Acasa | Articolul tau | În viață, ca-n teatru

În viață, ca-n teatru

 SHARE  

Adaugat in 27 februarie 2015

În viață, ca-n teatru

N(aum). Foto: ziarulmetropolis.ro

Așteptam momentul acesta. Luasem biletele din timp, îmi pregătisem metodic hainele, mă asigurasem că nu vor fi întârzieri și deraieri de la planul inițial cauzate de cine știe ce terți malițioși.

Visam clipele acelea în care îmi voi pune rochia pe care o ador (și pe care n-am îmbrăcat-o niciodată), pantofii cei noi care zac în dulap, nepurtați, de 3 luni, un dress fin, în care voi avea tot timpul din lume să-mi execut un machiaj impecabil și să-mi așez, în sfârșit, buclele într-un fel care să pară cu adevărat elaborat. Să alunec dincolo de ușă în pas elastic, să fiu acolo cu exact 45 de minute înainte de începerea reprezentației, să beau un pahar de șampanie în așteptare, apoi, timp de două ceasuri încheiate, să inspir, să expir, să inspir, să expir numai teatru și poezie. Să nu mai existe nimic în jur.

A venit cu pași repezi, oricât de mult timp mi s-a părut că trecuse, de cand număram zilele. Cu 6 ore înainte de momentul zero încă lucram la un material. Care nu se mai termina, dar trebuia scris, atunci, trimis, atunci, nicio jumătate de secundă mai târziu. Am zburat în mare întârziere spre școala lui David, care m-a luat în primire, îmbufnat, din ușă, că ce-am păzit si pe unde am umblat. Am ajuns acasă fără să fiu sigură că am cu cine să-l las în seara cu pricina, bașca îl durea gâtul și părea să aibă un pic de febră. L-am schimbat, i-am aduc castronelul cu ciorbă, n-a vrut să mănânce singur, mi-a reproșat că-l neglijez, așa că să-l hrănesc eu. I-am dat. Se făcuseră, între timp, 3 ore din șase, înainte de ora zero. Să nu uiți să-mi faci pizza! a strigat în timp ce încercam să mă îndrept, cu pași timizi, spre duș.

Mi-ai promis, îți amintești? Mi-ai promis de ieri.

M-am întors din ușa băii, m-am încălțat și am alergat la magazin, pentru că, în mod evident, n-aveam toate ingredientele. Am revenit cu mâinile pline de prostii bio și punga de brânză care să nu pară brânză (fiindcă nu-i place) în dinți, am întins blatul, m-am apucat să mărunțesc legumele și m-am tăiat cam așa, până la jumătatea degetului. Cu tot cu unghia proaspăt lăcuită. Leucoplast, bocit scurt, continuat. Am băgat tava în cuptor și m-am întors să strâng masa unde mâncase copilul, să rămână curat și frumos în casă, pentru persoana drăguță care în principiu ar fi încuviințat să petreacă trei ceasuri cu odorul meu, în timp ce eu mă destrăbălam la teatru. Când mă pregăteam să ridic castronul cu ciorbă, David a tras un șut cât a putut el de tare în mingea cea nouă, ea s-a izbit de tavan și a aterizat cu viteză maximă direct în castron, care s-a spulberat în mii de cioburi mărunte și fragmente astrale de morcov, ardei, tăiței și alte feluri de stele cu coadă, peste tot prin sufragerie – pe covor, pe pereți, în spatele canapelei. Nici echipa de la Brainiac n-ar fi reușit să obțină, cu toate calculele științifice și simulările executate, un efect mai covârșitor.

M-am apucat să adun, pe categorii: mari/medii cu mâna, mici cu aspiratorul. Am dat cu palma peste mochetă să mă asigur că n-a rămas nimic (pentru evitarea daunelor colaterale) și un ciob de porțelan foarte fin, lung și ascuțit, mi s-a înfipt în mâna cealaltă, pe urmă s-a rupt și a rămas înăuntru. Tant pis pour toi, maman, mi-a șoptit pruncul, tăcut și vinovat. Din trei ore mai rămăsese una. Se ardea pizza și mi-am adus aminte că n-am sunat la pediatru și că era urgent să fac o programare. Nu răspundea. M-a informat, în schimb, Dan, că totul e în regulă (din fericire) cu bona și că e pe drum, ajunge cu ea în maximum 10 minute și speră să fiu gata, pentru că suntem în mare întârziere deja. Astfel încât mi-am strâns părul în grabă într-o coadă care păstra vagi arome de pizza, m-am aruncat în prima rochie pe care am găsit-o în dulap, mi-am luat exact perechea de pantofi pe care am avut-o la îndemână și am terminat fix la timp cât să nu deschid ușa doamnei nepieptănată și în chiloți.

Hola! mi-a spus ea cu un zâmbet larg. O bomboană de femeie, pe care le sunt recunoscătoare cerului și prietenilor că au găsit-o, foarte experimentată cu copiii, dar care nu vorbea nici franceză, nici engleză, ci doar spaniolă și italiană. Cum o cheamă? M-a întrebat David. Rosario, i-am răspuns, o să vă înțelegeți foarte bine, învaț-o tu, mami, în franceză mai multe cuvinte, te las bărbat în casă, să nu mă dezamăgești, te rog mult de tot, știi unde sunt toate lucrurile de care aveți nevoie, să mâncați bine, să povestiți, te bagi în pătuț la ora 9, o să fie bine, promiți, da?

Maman, mi-a spus, luându-mi obrajii în palme și privindu-mă drept în ochi, tu sais, tu peux compter sur moi!
Apoi a dus mâna la frunte, a salutat militărește, s-a postat în fața femeii și, cu un surâs încrezător, i s-a adresat:

Hola, Lasagna, tu veux jouer avec moi?

A fost magic la teatru. Un regal - Oana Pellea și Cristina Casian, pe texte de Gellu Naum, cea mai fascinantă întâlnire între poeme și teatru care mi-a fost vreodată îngăduită, pentru că am un copil minunat, pe care se poate conta. Dormea ca un înger când m-am întors, iar eu eram fericită dincolo de cuvinte, cu un autograf pentru el de la Oana și cu promisiunea făcută mie că următorul spectacol va fi unul la care să ni se poată și el alătura. 

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Ramona Strugariu
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5674 citiri

8 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.