Acasa | Calatorii | Kotor, de veghe în cel mai sudic fiord al Europei

​FOTOGALERIE

Kotor, de veghe în cel mai sudic fiord al Europei

 SHARE  

Adaugat in 8 iunie 2012

Kotor, de veghe în cel mai sudic fiord al Europei

Golful Kotor în razele calde ale dimineții. Foto: oamenifaradelocuri.wordpress.com

În Evul Mediu, Kotor a fost un important centru comercial și cultural de pe coasta Adriaticii. De-a lungul secolelor s-au dat mari bătălii pentru controlul acestui golf natural din sudul Muntenegrului.

Imperiul Bizantin, Veneția, Ungaria, Franța și Austria și-au lăsat amprenta peste acest oraș medieval până în 1918, când a devenit parte din Yugoslavia. Cetatea a avut de suferit serios în urma cutremurului din 1979 și a fost reconstruită aproape în totalitate cu sprijinul UNESCO.

De cele mai multe ori când vine vorba despre țările din fosta Yugoslavie, foarte mulți privesc cu scepticism potențialul turistic al acestei zone, mare parte din cauza "moștenirii" comuniste și conflictelor armate relativ recente. Fie că vorbim despre Muntenegru, Serbia, Bosnia și Herțegovina sau Albania, lăsând la o parte trecutul lor comunist, descoperim o istorie bogată și influențe puternice din partea marilor puteri. Mai mult, cadrul natural din Balcani este de o frumusețe copleșitoare, reușind să te surprindă la tot pasul.

Drumul

Dacă alegeți să ajungeți aici cu mașina, trebuie să știți că vă așteaptă un drum lung și anevoios, mai ales când tranzitați Serbia. Din București sunt aproximativ 1000 km, mare parte din ei pe drumuri montane. Vorbim de un traseu între 15 și 20 ore, în funcție de ruta aleasă. Nu vă bazați "orbește" pe sistemul de navigație, în Serbia vă poate oferi surprize mari.

DSC_2992
Apus pe drumul dintre Podgorica și Budva

Odată ajunși în Muntenegru, drumul în sine reprezintă o atracție turistică și vă va ține "lipiți cu nasul de geam" tot drumul până în Kotor. Vorbim despre o călătorie numai printre munți înalți și canioane spectaculoase, pe șosele impecabile. Cel mai notabil este canionul Morača, la nord de Podgorica, lung de aproximativ 113 km. Este aproape incredibil cum șoseaua și-a croit drum prin această demonstrație de forță și măreție a naturii.

Pentru că suntem la capitolul canioane, ar trebui să știți că în Muntenegru se află cel mai mare canion din Europa, al doilea din lume după Marele Canion din SUA. Canionul Tara este lung de peste 82 km și are o adâncime în anumite locuri de aproape 1300 m. Mai multe citiți aici.

Golful Kotor/ Kotor Bay/ Boka Kotorska

Kotor este incontestabil unul dintre cele mai frumoase orașe de pe coasta Adriaticii, concurența fiind foarte mare. Arhitectural vorbind, el nu se deosebește izbitor de Budva sau Dubrovnik, dar are un mare atu, și anume cadrul natural în care se află. Munții înalți de care este înconjurat îți oferă o multitudine de locuri cu belvedere care îți taie literalmente respirația, majoritatea fiind accesibile cu mașina pe drumuri asfaltate.

Unul dntre ele este Vrmac, extensie a munților Lovćen, care separă golful Kotor de orașul Tivat oferind o privire de ansamblu spectaculoasă asupra regiunii. Aici se află și fortul Austro-Ungar, unde se termină drumul asfaltat și încep traseele marcate. "Terasa" panoramică se află la doar 15 minute de mers prin pădure, iar pentru o perspectivă mai generoasă puteți urca pe Sveti llija (785 m), cel mai înalt vârf al masivului, aflat la aproximativ 2 ore de mers pe jos.

Un alt punct de unde puteți admira golful este șoseaua care leagă Kotor de Cetinje. Drumul este îngust și foarte virajat, având la bază fostul drum de catâri care lega Cetinje de celelalte centre comerciale până în secolul al XIX-lea.

Un alt itinerariu cu peisaj generos care merită parcurs este riviera care leagă Kotor de Tivat, mai ales la orele înserării. Drumul îngust își găsește calea printre casele parcă “împinse” spre golf de versanții abrupți și porturi cu ambarcațiuni mici.

Cetatea medievală Kotor

Străzile înguste și întortocheate ca un labirint, piețele înghesuite care îți răsar în cale atunci când te astepți mai puțin și numeroasele monumente arhitecturale de factură medievală completează perfect structura asimetrică a cetății Kotor.

