Acasa | Good to know | Lăsați copiii să se joace liber, fără reguli sau constrângeri

Lăsați copiii să se joace liber, fără reguli sau constrângeri

 SHARE  

Adaugat in 4 septembrie 2018

Lăsați copiii să se joace liber, fără reguli sau constrângeri

Joaca. Foto: pixabay.com

Joaca liberă poate părea un moft. Dar cu cât copiii petrec mai mult timp în activități structurate, ghidate de părinți, cu atât mai mult se înrăutățește capacitatea lor de a lucra productiv în atingerea obiectivelor pe care și le-au setat singuri, atrag atentia specialiștii citați de www.theatlantic.com

Pentru mulți copii vacanța de vară înseamnă trei luni de joacă, trei luni în care pornesc să exploreze cartierele și să descopere tainele, comorile și dramele pe care acestea le au de oferit. Această copilărie idilică se va concretiza doar pentru unii copii. Pentru mulți copii, vacanța de vară nu înseamnă altceva decât o trecere sezonieră de la un set de lecții și activități planificate și supravegheate de adulți, la un alt set.

Jocurile neplanificate, nesupravegheate, reprezintă una dintre cele mai valoroase oportunități educaționale pe care le putem oferi copiilor noștri. Este un teren fertil; locul în care copiii întăresc legăturile sociale, își construiesc maturitatea emoțională, dezvoltă abilități cognitive și își consolidează sănătatea fizică. Valoarea pe care o oferă joaca liberă este incontestabilă. Visarea cu ochii deschiși, asumarea de riscuri și descoperirea independentă sunt activități importante în dezvoltarea funcționării executive a copiilor.

Acestea sunt concluziile unui nou studiu, efectuat de psihologii de la Universitatea din Colorado.

Funcția executivă este un termen larg pentru abilitățile cognitive, cum ar fi organizarea, planificarea pe termen lung, autodisciplina, inițierea sarcinilor și abilitatea de a „jongla” între activități. Este o parte vitală a pregătirii școlare și a fost mult timp acceptată ca un prezicător puternic al performanțelor academice. Dar și al altor rezultate pozitive pe parcursul vieții, cum ar fi sănătatea și bogăția. Accentul acestui studiu este „funcția executivă autodirijată” sau abilitatea de a genera obiective personale și de a determina cum să fie puse în practică. Puterea de auto-direcție este o abilitate subevaluată, dar de neprețuit, care permite elevilor să acționeze productiv pentru a-și atinge propriile scopuri.

Autorii au studiat programul și obiceiurile de joacă a 70 de copii, măsurând cât timp a petrecut fiecare în activități „mai puțin structurate”, spontane, cum ar fi: jocuri imaginative și lectură la alegere. Și cât timp au petrecut în activități „structurate”, organizate și supravegheate de către adulți, cum ar fi: lecțiile, practica sportivă, serviciul în folosul comunității și temele. Ei au descoperit că micuții care s-au angajat în joacă liberă au funcția executivă autodirijată mult mai dezvoltată. Opusul a fost, de asemenea, adevărat: cu cât copiii au petrecut mai mult timp în activități structurate, cu atât simțul lor de auto-direcție a fost mai slab.

Merită menționat faptul că, atunci când autorii studiului clasifică activitățile ca fiind „mai puțin structurate” sau „structurate”, consideră că toate activitățile inițiate de copii sunt „mai puțin structurate”, în timp ce toate activitățile conduse de adulți sunt „structurate”.

În joaca liberă, copiii învață să ia propriile decizii

Toate acestea sunt în concordanță cu constatările profesorului de psihologie Peter Gray de la Boston College. Acesta studiază beneficiile jocului în dezvoltarea umană. În cartea sa „Free to Learn: Why Unleashing the Instinct to Play Will Make Our Children Happier, More Self-Reliant, and Better Students for Life”, el elaborează modul în care jocul sprijină dezvoltarea funcției executive și, în special, controlul autodirijat.

Joaca liberă este mijlocul prin care natura îi învață pe copii că nu sunt neajutorați. În jocurile departe de adulți, copiii au într-adevăr controlul și pot practica determinarea. În joaca liberă, copiii învață să ia propriile decizii, să-și rezolve propriile probleme, să creeze și să respecte regulile și să se înțeleagă unii cu alții de la egal la egal, mai degrabă decât ca subordonați ascultători sau subordonați rebeli.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

6264 citiri

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.