Acasa | Articolul tau | Marea Comerciadă

Marea Comerciadă

 SHARE  

Adaugat in 22 decembrie 2014

Marea Comerciadă

Marea Comerciadă. Foto: Photoxpress

Ne-a prins societatea de consum în menghina ei şi ne strânge până nu vom mai putea respira. Pretutindeni zilele acestea aleargă oameni încărcați cu pungi, cu sarsanale pline de lucruri colorate, de tot felul de minuni capabile să smulgă un zâmbet sau o bucurie pe fețele celor apropiați în seara de Ajun sau în Ziua de Crăciun.

Văd zilnic oameni care nu se mai suportă unii pe alții în magazine, calcă în picioare orice umanitate, bun simț și civilizație. Acum conturile se golesc, se storc până la ultima picătură de rezervă spre disperarea celor care duc în spate administrarea bugetului fiecărei familii, în vreme ce Comerciada, zeiță capricioasă și urâcioasă, își ascute farmecele, chemându-i pe bieții muritori să-i satisfacă ei toate poftele.

În ultima săptămână am auzit frecvent oameni folosind carduri cu posibilitatea eșalonării prețului bunurilor cumpărate pe mai multe luni și evident, cu toții am văzut, prin stațiile de autobuz, reclame la credite pentru sărbători. Așadar, pentru o mică bucurie oferită ”celor dragi” vor plăti de acum luni la rândul. 

”Nu știu cum sunt alții” - vorba lui Creangă - dar eu am ajuns la saturație. M-am plictisit de alergat după daruri, daruri care oricum vor fi comentate de primitori, iar eu voi avea emoții atunci când le voi dărui întrebându-mă, așa cum fac mereu, ”oare le va fi pe plac cu adevărat, oare n-a fost prea ieftin, oare le vor folosi?”

Da, m-am săturat, de asemenea, să văd lumea alergând bezmetică pentru a-și plăti propria fericire și satisfacție egoistă oferind lucruri materiale pentru a-și umple golul interior, incapacitatea de a oferi un prezent celui drag sau pentru a-și plăti liniștea. Nu mai doresc să se sacrifice nimeni pentru a-mi cumpara mie un dar pentru ca apoi să-l las flămând pe acesta o lună sau luni întregi sau să-și eșaloneze datoriile de dragul meu, iar acest lucru, fără voia mea, să-i trezească, în loc de bucurie, o agresivitate. Aș vrea, mai degrabă, să plec în acea zi în vacanță, să nu mai văd zambetele false de pe chipul oamenilor, ale apropiaților mei sau ale altora, din depărtare.

Nu știu cum sunteți voi, cei care lecturați acest articol, dar eu mi-aș dori să văd oameni fericiți pentru că sunt sănătoși, pentru că își dăruiesc vorbe frumoase și  zambete sincere unii altora, vreau să văd parinții că își îmbrățisează copiii și copiii că-și îmbrățisează părinții fără să se gândească la lucruri materiale pe care societatea asta îi face să și le dorească lăsându-i fără bucuria reală a simplității, a inocenței, a purității.

Vreau să văd că oamenii se bucură să vadă un film frumos sau să asculte o muzică bună care le face plăcere sau că pur și simplu citesc ceva în liniștea după-amiezii de sărbători și se lasă purtați de curiozitatea descoperirii altor lumi inventate de alții, lumi care le deschid lor o altă viziune unde creierul, obosit de oferta societății informaționale, ajunge să fie capabil să se odihnească.

Și mai doresc să văd că oamenii își împart bucuria adevăratei semnificații a Crăciunului, că privesc un pic în ei, departe de marea comerciadă în care a fost prins sufletul lor și găsesc acolo, în adâncuri, un prunc mic, ascuns și speriat, care se naște încă o dată în inima și în conștiința fiecăruia, un prunc ce are nevoie să fie ocrotit și nu umilit sau otrăvit de răutatea fiecăruia dintre noi.  

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Al. C
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

2917 citiri

1 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.