Acasa | Good to know | Marș și miting în Capitală pentru condamnarea violențelor împotriva femeilor

Marș și miting în Capitală pentru condamnarea violențelor împotriva femeilor

 SHARE  

Adaugat in 23 octombrie 2015

Marș și miting în Capitală pentru condamnarea violențelor împotriva femeilor

Mars pentru condamnarea violentelor impotriva femeilor. Foto: Asociatia FRONT

Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (Rețeaua VIF) va organiza sâmbăta, pe 24 octombrie, de la ora 14, Marșul ”Împreună pentru siguranța femeilor”. Marșul se va desfășura  pe ruta Piața Victoriei – bulevardul Magheru – Piața Universității.

Marșul face parte dintr-o campanie de condamnare a violențelor cu care se confruntă femeile din România, realizat prin proiectul "Dezvoltarea şi consolidarea retelei pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor". Acestei campanii publice i s-au alăturat personalități din societatea civilă, lumea politică și din rândul ambasadorilor.

DE CE ORGANIZĂM ACEST MARȘ?

– Pentru că am ajuns să privim violența ca pe ceva firesc sau cel mult ca o problemă privată în care nu trebuie să intervenim.
– Pentru că alegem să închidem ochii, iar violența împotriva femeilor continuă pentru că nu condamnăm comportamentul agresorilor atunci când suntem martori, nu punem presiune asupra lor să se oprească, nu le spunem că ceea ce fac este greșit.
– Pentru că fiecare zi suntem martori la diferite forme de agresiune asupra femeilor, agresiuni care nu sunt sancționate nici de comunitate, nici de statul român.
– Pentru că ordinul de protecție continuă să rămână un instrument legal care nu oferă siguranță reală victimelor violenței, deși a fost introdus în anul 2012.
– Pentru că 1 din 3 femei a trecut cel puțin odată în viață printr-o formă de violență (FRA, 2014)!

CE NE DORIM PRIN ACEST MARȘ?

Vrem să condamnăm comportamentul agresiv al acelor bărbați care consideră că au dreptul să amenințe și să-și lovească partenera sau fosta parteneră de viață, să violeze atunci când nu primesc consimțământul pentru actul sexual, să adreseze obscenități pe stradă și în mijloacele de transport în comun sau să hărțuiască sexual eleve, studente sau colege de muncă.
Vrem să atragem atenția asupra obstacolelor cu care se confruntă diferite grupuri de femei, care pot trăi forme specifice de violență, la intersecția dintre gen și alte identități: femei cu venituri mici, cu sau fără loc de muncă, cu dizabilități, femei rome, imigrante, LBT, lucrătoare sexuale. Știm și că multe femei cu venituri medii sau mari, educate, care nu fac parte din grupurile vulnerabile, se confruntă cu o presiune socială să ascundă actele de agresiune comise asupra lor de bărbați, pentru a nu fi, pe nedrept, judecate de cei din jur.

CE CEREM AUTORITĂȚILOR?

    •    Să existe un ordin de protecție de urgență Poliția, IML, unitățile medicale, parchetul și instanțele de judecată să trateze cu maximă diligență și celeritate cazurile de violență reclamate de femei.
    •    Să existe personal specializat pentru astfel de situații, care să țină cont de riscul de re-traumatizare a victimei.
    •    Să se aloce fonduri publice, de la bugetul Statului și de la bugetele locale, pentru servicii de consiliere psihologică, asistență juridică și adăposturi.
    •    Să se înființeze centre specializate pentru victimele violului
    •    Să existe colaborare între instituții ori de câte ori este tratat un caz de agresiune în familie, viol, agresiune sexuală, hărțuire sexuală, exploatare sexuală.
    •    Să fie sancționate canalele media care încalcă dreptul victimelor la protejarea identității, precum și cele care promovează emisiuni sau articole în care incită la comiterea de acte de violență asupra femeilor.
    •    Să fie introduse în curricula școlară și predate elevilor noțiuni referitoare la violența de gen.
Așteptăm să se alăture marșului cât mai multe persoane pentru a transmite un mesaj de condamnare a tuturor formelor de violență împotriva femeilor!
Pentru a susține Campania, cei interesați pot transmite un mesaj video, foto sau scris, prin care să condamne violența împotriva femeilor. Mesajul poate fi postat cu hashtag-ul #STOPVIF sau pe pagina Facebook a Marșului – Împreună pentru siguranța femeilor!
Schimbarea începe cu fiecare dintre noi! Fiecare acțiune de condamnare a violenței împotriva femeilor ne aduce mai aproape de o lume în care femeile trăiesc în siguranță.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

2515 citiri

9 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.