Acasa | Articolul tau | Let’s talk about sex, baby!

Let’s talk about sex, baby!

 SHARE  

Adaugat in 30 octombrie 2012

Let’s talk about sex, baby!

Întrebările celor mici. Foto: Photoxpress

- Mama, tu ştii ce înseamnă sexy? Sexy e când o fată se dezbracă şi cineva trage cu ochiul pe gaura cheii. Mi-a zis C.

Eram în baie, o spălam pe Lia. Fetiţa mea cea mare se făcuse mică, stătea pe vine lipită de dulapul meu de cosmetice şi-mi povestea despre C. o fetiţă de la B care s-a mutat la A şi e mai mare, are deja opt ani şi le-a povestit în bus, pe drum spre after school, nu doar ei, ci şi băieţilor, ce e aia sexy şi ce înseamnă pul.

- Pull?
- Pul.
- Pull în limba engleză înseamnă “trage!” şi o să vezi mereu asta scris pe uşi, ca să ştii dacă trebuie să tragi de uşă sau să împingi uşa, am făcut eu pe niznaiul.
- Nu, mama, nu e adevărat.
- Atunci ce înseamnă? am mai tras de timp, căutând cu înfrigurare o explicaţie pe măsura minţii ei populată de zâne şi spiriduşi.
- Îţi spun, dar nu faci poliţie cu mine.
- Nu fac poliţie, eu nici nu ştiu să fac poliţie, nici nu ştiu ce e aia să faci poliţie, am zis şi rotiţele din creierul meu au început să se învârtă iute, iute, în toate direcţiile, mai scârţâind, mai scoţând scântei…
- Pul e când o fată îi linge puţa unui băiat.

Zânele, spiriduşii, norişorii roz, îngeraşii şi vrăjile mele cu apă vie s-au transformat instant în porţelanuri de proastă calitate şi s-au prăbuşit chiar acolo, pe gresia roşie din baie, o înconjurau pe fetiţa mea cea mică, multe cioburi colorate de copilărie dusă pe apa Sâmbetei, într-o după-masă când C, precoce, le-a spus copiilor în bus că uneori fetele…

- Poftim? Cum adică? am făcut pe niznaiul, încercând să-mi maschez panica. Nu există aşa ceva! Poate n-ai înţeles tu bine.
- Ba da, aşa a zis.
- Eu nu cred că există aşa ceva. Ai face tu aşa ceva?
- Nuuuu!
- Păi şi atunci? De ce ar face cineva aşa ceva?
- Nu ştiu.
- Bine. Uite, Irina, e posibil să auzi tot felul de chestii de la copii care cred că ştiu, dar de fapt nu ştiu. Aşa că dacă tu ai vreo curiozitate, mai bine întreabă-mă pe mine, poate totuşi te pot lămuri eu. OK?

Nu, nu eram pregătită să-i spun cum se fac copiii şi nici de ce copiii se fac aşa şi nici să-i explic de ce ar face cineva ce a zis C., complet pe lângă realitate, nu sunt pregătită nici acum, deşi material documentar am, e o carte întreagă numită Ce să le spui copiilor despre sex, pe care o am în bibliotecă de câteva săptămâni bune, dar n-am deschis-o, de ce n-oi fi deschis-o, musai să o citesc!

- Ok. Am să te întreb chiar acum.

Am tras aer în piept.

- Mama, e adevărat că Soarele ar putea să facă explozie într-o zi?

                                                                       ***

Azi noapte pe la vreo trei nu puteam dormi, aşa de tare se suceau gândurile în capul meu, cam ca apa de izvor la roata morii, nu vă spun prin ce furtună am trecut că trebuie să dau prea multe amănunte care nu-s doar ale mele. Ideea e că nu dormeam şi mi-era clar că n-am să pot dormi, aşa că am făcut ce mi-am tot propus zilele astea. Am aprins lumina, m-am aşezat pe canapea şi am pus mâna pe carte.

Cartea cu sexul pe limba copiilor, da, aia.

Am terminat-o până pe la cinci, nu e greu de citit. Am tras concluzia că eu sunt în urma rău de tot cu discuţiile despre sex, pentru că se pare că până la patru ani e recomandat ca ăştia micii să ştie că se zice altfel decât cocoşel şi păsărică, trebuie dotaţi cu termenii ştiinţifici. Am aflat o mulţime de ocazii ce pot fi folosite şi am rămas cu o sumă de întrebări la care nu am găsit răspuns în carte. Ideea cea mai importantă cu care am rămas după lectura asta pe timp de noapte a fost că Informaţia înseamnă Protecţie. Hell, yes, la asta nu mă gândisem, aşa că mi-am propus să-i explic Irinei cum vine treaba imediat ce am o minută de linişte doar eu cu ea. Ca fetele.

