Acasa | Articolul tau | Lăsați copiii să fie copii

Lăsați copiii să fie copii

 SHARE  

Adaugat in 19 martie 2012

Lăsați copiii să fie copii

Lăsați copiii să fie copii. Foto: Photoxpress

Pe când avea vreo 3 ani, din pură întâmplare, desigur, fetița mea a reușit să pună o poză pe desktop apoi să facă un printscreen pe care l-a salvat într-un Paint - în câteva secunde.

Saci cu informații deșertate în mințile pruncilor de azi. Nu mai trebuie să fie copii, nu asta se cere pe piață. Se cere să știi cât mai multe. Sau să faci de toate în speranța că va ieși ceva original, cândva. Karate, pian, tenis, balet, dansuri, meditații din timpul grădiniței sau cel târziu în clasa a IV-a (deja e inadmisibil!). 

Discutând recent cu o altă mamă, i-am spus din greșeală opinia mea despre activitățile acestea de suprastimulare și aglomerare a programului unui copil iar ea îmi replică: "Dar și fiică-mea are în fiecare zi altă activitate. Cinci zile pe săptămâna activități diferite, asta după-amiază, după grădiniță. Și a, uitasem, în week-end mai e și dansul că ăla n-a mai încăput în timpul săptămânii de lucru". Trebuie să fim mândri doar de copiii noștri, nu? Și cum am putea fi dacă ei sunt doar niște amărâți care bat mingea sau joacă leapșa? Unde mai există așa ceva? Avem jocuri pe consolă, avem desene cu monștri și conversații idioate, totul se vinde online, până și iertarea. Copiii sunt obligați să devină adulți cât mai repede cu putință. În loc de joacă și experimente fascinante - teme pentru acasă, în loc de părinți iubitori - bone, în loc de atenție și explicații - televizorul atoateștiutor, în loc de cărți, povești, drag de citit - calculator și jocuri violente.   

Dar suntem mândri. Câte nu știe copilul nostru! Stăpânește tehnologia depășindu-și părinții, a luat un premiu și la vioară iar la înot medalie de argint. Ah, să-l pupe mamă de copil talentat. Nu se poate să nu te bucuri, să nu-ți dorești ce e mai bun și mai frumos pentru copilul tău. Dar nu știu dacă nu cumva avem de plătit un preț prea mare pentru toate astea. De când se nasc, nu, ce vorbesc eu aici, încă din uter sunt programați să intre în competiția asta acerbă ca să ... ce? Ca să învețe să devină oameni? Ca să-și cumpere prezervativ la 12 ani? Ca să bea și ca să intre în depresii că nu sunt pe măsura așteptărilor croite de cei din jur? Mă uit, mă uit bine la "ce se cere” și mă îngrozesc de multe ori. Nu mai vrem copii normali, vrem să aibă măcar o sclipire de genialitate acolo. Dacă nu e, o inventăm noi. Să rămână al nostru mai prejos? Cel mai important lucru este să-ți fie copilul sănătos dar pe lângă asta ai și alte cerințe. E firesc să-ți dorești un copil inteligent, bun, talentat, etc. Anormal este să încerci să modelezi copilul după așteptările tale. Să îl pui să facă cutare sau cutare lucru doar pentru că tu ți-ai fi dorit să aibă talentul x.

Ce facem noi concret? Încercam un echilibru. Să îi oferim copilului nostru posibilitatea de-a alege cât și când să aibă anumite activități. Să nu șantajăm emoțional și să ne asigurăm că are timp pentru minunata joacă din care învață singură atâtea lucruri. Să înlocuim desenele cu activități și vizite ale altor copii. Să gătim împreună, să ștergem geamurile, să ne "prostim", să mergem desculți și să ne imaginăm cât mai multe. Să stăm afară în neștire, să gustăm zăpada (cât încă nu e neagră), să țopăim în bălți, să ne cățărăm pe dealuri și stânci, să ne dăm în leagăn, să vorbim despre gâze, animale, dinozauri și iguane. Să ne pună sute de întrebări și uneori să-și dea răspunsuri la care nu ne-am fi gândit niciodată. 

Dincolo de iPad-uri, iPhone-uri, Nintendo, Wii, lasați copiii să zburde! Nu e doar un apel la a permite copiilor să guste iarba și să picteze cu degetele, ci de a lăsa acestora poarta deschisă spre lumile care îi atrag. De a le oferi șansa să aleagă mai mult decât standardele tehnologice impuse (și foarte folositoare de altfel), de a-i lăsa să fie copii, de a-i îndemna să-și trăiască rolul lor frumos, de a-și dezvolta talentele native fără a ne criza că Lucian nu știe să coloreze fără să depășească conturul sau că Alexia nu vrea să memoreze poezii.

Atunci când vom lăsa deoparte ce "trebuie", ce așteaptă lumea, profesorii, vecinii, rudele sau pisica, atunci când nu vom programa visele noastre peste sufletele lor, abia atunci vom putea descoperi ceea ce sunt, ce visează, la ce vibrează, ceea ce vor să devină.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Cygni
 


 SHARE :  Trimite pe mail
familiecresteredezvoltarecopiiparintitehnologie CITESTE MAI MULTE DESPRE

10467 citiri

76 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.