Acasa | Calatorii | Jurnal cipriot. De unde vine busuioaca

Jurnal cipriot. De unde vine busuioaca

 SHARE  

Adaugat in 15 decembrie 2014

Jurnal cipriot. De unde vine busuioaca

De unde vine busuioaca. Foto: caia.ro

Cine n-a băut în viața lui măcar un pahar de Busuioacă de Bohotin? Cel mai mult probabil un pahar prost, de vin dulceag și rozaliu sau cel mai puțin probabil un pahar răcoritor de demisec/demidulce cu o culoare vineție.

E un soi popular, intrat în folclor despre care legenda spune că ar fi venit în Moldova sub formă de mlădițe de vie în tolbele unor călugări ciprioți. Erau un cadou pentru Ștefan cel Mare, un domnitor generos cu frații ortodocși din sud. Soiul a prins bine pe dealurile moldave și așa ne-am căptușit cu rafturile alea de alimentară comunistă pline ochi cu Busuioacă.

.

A trecut deja jumătate de mileniu de la vremurile lui Ștefan, așa că șansele să găsesc vreun strop de strămoș cipriot al busuioacei erau mici, dar asta nu însemna că nu merită să încerc. Podgoriile din insulă sunt minuscule față de cele românești, printre sate de munte și păduri de pini. E atât de mult soare, încât strugurii nu prind luna august neculeși, așa că am aterziat la crama Zambartas în plină activitate de zdrobit struguri.

.

Zambartas sunt doi. Tatăl și fiul. Tatăl a vinificat toată viața după metode franțuzești, construind branduri vestite în industria de vin cipriotă. Fiul, a ajuns cu multa lui curiozitate tocmai în Australia, de unde a adus un suflu nou, mai “la modă”. S-a adăugat în ecuație nora domnului Zambartas, o olandeză înaltă și blondă care are grijă de turiștii veniți la degustări.

.

Am început cu un soi local, Xynisteri, în speranța că spiritul de busuioacă se va găsi în el cât de cât. Cu toată bunăvoința, dar nu. În schimb, o asemănare cu Feteasca Regală pot să jur că are. Am continuat cu un roșu cam amărui, făcut dintr-un soi grecesc, al cărui nume n-a fost memorabil, precum gustul. Ne-am înfipt apoi într-un merlot zdravăn baricat, vândut sub numele de Epicurious și-am terminat cu un shiraz, ca-n barurile din Sidney, fie Zambartas-tânărul binecuvântat.

Dar am continuat să iscodesc. Un vin mai dulce, mai vânăt, mai local? Și-a venit și răspunsul sub forma lui Commandaria, un amestec de xynisteri și mavro, soiuri cipriote de struguri, cultivate, s-ar bănui, de pe vremea în care Dyonisos se ocupa cu orgiile și Afrodita cu intrigile amoroase. Cum nu mă omor după vinuri dulci, mai mult am ascultat povestea, decât am băut. Se zice că în secolul 13, Filip Augustus al Franței a ținut prima degustare din lume. Un concurs uriaș a adunat vinuri din toată lumea cunoscută și învingător a fost chiar Commandaria. Și-un sultan care trăgea la măsea a cucerit insula numai ca să aibă rezerve de vin suficiente. O fi mavro la originea busuioacăi? O fi xynisteri? O fi alt soi pierdut de podgoriile din munții Trodos? Sincer, nu știu și nu prea contează. Dacă ajungeți la Zambartas luați un pahar de shiraz acolo și o baterie pentru acasă.

Jurnal cipriot este parte a unui proiect realizat pentru Oficiul de Turism al Ciprului, în colaborare cu excelenta agenţie locală Knossos Travel, parteneri ai Paravion.ro. Dacă vreți să vedeți dantelăresele la lucru, puteți cumpăra excursii de Revelion în Cipru, la prețuri foarte bune, de aici.

.

Jurnal cipriot. Dantelăresele lui Leonardo

.

Jurnal cipriot. Ce face Afrodita din om

.

 Jurnal cipriot. Cea mai lungă masă din lumeAutor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

13056 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.