Acasa | Articolul tau | Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

 SHARE  

Adaugat in 21 august 2017

Hai Simona!!!

Simona Halep. Foto: wsopen.com

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Și totuși, duminică, mai așa pe la amiază, Simona făcea agenda multora dintre noi. Prindeam frânturi de fraze spuse la mobil: ”Nu știu ce să spun, ailaltă e mare și servește ca din tun, dar să sperăm”, ” n-are nici o șansă”, ”bate sigur, e în mare formă” ... pe la ora 19, am aflat că Simona a ieșit să facă un antrenament ușor, părea să fie meciul secolului deși nu era nici măcar finala unui turneu de mare șlem.

Am mai aflat că 3000 de oameni stăteau la coadă să-și ia un bilet la meciul Stelei cu o echipă din Portugalia, nu vei mai putea să arunci un ac pe Arena Națională, după ani și ani stadionul va fi din nou plin. După ani și ani.

Probabil că nici Steaua nu va câștiga, sau dacă va câștiga ne va dezamăgi în următorul meci, dar ce mai contează! Contează că după ani și ani, românul speră din nou. Vrea să fie mândru ca-i român.

Oamenii au nevoie de modele, de eroi. De câte ori am auzit asta ... și voi la fel, nu-i așa? Un stereotip, un loc comun, un truism, o altă vorbă-n vânt. În mod sigur asta cred și cei care ne conduc astăzi pentru că nu dau doi bani pe acest adevăr și nu fac nimic, dar absolut nimic, să umple această nevoie, această setea a poporului lor.

Eu în schimb am avut o revelație, ziua de duminică a fost ziua în care am realizat câtă nevoie e de aceste modele și cât de puține avem acum. M-a lovit ca un ciocan în stern, între țâțișoare. Nu mai avem vedete. Le-a luat dracul, au dispărut. Așa ca prin farmec poporul asta a devenit mai puțin, sau deloc talentat. Dacă prin anii ’90 erau cel puțin 20 de fotbaliști ce jucau prin campionate puternice, vedete la echipele lor, an de an s-au împuținat și odată cu Mutu, au amuțit complet. La ora asta, mă asigură amicii mei microbiști, nu mai e nici un fotbalist român de marcă, nici unul.

Actori?? Ce actor tânăr știți voi, mă rog măcar de 40 de ani să fie? Din timp în timp moare de bătrâneți și încărcat de glorie câte-un ”monstru sacru” și nici un” monstruleț” nu-i ia locul. Scriitori? Pictori? Sculptori? E vreunul care să nu înoate în mediocritate? Nu-mi spuneți de Cărtărescu, s-a născut în ’56 și oricum nu-i mare lucru de capul lui. Aș putea să amintesc și de muzică dar nu mă ajută deloc să-mi susțin pledoaria, aici răsar zilnic vedete și vedetuțe ca ciupercile după ploaie.

Cine are grădină știe că dacă vrei să ai vara roșii trebuie să ari, să uzi, să pui bălegar și altele asemenea. Dacă nu faci asta nu cresc roșiile, nu vor ele așa singure și de capul lor. Și totuși ... odată vizitând un amic aflat pe patul de spital, am văzut cu mirare pe fereastra salonului un copăcel crescut din zidul crăpat al spitalului. Era pe la etajul doi și creștea din cărămidă și ciment, ajunsese destul de mare ca să facă mere dacă ar fi fost măr, sau micșunele de-ar fi fost plop, ori răchită. Cam așa a răsărit și crescut Simona Halep, dintr-un pământ părăsit și plin de bălării, o minune Dumnezeiască sau o ciudățenie, depinde de unde vrei să privești.

Dragele mele, poporul e un organism, se hrănește cu simboluri, și are nevoie de eroi deoarece trebuie mereu să-și reafirme identitatea, altfel devine o populație. Pentru că ce este eroul decât acel ce se sacrifică pentru binele celor mulți. Cineva trebuie să se ocupe cu aratul și semănatul, cu desțelenitul și udatul ogorului unde să crească ”eroii” noști. Cineva dintre cei pe care îi alegem, unul, doi, zece, o sută. Dacă eu știu că avem nevoie de modele, și dacă tu știi la fel de bine ca mine, nu-i de-a dreptul idiot că nici unul dintre cei aleși DE NOI nu pare să fie conștient de asta? La ultima olimpiadă am fost foarte aproape de un eșec colosal, știți să se fi întâmplat ceva între timp? Nici eu. Vă asigur că următoarea olimpiadă va fi una în care nu vom mai lua nici o medalie. Îmi amintesc de celebra zicere a lui El Băse: ”Adriane, nici nu știi cât de mic începi să fii!” Exact. Se potrivește perfect.

Până nu demult credeam că hoția e cel mai mare păcat al acestui neam, dar acum îmi par mult mai periculoase lipsa de perspectivă și instabilitatea legislativă. Nici un plan de țară, pe nici un domeniu, și neîncetata schimbare a legislației. Practic, nu știm unde vrem să ajungem și mai rău decât atât e că nici nu ne interesează. Cum e posibil, de exemplu, să fii președintele României și să nu-ți pui aceste întrebări? Adică, mă întreb eu și ei nu?

În concluzie: Hai Simona! Bună, rea, e singura. Nu e posibil ca prea curând să mai avem una ca ea. Nu e posibil din cauza unei științe care se numește statistică și care spune că un copac crește la etajul doi, din zidul unui spital din provincie, doar odată la o sută de ani.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Maria Mirabela
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

18971 citiri

21 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.