Acasa | Calatorii | Printre maasai

Episodul I

Printre maasai

 SHARE  

Adaugat in 5 martie 2013

Printre maasai

La maasai. Foto: printreranduri.com

Mașina în care ne-am petrecut ultima săptămână staționează și Rashid, ghidul nostru cu ochi ageri și chip cumsecade, ne îndeamnă să coborâm.

Satul maasailor, pe care până să ne apropiem mai că îl crezusem părăsit, se însuflețește brusc și din spatele gardului des improvizat din crengi spinoase de acacia se ivesc câteva siluete negricioase înveșmântate în binecunoscutele pături colorate. Li se alătură cât de curând multe altele și toate se îndreaptă în pas alergător în direcția mașinii.

.

În doi timpi și trei mișcări, cam o duzină de bărbați și tot atâtea femei se aliniază de o parte și de alta a intrării în sat și ne privesc insistent, în timp ce dintre ei se desprinde un maasai voinic cu căutătură dezghețată care ne strânge mâinile urându-ne bun venit într-o engleză neașteptat de corectă.

"How much?" întrebăm pentru a fi siguri că am înțeles bine și răspunsul sosește îndată: "Sixty dollars". Îi întindem banii pe care îi ia și și-i îndeasă grăbit în buzunar, nu înainte de a-i număra cu o dexteritate care ar face să roșească orice casier destoinic al unei bănci de renume.

.

Odată pecetluită afacerea, e momentul să intre în scenă maasaii. Ca la un semn al unui regizor invizibil, bărbații se pun în mișcare, înaintând pe două rânduri într-un soi de du-te-vino săltat în timpul căruia intonează un cântec primitiv agitându-și bețele deasupra capului. Se întorc în dreptul nostru și apoi repetă figura, glasurile lor puternice fiind reverberate straniu de aerul încărcat de praf care ne învăluie ca o haină mult prea strâmtă.

Scandalizate de bizara alăturare de sunete pe care nu le pot găsi atrăgătoare oricât s-ar strădui, urechile noastre salută finalul melodiei, urmat îndeaproape de niscaiva explicații fugitive ale maasaiului ce ne însoțește pe post de ghid. Timp în care ceilalți maasai, luând o pauză de la reprezentație, se fac nevăzuți.

.

Maasaiul-ghid ne poftește să îl urmăm și ne îndreptăm cu toții spre intrarea în sat care nu este altceva decât o spărtură în gardul circular de acacia. În timp ce îmi las privirea să alunece peste haosul ordonat alcătuit de crengile țepoase, îmi amintesc că am citit undeva despre rolul gardului, acela de a proteja satul și pe locuitorii lui de intruși și animale sălbatice. Și deși ar fi nedrept să neg o oarecare funcționalitate împrejmuirii rudimentare, nu mă pot opri să nu o consider totuși de o naivitate înduioșătoare.

.

Chiar și știind la ce să ne așteptăm, simplitatea satului ne lasă fără grai. De-a lungul gardului circular se înșiruie colibele tradiționale ale maasailor, majoritatea cam de statura unui om. În centru, dispus tot circular, un hățiș de crengi uscate susține greutatea a ceea ce, la prima vedere, ar putea trece drept un soi de fructe bizare vopsite în toate culorile.

.

.

Deasupra, la fel de cenușii și prăfuiți, se înalță doi-trei acacia, ale căror coroane în formă de umbrelă își aruncă brațele noduroase cât mai departe de trunchi ca pentru a oferi o mai mare stabilitate cerului, împiedicându-l astfel să se năruiască peste precarul adăpost. 

.

La intrarea în sat, un pui de maasai îmbrăcat cu mai multe rânduri de haine suprapuse surprinzător de armonios plânge din toți rărunchii, dând glas întregii nefericiri adunate de atâta pustiu de vreme pe sărmana planetă. Și în timp ce îl privesc cum își varsă amarul singur-singurel în fața colibei, mă întreb când oare, dacă nu acum, îl va mai putea consola cineva vreodată.

Citeşte şi:

.

Printre maasai. Episodul IIAutor: printreranduri.com
 


 SHARE :  Trimite pe mail
calatoriiafricamaasaivacantaprintreranduri com CITESTE MAI MULTE DESPRE

7972 citiri

15 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.