17 filles. Foto: filmlinc.com
Desigur, aveam la dispozitie ceva informatii in revistele "BRAVO". Iar parintii faceau fiecare dupa cum considera. Unii se faceau ca ploua, altii explicau cat de cat copiilor care este situatia, iar cei mai multi parinti de fete... considerau ca tot ce trebuie sa stie ele este ca daca fac vreo prostie, "le calca in picioare". Ce faceau adolescentii? Fiecare ce-l taia capul. Aveam o colega care prefera sa faca 1-2 avorturi pe an decat sa foloseasca vreo metoda contraceptiva.
Totusi, cand urmaream trailerul filmului frantuzesc "17 filles" (in trad. "17 fete"), premiza filmului mi s-a parut putin trasa de par. Un grup de fete, toate mai mici de 16 ani, fac un pact sa ramana gravide si sa-si creasca impreuna copiii. Apoi a aparut pe ecran "Film inspirat din fapte reale". Mirarea mi-a fost mare, curiozitatea si mai mare.
Am descoperit astfel ca evenimentele dateaza din 2008 cand, la un liceu din Massachusetts, s-au inregistrat intr-un singur an scolar 18 sarcini, conform CBS News. Doua lucruri au ridicat mari semne de intrebare: numarul mare al gravidelor si faptul ca multe dintre ele s-au intors luna de luna la cabinetul medical pentru a cere teste gratuite de sarcina, aratandu-se, pe rand, dezamagite de rezultatul negativ si incantate de cel pozitiv, relateaza editia online a revistei TIME.
Dupa ce autoritatile au inceput sa ancheteze fenomenul, 8 dintre fete au recunoscut (conform directorului scolii) ca au facut un pact - cel despre care vorbeam mai sus. Este vorba insa de 17 adolescente, ultima negand ca ar fi avut vreo legatura cu ele, intr-un interviu pentru Marie Claire. Se pare ca li s-a parut draguta ideea de a fi mame tinere, de a putea sa isi inteleaga copiii mai bine decat au facut-o parintii lor si de a avea parte de dragoste neconditionata, din ce povestea o colega mai mare, care avea la randul ei copil si care ar fi incercat sa le avertizeze ca nu este atat de usor pe cat credeau ele.
Dupa ce fenomenul a declansat dezbateri la nivel national si o goana dupa senzational a televiziunilor, primarul orasului a declarat ca nu a existat un pact de a ramane gravide ci, dupa ce si-au dat seama ca sunt insarcinate, o parte dintre ele si-ar fi propus doar sa se sustina reciproc in cresterea copiilor.
Afirmatiile primarului vin in contradictie cu cele ale directorului liceului, ale asistentei medicale si chiar cu faptele, avand in vedere ca una dintre fete s-a culcat chiar si cu un om al strazii, cu 10 ani mai mare decat ea, in incercarea de a ramane gravida. Totusi, dupa refuzul majoritatii fetelor de a discuta cu presa, pactul a ramas la nivel de mit.
Pana una alta, desi suna senzational si putin infricosator acest pact, adevarul este ca nu are nicio importanta in toata ecuatia daca a existat sau nu. Fetele au ramas gravide, iar bine nu le-a fost. Doi ani de la izbucnirea scandalului, lucrurile stateau cam asa: sase dintre fete facusera avort sau suferisera pierderi ale sarcinilor (facand parte dintr-o comunitatea catolica, care se impotriveste avorturilor, probabil ca majoritatea au pierdut sarcina din diverse motive), unul dintre copii a murit, una dintre fete a ajuns (alaturi de copilul ei) la orfelinat, iar celelalte noua isi cresc in familie copiii. Niciuna dintre cele 17 nu erau, in 2010, casatorite, desi una dintre ele tocmai nascuse si al doilea copil.
Cele care au acceptat, in 2010, sa stea de vorba cu presa au recunoscut ca le-a fost mai greu decat se asteptau. In familie, cu banii, cu educatia, cu trezit in miez de noapte si trait 24 din 24 de ore pentru copil. Iar comunitatea nu a fost deloc intelegatoare cu ele. De la priviri dezaprobatoare la colegi care tipa dupa ele "tarfa".
Multi americani au acuzat filme precum Juno sau Knocked Up, ambele aparute in 2007, ca ar fi cosmetizat si infrumusetat ideea de mama tanara si necasatorita. Tot in acea perioada anunta ca este insarcinata, la numai 16 ani, Jamie Lynn Spears - sora mai mica a lui Britney Spears si un idol pentru adolescentele de peste Ocean. Si ea a fost denuntata ca influenta negativa.
Altii au acuzat sistemul educational, care pune la dispozitie diverse facilitati pentru a incuraja tinerele mame sa termine scoala. Si totusi, desi societatea si comunitatea au aratat cu degetul in toate directiile posibile, parintii au continuat sa refuze, din motive religioase, accesul adolescentilor la metode contraceptive. Intr-un final, vina probabil ca este impartita, insa victime au devenit niste copile cu copii.