Acasa | Calatorii | Oraşul muzeelor

Malaezia, Melaka

Oraşul muzeelor

 SHARE  

Adaugat in 7 mai 2012

Oraşul muzeelor

Melaka. Foto: pinguini-prin-lume.blogspot.com

Melaka, locul care nu are cum să nu-ţi placă, cel puţin aşa spuneau cei de la Lonely Planet. De data asta chiar aşa a şi fost :) Melaka e un oraş extrem de plăcut, pe care îl poţi vizita într-o zi sau două, cum am făcut noi.

Am ajuns în Melaka după experienţa modernităţii din Singapore. Ne aşteptam la un dezastru ca Penangul: case spoite, oraş mic, plictiseala, jeg, restaurante de unde să n-ai curaj să mănânci, ce să mai, ne-am dus şi noi că era scris în ghid şi oricum nu mai aveam ce să vizităm.

Oraşul ne-a fermecat pe amândoi din prima: e micuţ, cochet, colorat, multi-cultural, spiritual, cu unii din norii cei mai spectaculoşi din câţi am văzut, cu arhitectură tradiţională bine întreţinută, cu o atmosferă armonioasă, plăcută şi liniştită. Niciuna din atracţii nu este memorabilă, însă toate la un loc ne-au creat un sentiment de bine care va rămâne în sufletele noastre mult după ce vom fi uitat tot ce am văzut acolo.

Prima atracţie, una pe care Pinguina n-o va uita prea curând, a fost un ditamai şopârloiu care s-a strecurat sub asfaltul de la o benzinărie :D Să tot fi avut vreo 30 de centimetri numai corpul fără codoi, asta, desigur, după estimările Pinguinei :)) Am aflat mai apoi că în engleză se numeşte "monitor lizard", în română "varan", şi că e rudă cu mult mai celebrul şi mai puţin prietenosul varan de Komodo.

Am trecut apoi la alt gen de atracţii: Piaţa Centrală, bisericile, fortul şi muzeele. Dap, muzeele la plural, pentru că acest oraş are o groază de muzee. Dacă în unele locuri turismul este întreţinut de construirea de hoteluri, baruri, magazine, acest oraş concepe un altfel de turism: construind muzee. Şi au construit muzeu după muzeu, uite-aşa şi pe stânga şi pe dreapta, de au ajuns să aibă până şi Muzeul Vămilor sau Muzeul Guvernului Democrat. Am făcut şi noi ochii cât cepele când am văzut oferta mare şi variată, dar am şi purces la văzut o parte din ele.

Am vizitat, de exemplu, Muzeul Tineretului, unde am avut ocazia unică de a vedea cel puţin 20 de costume din diverse oraganizaţii de tineret din Malaezia şi discursuri de politichie propagandistă pe tema viitorului strălucit şi luminos. Mare plictiseală! Şi pe la muzeul literaturii ne-am plictisit îngrozitor, chiar dacă Pinguina e pasionată de literatură. Aici am văzut poze cu scriitori malaezieni şi citate din operele lor faimoase.

.
(exponat de bază la muzeul tineretului: imortalizarea discursului lui X din anul yyyy despre viitorul luminos al tineretului în Malaezia)

Cel mai mult ne-a plăcut la muzeul islamic şi la cel maritim, unde am avut ocazia să aflăm câte ceva despre istoria şi cultura locului. Pinguinul a fost surprins să afle că şi în islam va exista o Judecată de Apoi, când toţi morţii vor fi înviaţi şi distribuiţi care după cum şi-a aşternut în Rai sau în Iad. Sună cunoscut?

.
(La muzeul naval, ouă de dinozaur. Nici noi nu am prins legătura.)

.

(au şi meteoriţi la Muzeul Naval)

Ca să admirăm oraşul şi mai bine, ne-au urcat în roata oraşului: seamănă cu o farfurie zburătoare, care te urcă de la bază până sus de tot şi te şi învârte, dându-ţi posibilitatea să vezi tot ţinutul fără a-ţi mai schimba poziţia. Aşa ajungi să vezi şi marea, şi norii pufoşi, şi tot ţinutul Melakăi.

Amintirea orasului Singapore şi a parcul de distracţii încă ne mai bântuia, aşa că ne-am dus cu mult curaj în dinţi să ne dăm în barca piraţilor din Melaka. Era o barcă imensă care te legăna de ajungea la un moment dat chiar aprope la verticală. Dacă stai pe locul cel mai din spate, ai parte de senzaţiile cele mai tari pentru ca eşti în vârful bărcii şi eşti cel mai sus. Am avut ceva emoţii, nu de alta, dar barca noastră scârţâia bine şi părea că nu se mai opreşte. Încă nu ne-am dumirit cum a stat de fapt treaba, dar oamenii cu butoanele au trebuit să cheme pe un alt nenea ca să opreasca mecanismul umblând pe la fire.

Chemarea la rugăciune pentru islamici face parte din peisajul sonor al Malaeziei, iar Melaka nu face excepţie. Şi în Melaka se poate observa diversitatea culturală şi religioasă: pe lângă populaţia malay islamică, există chinezii budişti sau creştini şi indienii hinduşi sau budişti. De altfel, şi aici avem Cartierul Chinezesc şi Mica Indie ca puncte de atracţie ale oraşului.

Cât priveşte mâncarea, locul este renumit pentru aşa numitul satay. Din păcate, nu am găsit un loc de soi în care să ne înfruptăm şi noi din aceste minunaţii (un fel de frigărui dulci). Găsisem un loc mai acătării, dar ce ne-a făcut să ne răzgândim a fost coşul imens, galben şi vâscos care se lăţea dezgustator ca un al treilea ochi pe faţa slinoasă a vânzătoarei. Ne-am ospătat, însă, pe cinste, la restaurantul pakistanez. Cred că i se zice aşa ca să sune mai fancy, desigur, pentru că mâncarea pakistaneză de acolo e exact la fel cu cea indiană :D Şi asta au zis-o chiar chelnerii.

A doua zi am plecat spre următoarea destinaţie unde urma să vedem milioane de licurici care se aprind la unison. O privelişte unică în Asia,  pe care urma să o mai întâlnim şi în Borneo şi în alte câteva oraşe. Dar noi nu ştiam asta atunci.

Despre Pinguini: Ne plimbam prin lume fara un plan prea bine definit, pana cand fie ni se termina banii, fie ne intoarcem ca urmare a agravarii starii de sanatate a Pinguinului. In vara lui 2011, Pinguinul a aflat ca este bolnav. Boala s-a manifestat prin inflamarea articulatiilor labei piciorului, determinandu-i Pinguinului un mers specific de... pinguin :) Anul trecut ni l-am petrecut in China, predand engleza (noi doi), invatand chineza (noi doi), literatura chineza (ea) si economie (el). Vrem sa prezentam calatorii de prin zone mai puţin umblate de romani ca pe ceva accesibil, distractiv si incitant.

Galerie imagini

 
 
 


Autor: Pinguinii prin lume
 


 SHARE :  Trimite pe mail
vacanteasiamalaeziamelakapinguini prin lume blogspot comghid calatorii CITESTE MAI MULTE DESPRE

7129 citiri

6 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.