Acasa | Articolul tau | Îmbrăcămintea şi moda la români în perioada interbelică

Îmbrăcămintea şi moda la români în perioada interbelică

 SHARE  

Adaugat in 28 ianuarie 2015

Îmbrăcămintea şi moda la români în perioada interbelică

Moda la români în perioada interbelică. Foto: istoriiregasite.wordpress.com

Îmbrăcămintea la sate se confecţiona, de regulă, în gospodărie: cămăşi şi indispensabili din in sau cânepă, pantaloni din postav de lână, căciulă de piele de miel, opinci din piele de porc sau de viţel, cojoc din blană de oaie etc.

În zonele de munte se purta, în mod obişnuit, costumul naţional (opinci, iţari, cămaşă brodată). Şi în celelalte zone bătrânii au rămas consecvenţi portului tradiţional. Tinerii au început să-şi cumpere haine “nemţeşti” (pantaloni şi veston), bocanci, pălărie.

Fetele s-au arătat receptive la moda de la oraş, începând să poarte sandale, fustă de stofă, rochie de stambă înflorată, să-şi scurteze părul, şi chiar să se dea cu ruj pe buze, spre indignarea bătrânilor şi mai ales a bătrânelor. În general, portul şi moda la sate au oscilat între tradiţionalism şi modernitate. Învăţătorii, preoţii, notarul, medicul se îmbrăcau ca la oraş, cu haine “nemţeşti”.

La oraş, oamenii din “lumea bună” îşi comandau haine la croitor sau le cumpărau “de-a gata” de la magazinele de modă. Bărbaţii purtau ghere de lac, pantaloni cu manşetă, haină la doi sau trei nasturi, pălărie; cămăşi albe, care la manşetă se încheiau cu butoni (de aur sau de argint); cravata cu picăţele era prinsă cu un ac încrustat cu pietre preţioase. Ceasul de buzunar cu lanţ de aur sau de argint şi bastonul cu cap de fildeş erau accesorii nelipsite la orice bărbat “serios”. La festivităţile deosebite, domnii se îmbrăcau în smoching.

Unii bărbaţi extravaganţi – mai ales tineri, actori, scriitori – purtau cămăşi colorate, haine în carouri, pantofi roşii sau galbeni, lavalieră, pălărie albă a la Maurice Chevalier. Briantina (uleiul de păr) era nelipsită, iar cei care purtau barbă aveau întotdeauna un piepten de argint sau os, pe care-l foloseau uneori ostentativ, pentru ca cei din jur să observe calitatea acestuia. În casă, purtau halate lungi viu colorate, iar în picioare papuci comozi, din piele de porc sau de viţel.

Femeile s-au arătat mult mai preocupare de modă, comparativ cu bărbaţii. Doamnele mai în vârstă au rămas la moda antebelică: pantofi de culoare închisa, rochii lungi “până la pământ” cu dantele; bluze închise la gât, pălării cu boruri mari şi bogat ornamentate. Cerceii mari, inelele şi brăţările de aur erau nelipsite. Femeile de vârstă medie s-au dovedit extrem de receptive la moda europeană (mai ales de la Paris). Ele frecventau aproape zilnic magazinele de modă, de unde îşi cumpărau pantofi de culoare deschisă, rochii “trei sferturi” în culori vii, pălării cu boruri mai mici. Iarna se folosea manşonul din blană de vulpe (maron sau argintie), pentru ca mâinile să fie protejate de ger. Tinerele fete nonconformiste purtau pantofi în culori vii sau sandale, fuste până la genunchi, bluze “en coeur” sau chimono, părul tuns scurt (a la garcon), pălăriuţă sau chiar şapcă. Ele nu ezitau să meargă iarna la patinaj sau la schi, îmbrăcându-se cu pantaloni bufanţi şi cu şubă, iar vara să petreacă 10-12 zile la mare, unde purtau costume din două piese (lăsând o parte a corpului descoperită). Ele erau adesea ţinta ironiilor din partea doamnelor în vârstă, care constatau lipsa de feminitate, de graţie şi de eleganţă a domnişoarelor “de astăzi”. La domiciliu, femeile purtau capot de casă, lung, inflorat, de mătase. Pudra, rujul, rimelul şi parfumul făceau parte din recuzita zilnică a oricărei femei din lumea bună.

Mulţi dintre cei care locuiau în zonele periferice ale oraşului purtau haine vechi, cumpărate de la târg, salopete sau haine confecţionate în casă. Doar la evenimente deosebite şi la sărbători se îmbrăcau cu haine bune, ţinute cu grijă la păstrare în şifonier.

sursa: Academia Română, Istoria Românilor, vol. VIII, Bucureşti, Editura Enciclopedică, 2003, p.165-166

Autor: Horia Dumitru Oprea

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Horia Dumitru Oprea
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.