Idei creative pentru masa copilului tau / Foto: stock.xchng
Adoptarea unei diete echilibrate in mod constant este necesara, iar parintii stiu ca este foarte important sa ii educe pe cei mici in directia unor astfel de obiceiuri alimentare. Echilibrul intre nutrienti si energie este cheia pentru un proces complet de crestere si dezvoltare. Avand in vedere ca aportul caloric se mareste odata cu varsta, iata cateva detalii legate de cerintele nutritionale ale copiilor, indiferent de varsta, oferite de Dr. Emanuela Soare, specialist Maggi in nutritie, in cadrul campaniei "Pentru o viata echilibrata".
Carbohidratii sunt baza dietei noastre. Este recomandat consumul de produse din cereale in special integrale, fructe si legume. Proteinele sunt esentiale in aceasta perioada de crestere. Proteinele provin din doua surse extrem de importante, animale si vegetale. Cea mai buna solutie pentru copii este sa se asigure 2/3 proteine de origine animala si 1/3 proteine vegetale, in special din legume. Este recomandat ca portiile de carne, cel mai bine pregatite la gratar, sa fie insotite de o portie de legume proaspete. O alta solutie este sa serviti portii de somon cu paste. In plus, lactatele sunt surse esentiale de calciu, proteine, vitamina A, vitamina D si zinc.
Grasimile din dieta unui copil trebuie sa contina cat mai putine grasimi saturate. Vitaminele sunt o parte esentiala a dietei unui copil. O dieta echilibrata, cu alimente din toate grupele majore, ofera o cantitate corespunzatoare de vitamine si minerale.
Mineralele: prezenta calciului, fierului si magneziului in dieta este esentiala. O cantitate potrivita de calciu este foarte importanta pentru un sistem osos puternic si o dentitie sanatoasa. Fierul este necesar pentru sinteza hemoglobinei, care transporta oxigenul in intreg organismul. Necesarul de magneziu este mai mare in perioada in care cresterea este accelerata.
Este important de retinut ca toate tipurile de mancare pot face parte dintr-un plan alimentar echilibrat, atat timp cat se tine cont si se gaseste un echilibru intre marimea portiilor si diversitatea acestora, pentru ca cei mici sa nu renunte la mancarurile preferate. De asemenea, se tine cont si de faptul ca nu se poate ca un singur tip de mancare sa ofere toti nutrientii esentiali. Felurile de mancare trebuie sa stimuleze toate simturile, in speciale cel vizual, spre exemplu, fructele si legumele in diferite culori pot fi oferite impreuna, sub diverse forme de prezentare. Pentru copiii de pana la 8-9 ani, este foarte important sa recunoasca alimentele din farfurie, vor sa stie si sa vada ce tip de mancare au in fata lor.
Iata alte cateva sfaturi si idei de retete pentru a-i oferi celui mic o alimentatie echilibrata care sa il atraga si care sa ii placa:
Achizitionati o fata de masa cu desene animate pe care cel mic le urmareste cu placere. La fel puteti proceda cu tacamurile, paharul sau cana. Decorul il va incanta, iar buna dispozitie vaface si mancarea sa i se para mai apetisanta.
Piureul va fi mai bun daca va avea forma de om de zapada, iar legumele i se vor parea mai apetisante daca i le serviti sub forma de stelute sau flori. Preparati piureul din cartofi proaspeti si lapte slab in grasimi, amestecati-le cu ierburi.
Puteti transforma cartofii in pizza: preparati baza din cartofi piure, oua si branza cu putine grasimi, iar topping-ul sa fie alcatuit din legume.
Incercati sa serviti pastele cu legume sau cu sos de legume.
Transformati orezul din garnitura in mancare de sine-statatoare, adaugand diverse tipuri delegume: mazare, ardei gras, ciuperci.
Pentru a-l obisnui pe cel mic cu painea neagra, puteti incepe sa ii preparati sandvisurile cu doua felii de paine, dintre care una poate sa fie alba, iar cea de-a doua neagra.
Copiii trebuie sa manance cel putin 5 portii de fructe si legume, asa ca fiecare masa ar trebui sa includa cel putin doua portii de fructe si legume (fie ca este vorba de legume sifructe proaspete, congelate, uscate sau conserve). In primul rand, lasati copiii sa aleaga ce fructe si legume isi doresc inainte de fiecare masa.
Includeti mai multe legume verzi, cum ar fi broccoli si spanac, in alimentatie. Folositi cat mai multe legume ca ingrediente pentru fiecare supa sau transformati legumele albe in supe-crema. Incercati noi retete pentru a servi legumele: spre exemplu, coaceti la cuptor cateva bucati de legume, cum ar fi dovleacul si serviti-l cu un sos din iaurt slab in grasimi si ierburi. Pregatiti clatite cu spanac si branza.
Transformati desertul intr-o gustare cu fructe sub forma de salata, iar in timpul verii le puteti oferi copiilor preparate racoritoare cu fructe: bucati de fructe congelate (fructe de padure, prune, piersici, ananas) amestecate cu suc natural si servite cu o portie de inghetata sau cu un sos preparat din iaurt slab in grasimi sau alte produse lactate.
Copiilor le place sa-si ajute parintii. Pentru cei foarte mici se poate amenaja un spatiu mic, ferit de pericole, in care sa se joace de-a gatitul. Astfel, mancatul va fi o continuare fireasca a jocului din bucatarie. Le va face placere sa manance ce au gatit cu manutele lor.
Mai multe informatii referitoare la retete ingenioase si de sezon pentru o alimentatie echilibrata si unstil de viata sanatos, poti gasi accesand www.maggi.ro.