Acasa | Familie | Soluţia pentru închiderea instituţiilor mamut: infrastructura cât mai apropiată de mediul familial

Soluţia pentru închiderea instituţiilor mamut: infrastructura cât mai apropiată de mediul familial

 SHARE  

Adaugat in 5 aprilie 2012

Soluţia pentru închiderea instituţiilor mamut: infrastructura cât mai apropiată de mediul familial

Eradicarea instituţiilor de tip vechi. Foto: hhc.ro

Hope and Homes for Children România (HHC România) publică rezultatele unei radiografii minuţioase a situaţiei copiilor din centrele de plasament şi a modului în care sunt organizate Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, la nivel naţional.

Raportul prezintă o evaluare complexă a sistemului de protecţie a copilului din România şi se încheie cu o serie de concluzii şi recomandări legislative, strategice pentru finalizarea procesului de închidere a centrelor de plasament de tip vechi şi dezvoltarea unei infrastructuri cât mai apropiate de mediul familial.

Raportul  reprezintă o analiză obiectivă asupra celor opt regiuni de dezvoltare din România privind serviciile sociale  oferite copiilor, oferind date cantitative cu privire la centrele de plasament existente  şi date calitative care surprind opiniile copiilor şi ale celor evaluaţi.

În cele 45 de DGASPC-uri auditate, din totalul celor 57.480 de copii aflaţi în îngrijirea statului în servicii rezidenţiale sau servicii de tip familial, 8.721 de copii  trăiesc încă în cele 159 de centre de plasament auditate, centre ce pot fi închise pentru a finaliza reforma și pentru a trece definitiv către un sistem de protecţie a copilului cat mai apropiat de mediul familial. Majoritatea copiilor aflaţi în grija statului trăiesc deja în medii cât mai apropiate de viaţa de familie: 19.004 de copii se află în asistenţă maternală, 7.029 de copii trăiesc în case şi apartamente de tip familial şi 21.033 de copii se află în plasament la rude şi alte familii / persoane.

Brăila, Giurgiu şi Teleorman sunt singurele judeţe din ţară în care nu mai există centre de plasament de tip vechi, iar copiii aflaţi sub protecţia statului trăiesc în medii cât mai apropiate de o familie. La polul opus se găseşte judeţul Iaşi, cu 12 centre de plasament de tip vechi.

Auditul a fost realizat in perioada iulie-septembrie 2011, în urma unui parteneriat dintre HHC România şi organizaţia britanică ARK (Absolute Return for Kids), cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, prin Compartimenul Înaltul Reprezentant pentru Protecţia şi Îngrijirea Copilului. Facilitarea colaborării cu DGASPC-urile a fost realizată de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin Direcţia Generală Protecţia Copilului.

Echipa de colectare a datelor a fost formată din 7 asistenţi sociali, 4 psihologi, 7 profesori şi 2 economişti. Datele au fost colectate pe baza a trei chestionare: unul adresat directorilor DGASPC, unul şefilor de centre de plasament şi unul adresat direct copiilor.

Colectarea datelor s-a realizat la nivelul a 45 de Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din ţară şi au fost evaluate 159 de centre de plasament, fiind intervievaţi  şefii centrelor de plasament, dar şi personalul care se ocupă de îngrijirea directă a copiilor.

În evaluarea sistemului serviciilor sociale au fost implicaţi şi copiii. Astfel, cele 198 de interviuri cu copii şi tineri din centrele de plasament reliefează detalii relevante despre viaţa lor cotidiană, dar şi despre cei care se ocupă direct de îngrijirea lor, aceștia având oportunitatea de a face sugestii privind îmbunătăţirea sistemului de protecţie (la nivelul  DGASPC-urilor, există în acest moment 13.659 de posturi vacante).

Auditul Serviciilor Sociale pentru Copii din România va sta la baza elaborării unei Strategii Naţionale care îşi propune să prevină separarea copilului de familie, într-un cadru legislativ şi metodologic aplicabil unitar, la nivel naţional, care va genera, într-un termen realist, îmbunătăţirea vieţii multor copii aflaţi în situaţii delicate.

HHC România este una dintre principalele organizaţii nonguvernamentale, recunoscute la nivel internaţional, care luptă alături de instituţiile statului pentru reformarea sistemului de protecţie socială a copilului, prin programe naţionale de prevenire a separării copilului de familie, prin transformarea legislaţiei din România şi a infrastructurii de servicii, prin reintegrarea copiilor în familiile lor naturale, printr-un amplu program de cursuri de formare a personalului din sistem.

Misiunea HHC România este eradicarea tuturor instituţiilor de tip vechi din domeniul protecţiei copilului din România până în 2020.

De 12 ani, HHC România închide instituţii de tip vechi din sistemul de protecţie a copilului din România şi oferă fiecărui copil o viaţă de familie. Anul acesta, HHC România împlineşte mai mult decât 12 ani de reformă a sistemului de protecţie a copilului din România, cu 46 de instituţii de tip vechi închise, 4.602 de copii salvaţi din aceste instituţii, 7.520 de copii rămaşi în familie datorită programelor de prevenire. Şi numărul lor creşte chiar în acest moment.Autor: HHC România
 


 SHARE :  Trimite pe mail

3031 citiri

1 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.