Rubrica sustinuta de Maggi
Mancaruri echilibrate in caz de anxietate sau depresie
Adaugat in 17 octombrie 2011
Mancaruri pentru o buna dispozitie / Foto: stock.xchng
Stresul cotidian, alimentatia neechilibrata, programul incarcat si lipsa
activitatii fizice pot duce de multe ori la aparitia unor stari de
anxietate. Putem indrepta aceste efecte prin alegerile alimentare?
Exista anumite mancaruri sau alimente care sa ne ajute si sa ne imbunatateasca starea de spirit? Specialistul Maggi in nutritie, dr. Emanuela Soare, ne sfatuieste in privinta alimentelor pe care trebuie sa le includem in dieta zilnica in caz de anxietate sau depresie.
Recomandari nutritionale in caz de anxietate sau depresie:
- Mananca alimente ce contin triptofan. Aceasta substanta este un precursor al serotoninei, denumit "hormonul fericirii", care induce o stare de bine. Il gasesti in carnea de curcan, pui, branzeturi, arahide, boabe de soia, seminte de susan, seminte de dovleac crude.
- Carbohidratii complecsi (produse din cereale integrale, orez nedecorticat, fasole, linte, mazare), cu eliberare lenta, favorizeaza cresterea nivelului de serotonina din creier. Cerealele integrale au fibre din belsug si mentin constant mai mult timp nivelul zaharului din sange, prelungind senzatia de satietate. De multe ori, anxietatea este asociata cu oboseala si lipsa de energie. Ideal ar fi sa combini de-a lungul zilei acesti carbohidrati complecsi cu proteine din carne, oua, lactate, soia, care sa iti ofere mai multa energie.
- Grasimile bune de tip omega 3 sunt esentiale pentru buna functionarea a sistemului nervos si potenteaza aparitia starilor de buna dispozitie. Consumul de peste gras (somon, sardine, macrou), bogat in acizi grasi esentiali omega 3, nu poate decat sa ajute la diminuarea starilor depresive.
- Alege mancaruri cu continut ridicat de vitamine de tip B (B1, B3, B6, B9, B12). Nenumarate studii au demonstrat ca exista o stransa legatura intre nivelul acestor vitamine in corp si schimbarile de dispozitie. Scaderea nivelului de acid folic (vitamina B9) si vitamina B12 poate determina la unele persoane stari depresive. Carnea rosie, ficatul de vita, legumele si zarzavaturile verzi, ouale, produsele din cereale integrale, oleaginoasele, citricele, toate aceste alimente reprezinta surse importante de viatmine B.
- Caisele si alunele de padure sunt recomandate in starile depresive. Ambele au efecte tonice asupra sistemului nervos.
Concluzii:
Adopta o dieta echilibrata si un stil de viata care sa te
ajute sa-ti mentii sanatatea fizica si mentala. Evita pe cat posibil
stresul si alimentatia care ti-ar putea agrava starile de anxietate.
Bauturile energizante in exces cresc riscul iritabilitatii. Nu de putine
ori, acestea sunt responsabile si pentru insomnii, implicit pentru
odihna precara.
Mai multe informatii referitoare la retete ingenioase si
de sezon pentru o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos,
puteti gasi accesand www.maggi.ro.
Autor:
Maggi