Acasa | Cariera | Mama lucrează de acasă… până când?

Biroul din bucătărie versus biroul din… birou

Mama lucrează de acasă… până când?

 SHARE  

Adaugat in 4 noiembrie 2014

Mama lucrează de acasă… până când?

Cand ai biroul acasa. Foto: Photoxpress

In urmă cu trei ani şi ceva am luat decizia de a lucra de acasă. Mi se părea formula perfectă, ceva demn de reclamele la asigurări de viaţă: mama lucrează zâmbind în timp ce copiii se joacă pe covor, în linişte. A şi mers o vreme, într-o formulă oarecum asemănătoare.

Sunt mamă şi lucrez de acasă. După trei ani de acrobaţii între jocuri, jucării, mailuri şi clienţi am decis că e timpul să spun stop şi să îmi mut biroul din bucătărie la… birou. Super-mama în acţiune!

Câteva ore pe zi scriam, schiţam sau răspundeam la mailuri. Când intrăm în zona de atelier, copiii închideau frumuşel uşa după ei până terminam eu comanda. Ajunsesem într-un rai al mămicilor carieriste!

Ca orice business aflat la început de drum, nu m-am confruntat încă de la început cu proiecte mari. Două, trei ore de muncă efectivă în fiecare zi au fost suficiente… o vreme. Apoi, precum copiii, şi afacerea a crescut, s-a dezvoltat, proiectele au devenit şi ele mai ample şi mai numeroase. Cele trei ore de muncă au devenit curând trei zile de muncă legate între ele de doar câteva ore de somn pe noapte. Încetul cu încetul, copiii şi-au pierdut şi ei răbdarea şi au început, firesc, să îşi ceară dreptul: dacă mama e acasă, e acasă să se joace cu noi!

Curând, au apărut frustrări de ambele părţi. Eu simţeam că nu pot face ceea ce îmi place, că nu pot să îmi ating obiectivele profesionale propuse, în timp ce copiii încă se luptau pe primele trepte ale piramidei lui Maslow, în faţa uşii camerei în care lucram eu.

Prioritizare şi planificare

Am decis atunci să îmi iau câteva zile libere şi să pun pe hârtie un program bine structurat de lucru, ţinând cont de particularităţile afacerii mele – zile pline vs zile aglomerate; timp de lucru în linişte (când sunt copiii la şcoală sau în parc) vs timp în care facem teme împreună; ore dedicate întâlnirilor cu clienţii vs orele dedicate copiilor etc.

Un următor pas, poate cel mai greu, a fost să îmi prioritizez proiectele. Să ştii ce proiect accepţi şi ce proiect refuzi se învaţă în timp şi chiar şi oamenii de afaceri cu mult mai multă experienţă decât mine mai dau greş uneori.

Părea că descoperisem reţeta succesului unui business condus de acasă. Jonglam eficient, după regulile bine stabilite, printre jucării, teme, proiecte şi clienţi.

Ce semeni, aia culegi

Zicala aceasta e la fel de valabilă şi în afaceri. “Semănasem”, în urma planificării anterioare, timp şi calitate dedicată businessului pe care îl creşteam. Îmi dorisem să crească şi a crescut. Numai că, inevitabil, a început “să ceară” din nou timp, din ce în ce mai mult timp şi spaţiu de lucru. Astfel încât, la trei ani de la momentul zero, tot apartamentul nostru arata mai mult ca un atelier de lucru decât ca un cămin iar între mine şi copiii se ţesea o relaţie asemănătoare mai degrabă cu relaţia patron – angajat decât cu cea de părinte copil. Până în ziua în care fiul meu, acum de zece ani, mi-a spus-o răspicat: “Munceşti prea mult! Cu mine nu mai stai deloc!”

Vorbele lui m-au lovit în moalele capului. Brusc, am realizat că are dreptate. Ba mai mult, nu doar că muncesc prea mult, în detrimentul timpului pe care ar trebui să îl petrec cu ei, dar că muncesc “peste tot”. Ba răspund la un mail de pe telefon în timp ce jucam Monopoly, ba îmi întind materialele de lucru prin toată casa, pentru că mai apoi să îi cert că au umblat cu ele…

Stop! Şi de la capăt

Lucrul de acasă este start-up-ul perfect pentru afacerile iniţiate de mămici. Atâta vreme cât copiii sunt mici şi businessul la început se poate jongla cu uşurinţa cu ambele domenii. Mai târziu, când afacerea creşte iar copiii pot merge la grădiniţă sau şcoală, decizia de a rămâne tot în biroul din bucătărie îţi poate duce businessul spre faliment.

Am stat de vorbă cu mai multe mămici de afaceri, întrebându-le cât timp au rezistat biroului de acasă. Am primit răspunsuri care variau între un an şi trei ani, ca în cazul meu. Oricare ar fi şi răspunsul tău, un lucru este sigur: ai nevoie doar de puţin curaj pentru a lua cea mai bună decizie, atât pentru afacerea ta cât şi pentru familie. Însă de acum eşti deja o mămică de afaceri cu experienţă, sigur vei şti ce ai de făcut!

Mult succes!

Text de Ruxandra Mateescu

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

10547 citiri

5 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.