Acasa | Familie | Iubire fără întrebări

Iubire fără întrebări

 SHARE  

Adaugat in 18 august 2016

Iubire fără întrebări

Preferatul mamei. Foto: Morguefile.com

Eu n-am avut o relație prea deschisă cu mama. Îmi amintesc că nici despre menstruație nu a discutat cu mine. Când s-a întâmplat minunea, eu am dat fuga la o mătușă să-i spun.

Mama a fost fanul fratelui meu. Poate pentru că era mai mare, mai gras sau mai frumos, dar în mod clar, el a fost copilul ei favorit. Încă mai este, deși a suferit o profundă dezamăgire când s-a însurat și ea a constatat cu stupoare că nu mai e vioara întâi din viața băiatului ei. Dar, în fond și la urma urmei, tocmai asta îl păstrează încă pe locul favorizat: el are familie, el n-a divorțat și nici nu există șanse s-o facă (din câte știu eu).

Eu, în schimb, le-am bifat pe toate cele rele. În primul rând, am făcut toate tâmpeniile posibile cât am fost copil. I-am furat bani din portofel, am fost chemată cu părinții la școală, am spart geamurile vecinilor, m-am bătut cu destui copii care au venit apoi cu părinții de mână la noi la poartă, am spart și un parbriz de Dacie (în mers! Am vrut să văd dacă o nimeresc în viteză, QED). Deci de toate și multe care chiar îmi scapă acum.

Favoritul, în schimb, era exemplar. Ăla nu se mișca. Unde era pus, acolo rămânea până la noi ordine. Eu n-am reușit performanța asta nici pe intervale măsurate numai în secunde. Nu aveam stare. Și, să nu uit, bătaia era ceva absolut firesc. Pentru mine doar. Favoritul nu s-a bucurat în viața lui de asemenea tratament. La un moment dat, favoritul, dintr-o greșeală cumplită, a spart geamul de la dormitor. Am crezut că moare în secunda aia. S-a învinețit la față, nu mai putea să respire, era terminat. Știa că urmează să și-o ia, deși nu cred că mama l-ar fi bătut pe el, sau realiza că va fi dezamăgită de el cel veșnic exemplar. Mi s-a făcut așa o milă de el că m-am dus imediat, l-am luat de mână și l-am liniștit: ”Lasă, mă, că îi spun lu` mami că io l-am spart!”. O bătaie în plus sau în minus nu mai conta… Aveam experiență.

Am avut și o perioadă în care mi-am dorit și eu să fiu ca el în relație cu mama. Dar după ce au trecut suficienți ani, prin adolescență, îmi asumasem faptul că nu voi ajunge niciodată acolo, în punctul acela…

La un moment dat, în povestirile astea despre copilăriile noastre, prietenul meu îmi spune că el acum constată că nu s-a întrebat niciodată dacă e iubit de părinți, chestie care îl face acum să creadă că totul era cum trebuie.

-Niciodată, niciodată?

-Niciodată!

Wow! Eu nu numai că mi-am pus întrebarea asta de sute (poate chiar mii) de ori în copilărie, dar mi-am și răspuns la ea. Nu numai că n-am simțit că mama mă iubește, dar eram ferm convinsă că nu m-a vrut, că o încurc, că sunt în plus, că ar da orice să scape de mine… Într-un fel, privind tot ceea ce făceam, credeam că mama e îndreptățită să nu mă iubească. Eu nu eram ”cuminte”, așa cum era fratele meu. Pornisem, deci, greșit pe drumul acesta al iubirii: credeam că iubirea vine numai din ceea ce faci, nu din ceea ce ești.

Nu pot să nu-mi amintesc acum cuvintele lui Michael Thompson care spunea că poți face orice în viață numai cu iubirea părinților. Oare lucrurile ar fi stat altfel pentru mine dacă aș fi primit iubirea într-un mod care să nu mă lase să pun întrebări (sigur că m-au iubit, dar eu n-am simțit niciodată asta)? Nu știu… N-am de unde să știu…

Tot ce-mi doresc e ca peste ani și copilul meu să realizeze că nu s-a întrebat niciodată dacă e iubit.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

8487 citiri

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.