Intrarea în cetate se face pe una dintre cele 3 porți. Cea mai importantă este Poarta Mării, datând din secolul al XVI-lea. Aici se află și punctul de informare turistică de unde vă puteți procura gratuit o hartă a cetății, de care cu siguranță veți avea nevoie pentru a vă orienta prin labirintul de străzi al cetății.

Restaurantele și barurile sunt la tot pasul și nu sunt diferențe majore între ele, indiferent că vorbim despre meniu, servire sau prețuri. Evident, peștele și fructele de mare proaspete nu trebuie ratate aici, la cele mai multe dintre restaurante având posibilitatea să iți alegi peștele înainte de a fi gătit.

DSC_3148
Mix de scoici și creveți la umbra zidurilor estice

Prețurile sunt în general rezonabile, o cafea este în jur de 1-1,30 euro, o bere cam 2 euro iar un fel principal cu fructe de mare între 7 și 16 euro. De reținut că la cafenele și baruri băuturile sunt un pic mai ieftine.

După ce vă răsfățați cu bucate alese, nu trebuie să ratați o plimbare pe zidurile medievale ale cetății, care se ridică la aproape 260m deasupra mării, culminând cu fortăreața Sveti Ivan, de unde panorama asupra cetății și a golfului Kotor este remarcabilă.

Alte lucruri de care ar trebui să țineți cont

În Muntenegru moneda de circulație este euro.
Taxa de drumuri (sau de ecologie, cum o numesc ei) se achită la intrare în țară și este în valoare de 10 euro.
Poliția este destul de permisivă și aveți mari șanse să scăpați de amenzi pentru abateri minore, totuși nu forțați nota. Noi am fost opriți de două ori pentru depășirea vitezei legale în localitate și am scăpat doar cu un avertisment verbal. De asemenea, traficul rutier în țară este destul de calm și civilizat.
Muntenegrenii nu sunt foarte buni vorbitori de limbă engleză, însă sunt foarte binevoitori și serviabili.
În majoritatea localurilor există WI-FI gratuit.
Prețul la carburanți este același ca și în România. Țigările sunt mult mai ieftine și variază considerabil în funcție de marcă.

Muntenegru mi-a creat o impresie puternică și m-a îmbătat cu gândul revenirii. Este o țară completă, cu munți înalți, canioane impresionante, ieșire la marea Adriatică, cetăți medievale, gastronomie aparte, oameni care știu să facă turism și prețuri accesibile. Lucruri de care vă veți convinge în scurt timp odată ajunși acolo.

Planificare

Site oficial Muntenegru

Site oficial Kotor

Ruta 1:  București – Drobeta Turnu-Severin -  Kotor (recomandat)

Ruta 2:  București – Sofia – Pristina – Kotor (tranzit Kosovo)

Ghid Kotor virtualtourist.com

DSC_3052
Golful Kotor văzut de pe muntele Vrmac

DSC_3061
Cetatea medievală Kotor văzută de pe muntele Vrmac

DSC_3080
Vas britanic acostat în portul Kotor

DSC_3086
Restaurant în cetatea Kotor, în așteptarea clienților. Mesele la soare nu au prea mult succes.

DSC_3087
Vreme de visare la o cafenea ascunsă în cetate

DSC_3093
Unul din zecile de magazine de suveniruri din străzile Kotorului

DSC_3098
Obloane specifice, prezente la aproape toate geamurile clădirilor

DSC_3100
Turiști verificând harta cetății; străzile ca un labirint te pot dezorienta în anumite momente

DSC_3102
Intrarea estică în cetate

DSC_3104
Scuterul este un mijloc destul de popular de a te deplasa prin Kotor


DSC_3106
Poartă de acces spre zidurile cetății

DSC_3109
Hainele multicolore întinse la uscat sunt o imagine foarte des întâlnită pe străzile cetății.

DSC_3119

DSC_3121
Galerie de artă. Haine întinse la uscat

DSC_3125
Una dintre puținele piețe ale cetății.

DSC_3127
Gang îngust de legatură între două străzi “mai mari”

DSC_3134
Clopotnița din cadrul îndepărtat trădează o mică biserică ascunsă în linia celorlalte clădiri

DSC_3136

DSC_3141
Haine la uscat și obloane

DSC_3144
Pictură în stradă

DSC_3155
Sus, jos: Și pisicile se odihnesc câteodatăDSC_3157

DSC_3159

DSC_3179

DSC_3189
Sus, jos: Golful văzut de la fortăreața Sveti Ivan

DSC_3201

DSC_3204
Vedere de pe zidurile cetății

DSC_3234
Golful văzut de pe riviera dintre Kotor și Tivat

DSC_3243
Ambarcațiune mică solitară profitând de apa calmă a golfului Kotor

DSC_3245
Insula Gospa od Škrpjela

DSC_3376

Sus, jos: Panorama de pe drumul dintre Kotor și Cetinje

DSC_3393Autor: Cristian Oproiu
 


 SHARE :  Trimite pe mail

18470 citiri

25 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.