Pe la cinci m-a luat somnul. La şapte, evident, s-a trezit copila cea mare. Şi a venit lângă mine pe canapeaua din sufragerie şi a început să susure în urechile mele.

- Buna dimineaţa, mami! Mami, scoală-te! Mami, mă duc să-ţi fac cafea!

Abia la ameninţarea cu cafeaua am reacţionat, Irina face o cafea oribilă, ca să nu mai spun că încă nu mă simt confortabil să ştiu că umblă la aragaz.

Oameni buni, i-am zis tot. A ascultat cu urechile pâlnie. A pus întrebări. La sfârşit era lamurită şi liniştită. Nu era nici şocată, nici marcată, era împăcată. Acum ştie chestii ştiinţifice despre corpul ei şi e fericită. N-am intrat în picanterii, dar i-am spus cum se numesc diverse organe, cum e burtica ei pe dinauntru, cum şi din ce se fac copiii. I-am vorbit despre instincte, despre frică, sete, foame, oboseală şi în final despre dorinţă. I-am explicat că toţi avem instincte, dar că spre deosebire de animale, noi le putem stăpâni. Şi frica şi dorinţa. Şi a înţeles că mama şi tata ştiu cel mai bine lucrurile astea şi dacă un alt copil vrea sa-i vândă gogoşi pe tema asta, ea poate să explice că aceste discuţii sunt despre lucruri intime şi cel mai nimerit e să le poarte cu parinţii lui.

În naivitatea mea, o şi aud spunând asta. Da, Doamne! Apoi, când Laur s-a trezit, i-am spus despre ce am discutat şi am încurajat-o să-l întrebe şi pe el absolut orice. E mai bine să afle de la noi, decât de la copiii care poate n-au înţeles bine. Deja este expusă la măscările scrise pe ziduri şi pe geamurile scolii, deja aude şi reţine tot ce e în jurul ei. Faptul că a simţit nevoia să-mi povestească mie despre conversaţia din microbuz mi-a spus că avea nevoie să afle lucrurile astea, pentru care eu n-am crezut că este pregatită.

Cam atât despre noi. Eu vă las cu câteva întrebări la care să reflectaţi, pentru că încă nu am nici eu un răspuns clar la ele.

1. Care e vârsta la care se cuvine să înceapă să aibă întâlniri, potrivit sistemului dumneavoastră de valori?

2. Veţi încuraja în primă etapă întâlnirile în grup, cu părinţi care-i aduc şi-i conduc acasă?

3. Doriţi să cunoaşteti părinţii băiatului înainte să îi daţi voie fetei dumneavoastră să iasă în oraş cu el?

4. E cazul ca băiatul să vină la dvs acasă pentru a lua fata în oraş?

5. Doriţi să respecte anumite reguli, de tipul unde au şi unde nu au voie să meargă, la ce oră trebuie să se întoarcă, cine plăteşte consumaţia?

6. Să-i cumpăr fiului meu prezervative? Să-i iau fetei pilule contraceptive şi să-i spun cum să facă, pentru orice eventualitate?

7. Care sunt valorile dumneavoastră privind pornografia?

Şi, daca vi se par întrebari pentru mai tarziu, aflaţi că momentul cel mai potrivit să vă clarificaţi valorile şi să vorbiţi cu copilul despre ele este ÎNAINTE ca aceste probleme să apară. Niciodată nu e prea devreme. Şi mai reţineţi că oricum aţi da-o, de la un punct încolo tot the bad guys veţi fi, aşa că e mai bine să vă obişnuiţi cu ideea asta din timp. Noi ne pregătim să fim ăia cu “Adu-l la mama să-l luăm la bani marunţi” pentru că, sincer,  nu văd altă cale.

PS: E bine să vă gândiţi DEJA la o regulă a casei care să interzică vizitele prietenilor în dormitor.

PS 2: Da, tre să citiţi cartea asta. Nu e chiar biblie, dar ridică nişte issues. Cum ar fi ce răspunzi la “Mama, de ce fac oamenii sex oral?” Eu nu am găsit raspuns potrivit vârstei ei, încă mai caut. Daca ştiţi, luminaţi-mă şi pe mine.

Nota redactiei: Acest material este publicat la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Ada Demirgian
 


 SHARE :  Trimite pe mail
discutii despre sexcopiiintrebariparinticlarificari CITESTE MAI MULTE DESPRE

14161 citiri

98 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.