Acasa | Relatii | La braț cu îndoiala: “O iubește pe alta sau doar mi se pare?”

La braț cu îndoiala: “O iubește pe alta sau doar mi se pare?”

 SHARE  

Adaugat in 6 decembrie 2016

La braț cu îndoiala: “O iubește pe alta sau doar mi se pare?”

Relatie. Foto: Photoxpress

Te frămâţi de ceva timp încoace? Ţi se pare că partenerul tău s-a schimbat, că nu mai este acelaşi? Nu se mai implică atât de mult în viaţa de familie, iar tu ai început să te tot întrebi dacă nu cumva te înşeală?

Sigur fiecare femeie îşi doreşte ca partenerul să îi fie fidel, dacă se poate până la adânci bătrâneţi. Iar unii bărbaţi chiar sunt dedicaţi soţiilor lor, în timp ce alţii calcă foarte des strâmb. Şi atunci se ridică întrebarea de ce înşeală bărbaţii?

Teorii mai noi, inclusiv din zona sociologică, arată că infidelitatea este înscrisă în bagajul genetic al oamenilor. Adică nu suntem făcuţi să fim fideli unei singure persoane! Aventura se referă la satisfacerea dorinţei sexuale şi nu are de a face cu dragostea sau cu lipsa de respect a partenerului împreună cu care formezi un cuplu, este de parere sociologul si sexologul Eric Anderson.

Cum ne afectează infidelitatea partenerului

Experienţa de a fi înşelat de partener ne afectează inclusiv creierul, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. Infidelitatea are impact asupra tuturor aspectelor vieţii, începând de la durerea simţită iniţial şi ajungând până la felul în care ne evaluăm viitorul partener.

Mai mult, infidelitatea produce atât durere fizică, cât şi durere emoţională, deoarece o astfel de experienţă activează acea parte a creierului care este responsabilă de disconfortul fizic. Cu alte cuvinte, ne doare atunci când suntem înşelaţi pentru că creierul procesează duerea emoţională la fel ca şi duererea fizică.

Bărbaţii şi femeile reacţionează diferit atunci când sunt înşelaţi

Primii se izolează, nu vorbesc despre eveniment, îşi ascund sentimentele. Mai mult, pot să consume alcool, pentru a nu se mai gândi la ceea ce s-a întâmplat. În cazul în care au o familie şi copii, îşi fac destul de multe griji în legătură cu destrămarea familiei şi custodia copilului.

Atunci când sunt înşelate, femeile vorbesc despre asta, evident cu cea/cele mai buna prietenă! Nu mai sunt interesate de felul în care arată şi nu se mai îngrijesc. De asemenea, tind să stea mai mult în casă şi să nu iasă. Când vine vorba despre a începe o nouă relaţie, o femeie care a fost înşelată este tentată să se gândească mult şi să ezite dacă să accepte sau nu un nou partener.

Infidelitatea bărbatului versus infidelitatea femeii

O cercetare la care au participat aproximativ 64.000 de persoane a arătat că bărbaţii sunt deranjaţi dacă partenera le este infidelă sexual, în timp ce femeile sunt deranjate dacă partenerul le este infidel emoţional. Din perspectivă evoluţionistă, bărbaţii nu acceptă infidelitatea sexuală, pentru că vor să fie siguri, în eventualiatea unei sarcii, că copilul care se va naşte şi pe care îl vor creşte este al lor. Femeile nu acceptă implicarea emoţională a partenerului într-o relaţie pentru că acest lucru arată că este dispus să investească şi financiar în acea relaţie (adică nu e doar o simplă aventură).

Diferenţa dintre cele două sexe este evidentă şi atunci când se pune problema vinovaţiei  după o aventură. O cercetare recentă efectuată la Toronto a observat că bărbaţii se simt mai vinovaţi atunci când au fost infideli sexual, în timp ce femeile se simt mai vinovate atunci când se pune problema infidelităţii emoţionale (adică s-au implicat emoţional într-o relaţie cu un alt bărbat decât partenerul).

Câteva semne care ar trebui să te pună pe gânduri

Iată câteva schimbări de comportament ale partenerului care pot arăta că se vede cu altcineva. Dar, atenţie sunt doar semne, nu certitudini!

 • Nu te mai întrebă despre ceea ce faci peste zi, despre prietenii tăi, despre cum a fost ziua ta la serviciu.
 • Petreceţi mai puţin timp împreună, iar el nu pare frustrat sau deranjat de acest lucru.
 • Se enervează repede şi trebuie să fii atentă la ceea ce faci şi la ceea ce spui ca să nu îl deranjezi.
 • Nu mai vorbeşte despre viitorul vostru împreună şi nu mai vrea să vă faceţi planuri de viitor.
 • E nemulţumit de anumite aspecte ale tale pe care altă dată le găsea atractive.
 • Nu mai este aşa de preocupat de copiii voştri.
 • Este mai interesat să se uite la televizor sau să citească o carte decât să facă dragoste cu tine.
 • Evită să te mai privească în ochi.

Da, mă înşeală! Ce să fac?”

Dacă bănuielile tale se confirmă şi partenerul chiar îţi este infidel, cu siguranţă vei trece printr-o furtună emoţionlă: vei simţi furie, teamă, vinovăţie, vei simţi că eşti nesigură pe tine, pe felul în care arăţi. Şi este firesc să te simţi aşa. Cu toate astea

 • Nu reacţiona brusc şi agresiv la adresa lui.
 • Nu lua decizii importante sub impulsul momentului.
 • Nu îl ierta prea repede.
 • Spune-le copiilor strictul necesar.
 • Nu te apuca să cauţi şi mai multe dovezi ale infidelităţii, pentru că îţi faci mai mult rău singură.
 • Încearcă să vorbeşti cu cineva, o persoană dispusă să te asculte, fără să îţi dea sfaturi şi fără să te judece.


Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5508 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.