Acasa | Carte si Film | Marte fără Vineri

Marte fără Vineri

 SHARE  

Adaugat in 11 septembrie 2014

Marte fără Vineri

Andy Weir, The Martian Foto: bookriot.com

Ştiţi cum e când trebuie să înveţi pentru un examen şi simţi că nu poţi să te apuci până n-ai făcut curat în debarale? Sau când trebuie să termini un document de 15.346 de pagini până mâine la prima oră, dar evident că tocmai atunci ţi se pare imperios necesar să duci maşina la spălătorie sau câinele în parc? Da? Citiţi mai departe, atunci. Nu? F… Biiine că sunteţi voi deştepţi :)

Andy Weir, The Martian, Crown Publishing Group, 2011

Deci când ai de citit literatură sofisticată pentru Globusul tău sofisticat, normal că-ţi vine, la un moment dat, să citeşti numai instrucţiuni de utilizare a unei bormaşini… nope, nici chiar aşa. Dar. De aia mi-am cumpărat pe kindle (în condiţiile în care, la ora asta, pot să citesc cam orice carte din lume minus România fără să dau un ban) ceva care n-are nici o legătură cu genul meu de literatură. Un fel de SF mai mult S decât F, un roman pentru foştii membri ai cercurilor de modelism de la Casele Pionierilor, o carte de aventuri spaţiale pentru tocilari înrăiţi, un thriller pentru fanii emisiunilor gen Pimp My Ride de la MTV sau MythBusters de la Discovery.

Guilty pleasure sută la sută, dar genul de guilty pleasure cu care n-ai nici o jenă să te lauzi, de fapt. După ce-am înfulecat-o pe nemestecate, am încercat să dau de urma ei pe la agenţiile literare, că nu i-ar fi stricat editurii, la urma urmei, dar bineînţeles că se dăduse deja – va apărea în curând şi în româneşte la editura Paladin.

O misiune pe Marte. Şase astronauţi. Un Habitat (un fel de cort mai solid) temporar şi provizii pentru o lună. Furtună periculoasă. Astronauţii renunţă la misiune, o şterg în grabă, se urcă în rachetă şi se întorc pe Pământ. În timpul furtunii, unul dintre ei moare. Aşa cred ceilalţi, care-s nevoiţi să-i lase cadavrul acolo. Numai că, stai să vezi: omul nu murise chiar de tot, numai un pic, aşa. Trece furtuna, Mark Watney îşi revine şi descoperă că a rămas singur pe Marte, fără nici o cale de comunicaţie cu Terra (fiindcă furtuna făcuse praf antenele).

Robinson Crusoe (pronunţaţi şi voi Cru-so-e, pe româneşte, ca atunci când aţi citit prima dată cartea găsită la biblioteca şcolii, la 9 ani?) naufragiat pe insulă, Mark Watney naufragiat pe Marte, aceleaşi două probleme: cum să supravieţuiască şi cum să se întoarcă printre oameni. Mark face şi el agricultură, îşi transformă Habitatul (cam cât un apartament mai mare) în seră de cartofi (super-palpitantă, fără ironie, partea despre cartofii crescuţi cu sol marţian şi bacterii terestre, ghiciţi voi de unde luate), se uită şi el în zare după corăbii care trec pe-acolo… nu, evident că nu trec la noroc nave cosmice pe-acolo, următoarea expediţie pe Marte e programată abia peste 4 ani, după cum Mark ştie foarte bine, şi va fi exact la capătul celălalt al planetei.

Deci cum să supravieţuieşti timp de 4 ani cu nişte cartofi cultivaţi într-un cort şi cum să ajungi la capătul celălalt al unei planete fără apă şi aer respirabil? Imaginaţi-vă câte modificări trebuie făcute la un jeep pe baterii solare, cu viteză maximă de vreo 30 km pe oră, ca să poţi străbate Marte cu craterele ei! Că maşinuţa aia nu trebuie să te transporte doar pe tine cu cartofii tăi, mai ai de luat şi instalaţiile de produs aer, panourile solare pentru baterii, provizii de apă pentru luni de zile etc. Şi cum să trăieşti într-un scaun de maşină fără să te poţi ridica în picioare?

O scenă cheie are drept personaj principal chiar o bormaşină. Care trebuie să efectueze vreo mie de găuri în capota jeepului, dar face o greşeală fatală, of course, la a ţâşpea gaură… Un moment de tensiune maximă e când o furtună de nisip obturează cerul, ceea ce nu le face bine deloc panourilor solare… Astea sunt povestibile de către mine, dar din păcate sunt incapabilă să rezum un moment de groază, cu nişte hidrogen care explodează în contact cu… nu mai ţin minte ce, când omul încerca să transforme nişte litri de ceva în aer care să-l ţină în viaţă vreun an de zile, în orice caz era o ciudăţenie de genul cum să faci apă din aer sau aer din apă, pe-acolo (am chiulit intensiv de la fizică şi chimie în liceu). Cică toate chestiile astea ştiinţifice sunt corecte, spun unii care n-au chiulit ca mine.

În paralel, evident că pe Terra se prind nişte observatori prin satelit că Mark Watney n-a murit şi începe şi acolo o cursă contra cronometru ca să-l saveze. Dar în rolul lui Bruce Willis e astronautul de pe Marte, nu salvatorii de pe Terra – de fapt, în rolul lui Bruce Willis o să fie Matt Damon, că se face film, fireşte.

Şocul cel mare a fost să constat că nu există nimic altceva în afară de baletul cu bormaşini în toată cartea: nu tu vreun amor rememorat cu vreo terestră, nu tu vreun Vineri extraterestru, nu tu descrieri de peisaj marţian, nu tu meditaţii despre moarte sau singurătate sau alte alea. Nimica, fraţilor, nimica, numai bormaşini şi hidrogen şi neamurile lor! Foarte, foarte refreshing :) Guilty pleasure dinspre Marte, nu dinspre Venus. Macho în cel mai bun sens posibil.

.Autor: LuciaT
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

7807 citiri

11 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.