Acasa | Articolul tau | I-am impuscat mortal pe tovarasi si i-am uitat pe domni undeva intr-un colt
Fara domni si fara doamne. Foto: Photoxpress
Zilele trecute primesc un mail, pe adresa de serviciu, de la o persoana de care nu am auzit niciodata si care nu m-a vazut niciodata. Incepea cu "Buna", continua la persoana a II-a singular si se semna cu diminutivul. Gasise contactul meu pe niste forumuri de specialitate si avea nevoie de ajutor intr-o problema de job.
Nu sunt vreo tipa care sa se umfle in pene si sa ceara sa i se vorbeasca la "dumneavoastra", dimpotriva. Daca simt ca este cineva de varsta mea, dupa primul schimb de mailuri sau de telefoane, ori dupa ce-am facut cunostinta, ii cer permisiunea sa ne vorbim la "per tu". Daca este mai in varsta, pastrez formele de curtoazie. Insa mi se pare complet lipsit de profesionalism si respect sa abordez o persoana complet necunoscuta si s-o iau de parca ne-am sti de ani si ani.
In ce categorie ma incadrez acum? Exact ca toti ceilalti, a celor care se plang si fac la fel. Ne uitam la noi si vedem ce facem bine. Spunem, cu mana pe inima, ca noi suntem foarte respectuosi. Oamenii simpli spun ca sunt politicosi, cei cu pretentii spun ca ei nu ar face asemenea greseli de eticheta. Si totusi...
Cand ati vazut ultima oara, la stiri, in ziare, in reviste, sa fie folosite cuvintele "doamna" sau "domnul"? Ati vazut vreun articol despre "domnul" Arafat, "doamna Comaneci", "domnul Ungureanu"? Oameni de cultura, de stiinta, politici, specialisti intr-un domeniu sau altul, toti ne sunt prieteni de pe maidan si sunt numiti, de presa si populatie in aceeasi masura, cutarescu si cutareasca. Veti spune, poate, ca oamenii politici nu sunt niste domni si doamne. Ca nu toti oamenii de cultura sunt desavarsiti. Poate.
Dar dupa ce treceti prin sita propriilor valori si standarde, intotdeauna raman cativa in picioare. Despre aceia, in familie, intre prieteni, la munca, in ce fel vorbiti cand ii amintiti?
Si cum ne invatam copiii? Oare lor le vorbim mereu despre doamna profesoara sau "profa de romana" si "proful de sport" sunt la fel de buni? Respectul se invata din copilarie si din mediul inconjurator. Iar noi, ca romani, l-am pierdut undeva pe drum. Sa fi fost la introducerea "tovarasului" si a "tovarasei"? Nu cred. Formulele astea de adresare inlocuiau pur si simplu domnia cu un altfel de status, insa aveau fix acelasi rol si se foloseau in aceleasi contexte.
Ceea ce inseamna ca, undeva in valtoarea revolutiei din '89, i-am impuscat mortal pe tovarasi si i-am uitat pe domni undeva intr-un colt. Nu-i nimic, intotdeauna ii vom avea pe: hei, bai, fa, tu de colo.
Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.
Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.