Acasa | Articolul tau | Maternitate, carieră şi prejudecăţi

CONCURS UNA de la ING

Maternitate, carieră şi prejudecăţi

 SHARE  

Adaugat in 1 decembrie 2013

Maternitate, carieră şi prejudecăţi

Maternitate. Foto: sxc.hu

M-am căsătorit destul de tânără (cel puțin pentru standardele părinților mei) și am născut doi copii minunați. Nu am abandonat nici una din cele două facultăți pe care le urmam și toamna asta m-am înscris și la doctorat.

La început, primeam  multe întrebări despre vârsta mea şi despre verighetă. Apoi am strâns multe felicitări la nașterea primului bebeluş. Cu al doilea bebeluş totul devenea de necrezut pentru cei din jur.

Dar cele mai multe felicitări au venit după ce am reuşit să mă înscriu la doctorat după un an de maternitate. Toată lumea era surprinsă. Uimirea lor mă uimea, pentru că nu-mi aminteam să fi spus vreodată că renunţ la studii. Şi de când deveniseră incompatibili copiii cu dezvoltarea personală a femeii?

Aşa încât mi-am făcut o deviză în a demonstra că pot avea o familie numeroasă şi că pot deveni „realizată pe plan profesional”. Să arăt că a avea copii nu împiedică „dezvoltarea” mea personală şi profesională.

De unde să încep?

Am descoperit şi continuu să descopăr că cel mai greu pas, prima (şi ultima) barieră e cea psihologică. Sunt în stare să fac asta? Pot creşte un copil? Dar mai mulţi? Mă voi descurca fără ajutorul părinţilor mei? Le pot asigura copiilor mei cele necesare? Mă vor împiedica copiii mei să lucrez, să citesc, să primesc job-ul la care visez?

Piedicile vin – surprinzător - de la cei din jur care încearcă cu asiduitate să-ţi impună modelul lor de viaţă. Cum adică să te căsătoreşti de tânăr? Cum adică să ai mai mult de doi copii? Cum adică să nu ai un loc de muncă stabil? Cum adică să nu respecţi regulile nescrise ale vieţii pe care noi şi societatea am pregătit-o pentru tine?

De când sunt studentă, doctorand, mămică şi „dublu-mămică”, am învăţat câteva lucruri. Am reevaluat relaţiile umane – am îndepărtat forma şi am păstrat fondul; am re-testat limitele rezistenţei umane la oboseală, precum şi limitele şi flexibilitatea răbdării (a mea şi a vecinilor de dedesubt).

Dar ceea ce continuu  să descopăr e că singurele bariere în viaţă sunt cele psihologice: „nu mă descurc”, „nu o să fiu în stare să fac asta”, „e prea greu”, „nu merită”, „era mai bine înainte”, „muncesc ca o sclavă...”, „nu e suficient de răsplătitor”... sună cunoscut?

Dar ce spuneţi de: „hai încoace, mama!”, „citeşte, mama!”, „ce face bebe?”? Sau de un chiot răsunător care să-i scandalizeze pe vecinii de pe cele trei etaje? Schimbă puţin registrul, nu-i aşa? De ce oare dăm atât uşor bucuria, dragul şi riscul de a trăi pe o presupusă comoditate, pe o teamă sau pe o amânare a momentului în care să existăm nu numai pentru noi, ci şi pentru alţii? 

Îmi zâmbesc şi mă gândesc că viaţa începe cu adevărat doar de la doi copii în sus. Cât de intensă e viaţa mea acum, cât de mult iubesc şi dăruiesc! Cât de mult risc şi cât visez! Şi mai ales, cât mă încăpăţânez să nu renunţ la împlinirile mele!

Care e reţeta mea, aşadar?

Pasul numărul 1: încalcă regulile, scrise şi nescrise. Sparge barierele prejudecăţii. Nu te încadra în şabloane. Ai curajul să mergi împotriva mulţimii.
Pasul numărul 2: ai încredere. În tine, în ceilalţi, în bunul Dumnezeu care va îngădui întotdeauna să existe cel puţin o persoană care să-ţi sară în ajutor. 
Pasul numărul 3: nu refuza să iubeşti şi să fii iubită. Maternitatea rămâne cea mai răsplătitoare experienţă. Şi, contrar matematicii, mai mulţi copii înseamnă mult mai multă dragoste împărtăşită.   

Adaugi sare şi piper, adică puţină înțelegere în glas şi în priviri pentru toţi cei care desconsideră mămicile cu mulţi copii.

Restul vine de la sine… Şi apoi? Abia apoi începi să trăieşti cu adevărat.

Nota redactiei: Acest material a fost primit in cadrul concursului UNA de la ING.

Scrie-ne reteta ta de viata asa cum e ea, clasica, amuzanta sau nonconformista, dar perfect feminina, iar UNA de la ING AP te premiaza cu un happybox la alegere: relax & beauty sau un sejur in doi.

Din aceeasi serie citeste si:

.

Echilibrul viata – munca, o cursa contra cronomentru!

.

Eu nu, poate voi!

.

Tutoriale pentru inteles femeileAutor: Ioana
 


 SHARE :  Trimite pe mail
studiidoctoratmamafamiliecopiialegeriregulisocietateconcursuna de la ing CITESTE MAI MULTE DESPRE

5878 citiri

30 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.