Acasa | Familie | Manifestul mamelor obosite fizic, emotional si psihic!

Manifestul mamelor obosite fizic, emotional si psihic!

 SHARE  

Adaugat in 22 ianuarie 2018

Manifestul mamelor obosite fizic, emotional si psihic!

Obosita. Foto: pixabay.com

Mamă obosită. Arăta obosită, acea oboseală cronică, pe care o mai văzusem. Părea copleşită, îngândurată, dar mai mult obosită. Şi era normal.

Avea patru copii şi toţi păreau să aibă sub 10 ani, cel mai mic fiind un nou-născut care plângea în braţele ei, fără ca motivul să aibă vreo legătură cu această ieşire la cumpărături – aşa îşi începe istorisirea unul dintre editorii site-ului www.scarymommy.com.

Legănându-şi bebeluşul pe culoarul de alimente îngheţate, se mişca precum un zombie, ştiam că nu mai dormise de ani de zile. DE ANI DE ZILE. Eu eram norocoasă pentru că mă aflăm la cumpărături fără copii. Ai mei fiind mai mari, în sfârşit culegeam roadele de a nu mai fi lipiţi de mine. M-am apropiat de această mamă obosită şi i-am spus: „Ai o familie frumoasă! Faci o treabă minunată să vii aici cu toţi copiii, inclusiv cu un nou-născut.” S-a oprit câteva secunde, ca şi cum s-ar fi abţinut să nu plângă, apoi a clipit în timp ce se uita parcă prin mine, ca şi cum ar fi studiat raftul de legume congelate.

Ştiam că s-a oprit pentru a-şi ţine în frâu toate răspunsurile, pe care dorea cu adevărat să le spună şi le înlocuise cu o singură propoziţie, pe care fiecare mamă, pe care o cunosc o foloseşte în fiecare zi. Singura propoziţie înlocuitoare pentru tot ceea ce dorim să spunem cu adevărat. Ea s-a uitat pur şi simplu la mine şi a spus: „Sunt obosită”.

Ştiam exact ce a vrut să spună şi ştiam că asta nu înseamnă că era obosită, deoarece nu dormise bine noaptea trecută. Asta însemna că a ajuns la limita de 100%, că oboseala a atins cel mai înalt nivel – în fiecare aspect al vieţii ei actuale. Oh, cum de înţelegeam mai multe decât putea ea să-mi spună?

Mamă obosită. Ce spun mamele de fapt

Vedeţi voi, atunci când eu, tu sau orice altă mamă spune „sunt obosită” şi se adresează soţilor, prietenilor, străinilor, vecinilor, medicilor sau chiar mamelor lor, spun mult mai mult de atât.

„Sunt obosită” înseamnă că este absolut zdrobitor să fiu zilnic, singura care îi îngrijeşte pe cei mici.

„Sunt obosită” înseamnă că există momente în care cred că nu mai pot face asta nicio o secundă în plus.

„Sunt obosită” înseamnă că nu am crezut niciodată că va fi atât de greu.

„Sunt obosită” înseamnă nu numai că nu mă culc acum, dar nici măcar nu ştiu când voi mai avea ocazia să dorm. Oare când?

„Sunt obosită” înseamnă că dacă trebuie să mai tai coaja de la un singur sandviş, mai bine îmi tai mâna.

„Sunt obosită” înseamnă că nu vreau să fac sex. Şi nu pentru că nu-mi iubesc soţul, ci pentru că nu-mi pot deconecta mintea obosită, astfel încât să-mi doresc să fac sex.

„Sunt obosită” înseamnă că nu mai am puterea mentală ca să stau la poveşti cu nimeni. Nici în supermarket, nici la locul de joacă, nici la şedinţa cu părinţii, nici în sala de aşteptare de la spital sau în altă parte, unde există alţi oameni obosiţi ca mine.

„Sunt obosită” înseamnă să nu-mi mai spuneţi că o să-mi lipsească asta într-o zi. Chiar dacă poate fi adevărat, nu vreau să aud asta chiar acum. Nu ma va ajuta.

„Sunt obosită” înseamnă că mi-e dor de mine înainte de a fi mamă. Mi-e dor de corpul meu, atitudinea, personalitatea, timpul meu liber, singurătatea mea şi multe alte lucruri, care acum sunt demult apuse şi foarte departe de normalitatea mea de azi, la care încă încerc să mă adaptez.

„Sunt obosită” înseamnă că mă întreb dacă mă voi mai simţi vreodată ca mine sau dacă această stare de epuizare va fi noua mea stare pe veci.

„Sunt obosită” înseamnă pur şi simplu că sunt obosită. Nu pot să fac foarte multe lucruri, obişnuite pentru adulţi. Ironic, dar tocmai pentru că acum sunt adultul. Sunt mamă. Sunt cea care se sacrifică.

Am bătut-o uşor pe umăr pe acea mamă ciudată din supermarket. Nu i-am spus că totul va fi bine sau cât de binecuvântată este cu o asemena familie sau că într-o zi îi va fi dor de toate acestea. În schimb, am privit-o drept în ochii ei obosiţi, i-am zâmbit încet, am dat din cap şi i-am spus: „Te înţeleg”. Apoi ea mi-a zâmbit înapoi.

Uneori, singurul lucru pe care dorim să-l ştim noi, toţi cei „obosiţi”, este că nu suntem singurii obosiţi. Realizarea faptului că există o întreagă frăţie a mamelor obosite din punct de vedere fizic, emoţional şi mental poate aduce un sentiment de camaraderie şi uşurare. Tocmai pentru că noi, mamele ştim mai bine decât oricine altcineva ce este de fapt în spatele răspunsului „Sunt obosită”, sperăm să depăşim această stare împreună.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

11173 citiri

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.