Acasa | Calatorii | Jurnal cipriot. Ce face Afrodita din om

Jurnal cipriot. Ce face Afrodita din om

 SHARE  

Adaugat in 1 decembrie 2014

Jurnal cipriot. Ce face Afrodita din om

Ce face Afrodita din om. Foto: caia.ro

Un englez de vârsta a doua, cu un pântece respectabil, în vacanţă cu mama lui, mângâie un pietroi lucios în muzeul de la templul Afroditei din Kouklia. Două cipriote râd în hohote şi îi spun să ia mâna, că Doamne fereşte, poate rămâne gravid.

Prima Afrodită pe care a văzut-o Ciprul nu era de marmură albă şi nu stătea cu şoldurile în poziţia aia provocatoare care n-a murit nici în zilele noastre la fetele de carne, nu de piatră. Era un bolovan negru şi diform, pus într-un altar, pe care femeile îl atingeau în speranţa de a rămâne însărcinate. Afrodita se ocupă cu dragostea, frumuseţea şi fertilitatea de pe la 4000 înainte de Hristos până în zilele noastre.

.

Înainte e drept, avea templu serios, cu preoţi care se ocupau de iniţierea amoroasă a tinerelor nevinovate. Treaba stătea aşa. Fetele se duceau la templu cu o statuetă. Se culcau cu un preot şi lăsau micul idol pe o poliţă acolo. Când îşi găseau un soţ, trebuiau să îi arate statueta drept dovadă că au fost dezvirginate sacru. Despre nemăritate se spunea că le-a rămas statuia pe poliţă.

Am putea crede că adoraţia Afroditei este treabă veche şi îngropată de mii de ani, asta dacă turistul din zilele noastre, venit mai ales din pravoslavnica Rusie, nu s-ar da în vânt după mitologia greco-romană.

Legenda aia veche spune că Afrodita s-a născut din spuma mării, într-un anume loc din Cipru,  lângă o stâncă măricică, pe nume Petra tou romiou. Legenda aia nouă spune că rămâi veşnic tânără şi frumoasă dacă înconjuri înot roca. Uşor de crezut că lucrurile stau chiar aşa pentru că e greu rău să înoţi printre valurile care se sparg de piatra cu pricina, prin urmare, cele care reuşesc sunt fete care rup sala de sport. Înarmate cu multă voinţă, în sezon, mii şi mii de rusoaice se înhamă la încercare, dar nu înainte de a se poza afroditico-penthousian pe plaja de lângă.

.

Blonde planturoase stau în patru labe pe nisip, căutând poziţia perfectă pentru acea poză de vacanţă care să le dea un plus de valoare profilului de Facebook. Roşcate cu părul lung se tăvălesc în valuri cu fundul la aparatul foto. Brunete apetisante îşi împing pieptul spre obiectivul camerei. O mamă îşi mână fiica să se arcuiască mai ca lumea, un iubit îşi roagă drăguţa să îşi ude niţel costumul de baie. Afrodita probabil că stă şi se hlizeşte satisfăcută la acest spectacol de-un rafinament erotic excepţional.

.

După şedinţele foto epuizante, doamnele şi domnişoarele ajung la sentimente mai casnice şi la o altă legendă. Dacă legi o cârpă de copacii Afroditei (rodii, de obicei), o să faci mulţi copii. Şi să te ţii câte eşarfe ajung să fie sfâşiate şi lăsate amintire în bieţii copaci, care de la un asemenea barbar tratament şi-au pierdut orice urmă de viaţă.

O să închei cu un banc neruşinat care circulă în Cipru. Boris şi Alioşa îşi fac planuri de vacanţă.

– Măi Alioşa, nu ştiu pe unde să mă mai duc. În Thailanda am fost, în Turcia da, de Grecia m-am plictist, în Ibiza merg an de an, zise Boris.

– Mergi în Cipru, răspunde Alioşa.

– Ce e aia Cipru?

– O insulă minunată în Mediterană, unde se face dragoste peste tot, fără oprire. Cum ajungi în aeroport, faci dragoste. La hotel faci dragoste. Pe plajă nu mai zic. În cluburi, dezmăţ maxim.

– Alioşa, ce îmi spui e minunat. Tu ai fost în Cipru?

– Nu, Boris, dar a fost soţia mea şi mi-a povestit.

Jurnal cipriot este parte a unui proiect realizat pentru Oficiul de Turism al Ciprului, în colaborare cu excelenta agenţie locală Knossos Travel, parteneri ai Paravion.ro. Călătorii în Cipru, găsiţi aici.

.

 Jurnal cipriot. Cea mai lungă masă din lume

.

Ziua în care o imagine frumoasă nu mai face cât 1000 de cuvinte

.

La graniţa iadului (1)Autor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5837 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

Vorbești, repeți, spui cuvintele magice ”te rog”, dar nimic nu se întâmplă. Aproape fiecare conversație sau, mai bine zis, monolog de acest gen se încheie cu tine care ridici tonul la copii. Sună cunoscut? Ai putea spune că nu te ascultă copilul? Dar tu îl asculți pe el?

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.