispuși să învețe, să se schimbe și să devină mai buni. În felul acesta vei fi un părinte fericit.

6. Îngrijorările

Grija compulsivă nu-ți va face copilul să fie mai în siguranță. Nici nu te va face un părinte fericit. În plus îți înveți copilul să trăiască în frică.

Eliberează-te de griji și cultivă-ți recunoștința pentru siguranța copilului tău în momentul de față.

7. Regulile universale

Fiecare copil este unic. Ceea ce funcționează pentru cineva nu va funcționa întotdeauna și pentru altcineva. Anumite norme standard se aplică la modul general (de exemplu, toată lumea trebuie să vorbească respectuos). Dar ia în considerare posibilitatea că a fi un părinte echitabil nu înseamnă să faci exact același lucru, exact în același mod pentru fiecare copil.

8. Lupta cu mâncarea

Dacă în timpul mesei ceri un anumit număr de mușcături de la copiii tăi, deja te pregătești pentru o luptă la masă – și le setezi și copiilor tăi să se lupte cu mâncarea mai târziu în viață.

Încurajează-ți copiii și îndrumă-i spre alimente sănătoase. Pregătește mâncăruri sănătoase. Lăsă-ți copilul să-și exprime preferințele. Concentrează-te spre un tip de mâncare sănătoasă, mai degrabă decât să impui cu forța un anumit regim la o masă.

9. Rolul tău de coordonator de evenimente

Dacă te simți, ca părinte, ca și cum ai fi pe o bandă de alergat, pe care nu poți ține pasul, este posibil să-ți asumi prea multe responsabilități pentru timpul copiilor tăi. Concepe planuri care să sprijine dezvoltarea copiilor tăi, dar nu fă în fiecare minut câte o hartă pentru ei.

Perioadele de repaus pot fi încurajatoare pentru mulți copii. Momentele în care se plictisesc permit copiilor să-și asume responsabilitatea pentru timpul lor. Fă în așa fel încât resursele să fie la dispoziția lor și permite-le copiilor să creeze experiența pe care o doresc. Veți fi cu toții mai fericiți.

10. Un părinte fericit nu face sacrificii nesănătoase

Ca părinte vei împărți cu generozitate dragoste, timp și atenție. Dar nu trebuie să renunți la tine doar pentru că ești părinte. Când îți ignori nevoile de bază, îi înveți pe copiii tăi că atunci când cresc, ei nu ar trebui să aibă grijă de ei înșiși.

11. Vina

Părinții cad uneori în capcana sacrificiului de sine pentru că se simt vinovați. Vina poate fi utilă dacă o folosești pentru a recunoaște unde trebuie să faci schimbări. Dar vinovăția copleșitoare, paralizantă, care te face să te simți lipsit de valoare ca persoană sau ca părinte nu rezolvă nimic.

Ești de ajuns, exact așa cum ești tu.

12. Deciziile unilaterale

Ca părinte, adesea ai ultimul cuvânt. Dar tu și copilul tău veți fi mai fericiți dacă nu ești singurul care are ultimul cuvânt. Dacă are vârsta potrivită, implică-ți copilul în luarea deciziilor care îl vor afecta.

Prin prezentarea copiilor procesul de luare a deciziilor, îi vei împuternici să ia decizii bune în viitor.

13. Mesajele negative

Atât de multe mesaje negative sunt repetate zilnic copiilor: ești prea zgomotos, ești prea liniștit, pui prea multe întrebări, ești obositor, ești pretențios, ești prea vorbăreț, ar trebui să-ți faci mai mulți prieteni, te miști prea mult, vorbești prea mult, stai jos, zâmbește mai mult etc. Poți comenta exact același comportament într-un mod pozitiv.

De exemplu, poți vedea trăsătura „prea vorbăreț” prin „chiar îți faci prieteni cu ușurință”.

14. Povestea ta din copilărie

Care este acea experiență pe care dorești ca micuții tăi să o evite cel mai mult? Șicanele de la școală? Lipsa banilor? Sentimentul că nu fac suficient? Temerile tale ar putea seta recreerea aceluiași model. Nu-ți prinde copiii în temerile tale din trecut. Lasă-i în pace. Creează modelul pe care îl dorești, nu pe cel pe care nu-l dorești.

15. Renunțarea

Mi s-a întâmplat să aud părinți exprimându-și îngrijorarea că și-au afectat copiii sau că au făcut o greșeală care îi va marca pe viață. Am spus-o de multe ori:

Niciodată nu este prea târziu să fii un părinte mai bun.

Chiar dacă au 4 sau 40 de ani, copiii răspund la dragostea autentică din partea părinților lor.

Efectele greșelilor pot dura ceva mai mult până să fie depășite, dacă puștiul tău este mai mare, dar niciodată nu este imposibil să devii un părinte fericit și încurajator, așa cum îți dorești să fii.

Nu renunţa! Ai absolut tot ce îți trebuie ca să fii un părinte bun.

Acum respiră adânc. Este timpul să renunți la orice te împiedică să fii un părinte fericit!Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

7015 citiri

1 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.