O femeie singura nu inseamna o invitatie. Foto: Photoxpress
Am ramas cu un gust amar si cu o dorinta arzatoare de a pleca din tara asta cat mai repede." Vi se pare cunoscuta povestea? Ei bine, se pare ca si vesticilor. Si, de data asta, nu pentru ca ar fi vazut sau auzit asta despre romani, asa ca mitul comportamentului "tipic romanesc" vs. celui "civilizat occidental" pica.
Sofie Peeters s-a mutat in Bruxelles pentru a studia si a obtine o diploma in domeniul cinematografic. Ceea ce a descoperit a fost mai mult decat un oras pe cat de cosmopolit, pe atat de boem - imagine cu care multi traiesc la adresa capitalei belgiene.
Sofie a inceput sa se confrunte cu diverse forme de hartuire sexuala pe strazile din cartierul ei, relateaza cotidianul The Guardian. Pe masura ce aproape de fiecare data cand iesea din casa se lovea de limbaj trivial si propuneri indecente, tanara a inceput sa-si puna problema a cui e vina: a ei sau a barbatilor care reactioneaza in acest fel. Mai ales ca nu locuieste intr-un cartier rau famat, ci intr-unul al clasei de mijloc. Asa i-a venit ideea de a face un documentar pe acest subiect, pentru lucrarea de licenta.
Din filmuletele obtinute cu o camera ascunsa si din interviurile altor femei care locuiesc in Bruxelles, Peeters a demonstrat ca problema este una generalizata, care poate duce pana la depresii in cele mai rele cazuri si pana la schimbarea stilului vestimentar, la evitarea mijloacelor de transport in comun sau al mersului pe strada singure, in cele mai "bune" cazuri.
Documentarul, "Femme de la Rue", a fost facut public si s-a transformat in viral. Mai mult, a atins un punct sensibil in zona Belgia-Franta si a pornit o polemica sociala si politica de amploare. Politicienii belgieni declara ca au demarat planuri pentru schimbarea legislatiei astfel incat hartuirea sexuala si insultele sexiste sa fie taxate si amendate.
In timp ce femeile din Franta s-au regasit in filmulet si reclama aceleasi comportamente si pe strazile din Franta, autoarea documentarului se confrunta la randul ei cu acuzatii de rasism, in conditiile in care majoritatea barbatilor, surprinsi pe film facand avansuri, sunt de origine africana.
In documentar o camera ascunsa o urmareste pe Sofie, aceasta fiind imbracata o data intr-o rochie pana sub genunchi si in cizme fara toc iar a doua oara in blugi si o jacheta. Cu ambele ocazii diversi barbati o jignesc facand-o "tarfa" sau "curva", un barbat ii propune sa bea impreuna o cafea la el acasa ori la hotel, direct in pat, iar diverse grupuri o fluiera in cor. La un moment dat, tanara intra in vorba cu un asemenea grup pentru a-i intreba in ce conditii ar lasa o fata in pace. Raspunsul lor a fost ca femeile pot merge linistite pe strada atata timp cat sunt la bratul iubitului sau al sotului.
In Franta s-au votat de curand noi legi impotriva hartuirii sexuale. Si totusi, aceasta se face simtita in continuare pana la cel mai inalt nivel. De curand, Cecile Duflot, ministrul pentru locuinte, a fost fluierata in Parlament de reprezentantii aripii drepte atunci cand a aparut imbracata intr-o rochie simpla, cu maneci trei sferturi si lunga pana sub genunchi. Unul dintre parlamentari a declarat ca daca a purtat rochie "a fost pentru a fi privita, nu ascultata". In aceste conditii, in Franta, noul documentar nu a facut decat sa reaprinda scanteia unei dispute mai vechi.