Acasa | Articolul tau | Indecența credinței

Indecența credinței

 SHARE  

Adaugat in 4 martie 2014

Indecența credinței

Credință si intimitate. Foto: Photoxpress. Foto: Photoxpress

Recent, într-un dialog pe internet, mi-a fost recomandată următoarea idee: ”Poți să fii religios și să o ții pentru tine”.

O sugestie mai directă mi-a adus o perspectivă inedită asupra gravității inserării credinței în spațiul public: ”Pur si simplu consider «credința» o problemă cât se poate de personală și intimă - iar exprimarea ei incontinuu în spațiul public o consider la fel de indecentă cum ar fi postarea unor fotografii cu părțile intime la vedere!” (ghilimelele aplicate cuvântului "credință" aparțin interlocutorului meu).

Da, credința este personală și intimă, dar cum poți separa credința unui om de omul însuși? Sau, care ar fi motivul întemeiat pentru care cineva ar fi îndreptățit să pretindă acest lucru?

În sensul larg al cuvântului, credința reprezintă o raportare la lume. Credința religioasă este doar una din formele de raportare la lume, ea modelând viața noastră în cel mai mic detaliu, fiind suportul faptelor și cuvintelor noastre. Credința nu este localizată undeva separat de om, ca să poată fi asimilată unui accesoriu textil, potrivit în dormitor, dar nepotrivit pe stradă. Credința omului există odată cu acesta, sau nu există deloc.

În consecință, este cel puțin lipsit de respect să creezi o ierarhie a dezirabilității uneia sau alteia dintre credințe în spațiul public, atâta timp cât fiecare dintre noi are o anumită credință (religioasă ori de altă natură), iar manifestarea propriei credințe nu-i aduce atingere celui de lângă mine. Credința fiind una cu omul care o trăiește, pretenția separării credinței de omul care o manifestă echivalează cu o recomandare discretă de dispariție a acestuia din spațiul public.

Printre rânduri, mai putem citi două aspecte, pornind de la reacțiile interlocutorilor mei.

Unu: este foarte posibil să fi descoperit, în intersectările pe care le-au avut cu persoane care se declarau credincioase, o discordanță între vorbe și fapte, între preceptele credinței îmbrățișate și viața care întârzie să aplice acele precepte. Aici da, putem primi aceste observații ca pe o critică constructivă, ca pe un semnal corect de alarmă, tradus astfel: atenție, nu se vede și nu se simte că vă trăiți într-adevăr credința, discreditând-o astfel în ochii celor deschiși să o cunoască.

Doi: din diverse motive, care țin probabil de o privire superficială sau de anumite experiențe dureroase, subiectul ”religie” este catalogat aprioric, spațiul de manevră pentru nuanțe fiind în mod conștient și sistematic blocat oricăror evoluții. În acest fel, oricând vine vorba de religie, oricând o persoană însuflețită de credință ia o poziție, această poziție este catalogată fără drept de apel, dialogul fiind imposibil.

Întâlnirea suflet la suflet dintre oameni este dificilă. Consecvența și convingerea căutării dincolo de aparențe, în respect reciproc, ne poate aduce bucurie. Miza vieții împreună a oamenilor ar trebui să fie bucuria întâlnirii, nu suspiciunea și excluderea.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Andrei Cosmovici
 


 SHARE :  Trimite pe mail
credintareligiebisericaperspectivaraportareacceptare CITESTE MAI MULTE DESPRE

7321 citiri

340 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.