Acasa | Familie | Lăsați-mă în bula mea!

Lăsați-mă în bula mea!

 SHARE  

Adaugat in 19 aprilie 2016

Lăsați-mă în bula mea!

Lumea reala si bula in care traim Foto: Photoxpress

Ți s-a spus vreodată că îți crești copilul într-o bulă și că lumea reală e altfel?

Îmi amintesc cum, în timpul unui tantrum în mijlocul parcului, cineva mi-a făcut observație că n-am procedat corect. Ar fi trebuit să iau măsuri, să-i retez copilului dreptul de a plânge, să-i opresc acea furtună de sentimente defulate și să-i spun clar că nu e frumos să plângă în văzul lumii, să se tăvălească pe jos, dar mai ales să le deranjeze altora liniștea/plimbarea/etc.

Am început atunci, ca orice mamă la început de drum cu tantrumuri, să-mi expun argumentele și să-i spun omului de ce nu e bine să faci ceea ce susținea el. A fost prima și ultima mea intervenție de acest gen. Mi-am învățat lecția. Am învățat atunci că nu poți schimba mentalități în parc. Nu poți schimba mentalități cu un tantrum. Nu poți schimba mentalități doar așa… în trecere. Am fost acuzată în acel moment că îmi cresc copilul din cărți, că îl cresc într-o bulă care, la un moment dat, se va sparge și când copilul meu va da cu pieptul de lumea reală, în primul rând, voi vedea ȘI eu cât de mult am greșit și, în al doilea rând, copilul meu va fi un inadaptat.

Lumea reală și bula sunt relative

Lumea reală e afară. Lumea reală nu e în cărți și în articole de parenting. Lumea reală e prin parcuri și abia așteaptă să te judece! În lumea reală, oamenii cresc copii puternici și îi pregătesc pentru viață ca și când viața ar fi ceva ce ar urma să înceapă când copilul ajunge adult. În lumea reală, copiii nu fac tantrumuri. În lumea reală, copiii nu plâng din orice. În lumea reală, copiii își ascultă părinții. În lumea reală, părinții se impun. În lumea reală, copiii nu sunt cocoloșiți și nu li se suflă în fund. În lumea reală, copiii știu de frică. Noi, cei care ne creștem copiii din cărți, cei care citim și plecăm urechea la câte un specialist în parenting, habar nu avem cum e lumea reală.

La noi, în bulă, pregătirea copilului pentru viață începe chiar înainte ca acesta să vină pe lume (pe lumea aceea reală). La noi, în bulă, copiii sunt oameni de când se nasc. La noi, în bulă, nu există frică, șantaj, condiționări, umilințe, nedreptăți, presiuni, rușine.

Da, lumea reală e afară, dincolo de cărți, articole și specialiști, dar faptul că vrem să facem lucrurile altfel nu înseamnă că pierdem contactul cu realitatea. Pentru noi, cei din bulă, realitatea e la un deget. Realitatea e ceea ce copilul nostru simte. Realitatea e cu lacrimi și crize de furie. Realitatea noastră nu e ca a voastră, dar nu avem pretenția că e absolută.

Bula nu există!

Nu spun că am descoperit soluția salvatoare, parentingul absolut, iar ceea ce fac eu (și numai ceea ce fac eu!) e bine. Nu spun că trebuie să faceți ca mine. Fiecare părinte își crește copilul cum simte și eu, ca trecător, nu pot să-mi dau seama dacă e greșit sau nu. Spun doar atât: bula nu există! Nu își crește nimeni copilul în nicio bulă.

Dacă un alt părinte nu procedează ca voi, nu înseamnă că e într-o bulă! Dacă ați încerca să înțelegeți de ce unii procedează așa și nu altfel, atunci bula n-ar mai exista, iar lumea reală ar fi altfel! În plus, copiii ar fi altfel pregătiți pentru această lume reală din care facem cu toții parte – unii părinți buni, alții mai puțin buni, dar cu același scop: să devenim din ce în ce mai buni.

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

7422 citiri

12 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.