Acasa | Calatorii | Jurnal cipriot. Cea mai lungă masă din lume

Jurnal cipriot. Cea mai lungă masă din lume

 SHARE  

Adaugat in 26 noiembrie 2014

Jurnal cipriot. Cea mai lungă masă din lume

Jurnal cipriot. Foto: caia.ro

“Ciprioţii mănâncă fix ca şi cum ar muri mâine şi îşi construiesc case ca şi cum ar trăi pentru totdeauna”, ăsta-i proverbul preferat în Cipru şi ca o ameninţare, pluteşte peste orice început de masă.

Partea despre case o înţelegeam bine, m-am plimbat prin insulă cât să văd rămăşiţe solide de templu din secolul 12 înainte de Hristos, sate de piatră care vor bate mileniul, fortăreţe, biserici şi moschei bine înfipte în stânca insulei. Dar de-abia acum, în această seară de vară, o să înţeleg şi cum stă treaba cu mâncarea într-un restaurant din suburbiile Larnacăi.

Suntem şase cetăţeni la masă. Doi români şi patru ciprioţi. Toni, proprietarul, poartă o mustăcioară şmecheră şi are un aer de bărbat fatal din sudul Italiei. Nu se aduc meniuri la masă, dar deîndată ce ne aşezăm, coşuri cu pâine proaspăt coaptă ne aterizează în faţă. Rupem din ea, arzându-ne buricele degetelor, mă gândesc că pâinea rămâne cel mai incredibil aliment al lumii.

Nu-mi plac restaurantele în care pâinea e cumpărată de la supermarket, făcută într-o fabrică uriaşă, tăiată de nişte lame imense, ambalată şi vândută cu termen de valabilitate de o lună. Mă simt ca şi cum n-aş fi salutată pentru că nu există nici un gest de ospitalitate mai spectaculos şi cald ca acela de a oferi o bucată de pâine proaspătă.

.

După coşurile cu pâine se revarsă pe masă salate verzi şi salate cu legume, salate cu haloumi şi haloumi la grătar, sos de tahine, caracatiţă uscată şi caracatiţă murată, măsline cu chipuri diferite şi calamari perfect albi, humus şi o formă foarte aromată de tzatziki. Mâncăm lacom şi flecărim nemaipomenit, am putea câştiga un concurs de mâncat şi vorbit viteză în acelaşi timp. Toni-mustaţă-pana-corbului se apropie de masă şi ne întreabă dacă e de ajuns mâncarea. Yeeeessss, şuierăm în cor.

.

Ne oprim şi bem. Vin, rachiu, sucuri de portocale şi de pepene verde. Discutăm despre iubire, copii, părinţi, viaţă, ca şi cum ne-am şti de când lumea şi pământul. Pe masă apar frigărui de porc, de pui, mâncare de miel, grătare, chiftele, un soi de mici corciţi cu kebab, castroane cu melci şi legume murate. “Cartofii ciprioţi sunt cei mai buni din lume”, declamă unul dintre meseni şi mă jur că e aşa, cei fripţi erau atât de gustoşi că se mâncau singuri, nu-ţi lăsau nici o clipă posibilitatea de a te simţi măcar puţin vinovat. Mă simt ca în dansul ăla dement, tarantella, despre care se credea că scoate dracii din om şi pe care trebuie să îl dansezi până pici lat. Nu e cale de întors, mă amăgesc cu nişte melci şi-ajung să înfulec din toate. Toni se apleacă din nou şi întreabă dacă avem destulă mâncare, ne ia râsul ca pe nişte nebuni, zici că a făcut cea mai bună glumă din lume.

De două ore mâncăm. Încep să mă gândesc că mai înţelept ar fi să cerşesc nişte milă. Sau să mă scuz sau să mă ridic pe tocurile mele de 10 şi să o iau la fugă prin cartierul larnachez în linie dreaptă, până la hotel. În difuzoare se-aude o muzică legănată şi melancolică, mi se spune că e despre ce păţesc săracii de bărbaţi de la femei, despre amor şi chinurile lui. Mă uit la ciprioţii de la masă, cu aerul lor de cuceritori de sudul Mediteranei, cu felul lor jovial de a fi şi încep să râd de drama bărbatului din cântec. Ne distrăm, asta stârneşte o altă rundă de bârfă simpatică despre micile drame ale cunoscuţilor noştri.

.

E-o noapte parfumată în insulă. Căldura grozavă de zi şi de noapte intensifică mirosul florilor care sunt pretutindeni. Ventilatoare uriaşe vântură aerul de pe terasă ca să-l facă mai răcoros. Sunt într-un fel de stare secundă când noi feluri de mâncare ne sunt puse în faţă. Peşti mari şi mici, copţi, la grătar, prăjiţi, cu usturoi sau puţin picanţi, mai uscaţi sau stropiţi elegant cu ulei de măsline. Fructele de mare se dau mari în sosuri de vin şi de rodie. Nu mai mănânc, ci gust. Mă simt ca un căpcăun aţâţat care nu se mai poate opri. Câte o îmbucătură. Sunt cincisprezece feluri la masă, cincisprezece îmbucături. Cât mănâncă un om normal la cap la o cină. Toni se apropie cu întrebarea pe buze. Previn momentul şi îi spun, uşor emoţionată de posibilul răspuns că trebuie să ne oprim. Zâmbeşte sadic.

Prăjituri pufoase şi prăjituri în miere. Fructe şi legume conservate tot în miere. Fructe proaspete şi sucuri de fructe. Rachiu şi vin, din nou. Cafele cipriote bine îndulcite, făcute la ibric. A trecut de miezul nopţii şi Toni ne conduce spre ieşire. “Ciprioţii vorbesc prea mult şi mănăncă prea mult. Acum ştii şi tu asta.” Ştiu, ştiu şi nu mă ajută la nimic. O să mai stau încă aproape o săptămână în Cipru şi voi afla că ce-am trăit eu în seara asta se numeşte mezze şi se traduce prin “masă cu peste 20 de feluri”.

Jurnal cipriot este parte a unui proiect realizat pentru Oficiul de Turism al Ciprului, în colaborare cu excelenta agenţie locală Knossos Travel, parteneri ai Paravion.ro. Călătorii în Cipru, găsiţi aici.

.

Ziua în care o imagine frumoasă nu mai face cât 1000 de cuvinte

.

La graniţa iadului (1)

.

Veşti normale de la Blue Air


Autor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

9363 citiri

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

Vorbești, repeți, spui cuvintele magice ”te rog”, dar nimic nu se întâmplă. Aproape fiecare conversație sau, mai bine zis, monolog de acest gen se încheie cu tine care ridici tonul la copii. Sună cunoscut? Ai putea spune că nu te ascultă copilul? Dar tu îl asculți pe el?

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.