Promotia Barbie, The Ultimate Fashion Hunt / Foto: Agerpres
Intr-o secunda, interlocutorul poate avea la dispozitie toate informatiile pe care esti dispus sa le imparti: date de contact, formatia preferata sau poate ultima postare de pe blogul personal. De fapt, nici nu e nevoie sa iti imaginezi, deja se intampla, titreaza NY1. Ai optiunea sa porti cu tine propriul cod de bare.
Cultura secolului al XXI-lea este bazata pe o comunicare cat mai rapida: "comunic, deci exist". Codurile QR (Quick Response Code), un fel de coduri bidimensionale care, scanate, te trimit catre o pagina web, sunt un exemplu bun. Companii, artisti, muzee de arta, chiar si organizatii guvernamentale au inceput sa recurga din ce in ce mai des la ele pentru a-si face reclama. Cu ajutorul acestora ii trimit pe cei interesati catre concursuri, jocuri, retete de cocktailuri, extrase din carti sau tutoriale online. Pe masura ce smartphone-urile au acaparat un segment din ce in ce mai mare al pietii, codurile QR le-au urmat indeaproape.
Create in anii '90 in Japonia, initial pentru industria auto, codurile QR au ajuns in ultimii ani sa fie folosite la scara larga, atat in diferite sfere economice, cat si in lumea afacerilor. Recent, par sa poata fi folosite si pentru a facilita interactiunea pur sociala.
Cu ocazia saptamanii modei de la New York, codurile QR si-au facut simtita prezenta, anunta New York Times. Tiffany a impartit fursecuri cu coduri inscriptionate in glazura care, odata scanate, te trimiteau catre o invitatie pentru concertul lui Leighton Meester, simbolul fashionistelor din serialul Gossip Girl. Papusa Barbie a intrat si ea in cursa; persoanele interesate sa castige un outfit de designer au putut scana codurile inscriptionate pe cutiile in care erau impachetate papusile si pe autobuzele tematice Barbie. Cu doar cateva saptamani mai devreme, in timpul saptamanii de moda din Barcelona, designerul Frans Baviera a trimis pe pasarela un fotomodel imbracat intr-o rochie cu un cod QR inscriptionat pe corset.
Muzeul de Arta Moderna din New York prezinta in cadrul expozitiei "Talk to Me", dedicata comunicarii, exemple de design QR precum un cod ce acopera intreaga fateta a unei cladiri din Tokyo. In plus, fiecare obiect de arta este insotit, pe langa informatiile obisnuite, de un astfel de cod. Compania de design SET a creat, dupa cutremurul din Japonia, un cod QR in forma unei cruci rosii care, scanata, te trimite catre pagina Crucii Rosii unde poti dona pentru ajutorarea celor afectati de dezastrul natural, iar armata americana intentioneaza sa puna coduri QR in geamurile birourilor de recrutare astfel incat cei interesati sa aiba acces la informatii chiar si atunci cand oficiul este inchis.
De la brand-ul comercial, la cel personal, e doar un pas. Asa se face ca o companie de asemenea newyorkeza, Skanz, a scos pe piata bratari de silicon, colorate divers, ce poarta pe ele un cod QR, nu catre un site al unei companii, ci catre o pagina personala. Avand drept punct de plecare bratarile de sustinere a unei cauze, popularizate de fundatia Livestrong, bratarile Skanz se vor a fi echivalentul unei carti de vizita. Odata scanate, acestea te duc catre o pagina ce ofera informatiile pe care tu vrei sa le faci cunoscute, un fel de dosar personal pe care il prezinti.
Prezenta codurilor in jurul nostru nu le asigura insa vizibilitate. Dintre cei care detin un smartphone, nu toti se lasa condusi de curiozitate. Chiar si cand este cazul, scanarea nu da rezultatele scontate. Unii nu detin aplicatia potrivita pentru a citi codul. Alteori se dovedeste a fi prea intuneric sau imaginea este miscata astfel incat nu se poate obtine o citire adecvata. Datele arata ca, deocamdata, barbatii par a fi mai curiosi sa vada catre ce te trimit codurile QR; in jur de 60,5% dintre scanari sunt realizate de barbatii cu un venit de 100.000$ sau peste, sustine comSore.com. Totusi, companiile au inteles deja ce poate sa insemne acestea pentru veniturile lor. Astfel, ne asteptam ca in perioada ce urmeaza sa le vedem tot mai des in vitrine, pe panouri, bannere, postere ba mai mult, sa le folosim noi insine drept carte de vizita.