Acasa | Smart Story | Marshall McLuhan - drumul de la sarlatan la profet modern

Vestitorul satului global

Marshall McLuhan - drumul de la sarlatan la profet modern

 SHARE  

Adaugat in 28 iulie 2011

Marshall McLuhan - drumul de la sarlatan la profet modern

Marshall McLuhan, intr-un interviu din 1977/ Foto: captura YouTube.com

In urma cu 30 de ani, Marshall McLuhan ajunsese sa fie vazut de lumea academica drept "un excentric", "un sarlatan" si o rusine pentru propria tara, Canada. 

A fost nevoie de timp si de raspandirea internetului la scara mondiala pentru ca teoriile lui sa poata fi aplicate si pentru ca previziunile lui sa se implineasca. Astfel, in decurs de cateva decenii, munca lui a trecut din cosul de gunoi al civilizatiei in vitrina acesteia, de la "un amalgam de exagerari si voodoo", "nonsens semantic" si "alienare a umanismului", precum o descria un expert in comunicare in anii '60, la "munca unui vizionar".

Facultatile ce predau stiitele comunicarii il prezinta astazi pe McLuhan ca pe unul dintre marii teoreticieni ai mediei. In urma cu 50 de ani, o teza care ar fi facut referire la munca lui ar fi fost desfiintata de comisia de profesori. Idei criptice care pe atunci pareau absurde, precum "satul global" si "mediul este mesajul", acum sunt acasa la ele atat in mediul online cat si in publicitate, ba chiar si in televiziune. A prevazut avantul internetului si impactul major pe care acesta il va avea asupra societatii intr-un moment al istoriei in care internetul era o idee ce abia incepea sa prinda contur.

Anul acesta sarbatorim centenarul nasterii lui Marshall McLuhan (1911-1980) prin manifestatii desfasurate in capitalele europene, in S.U.A. si in Canada. Lumea academica isi recunoaste vina si isi spala pacatele: munca lui McLuhan a fost una revolutionara. In anii '60 aceasta s-a bucurat de apreciere; cartea de aforisme stil Pop Art "Mediul este mesajul", publicata in 1967 si scrisa impreuna cu Quentin Fiore, a fost un best-seller. Insa, spre finele anilor '70, munca lui a ajuns sa fie considerata unul dintre multele produse neadecvate ale anilor '60.

"Invierea lui McLuhan are mult de a face cu clarviziunea infioratoare a cuvintelor lui. Citim mass-media secolului XXI prin ochii lui", povesteste prof. B. W. Powe, scriitor si profesor de engleza la Universitatea York din Toronto pentru New York Times. Powe face parte din ultima generatie de studenti care au asistat la cursurile tinute de McLuhan la Universitatea din Toronto. Acesta isi aminteste ca, la vremea respectiva, a fost descurajat constant de catre alti membri ai departamentului de limba engleza din cadrul universitatii sa ii urmeze cursul. La randul lui, McLuhan l-a sfatuit pe Powe sa ii stearga numele din lista cu multumiri a dizertatiei, pentru a evita criticile. Powe nu a dat curs recomandarii, drept urmare a fost nevoit ca, in timpul sustinerii lucrarii, sa apere teoriile lui McLuhan mai degraba decat propria teza.

Teoria lui asupra mediei pleaca de la ideea ca aceasta este o extensie a creierului uman, ca ne uneste intr-o imensa comunitate, desi ne izolam in grupuri restranse, si ca este interactiva: "ne modelam uneltele, apoi uneltele noastre ne modeleaza". Daca in anii '60, cand au fost lansate, aceste idei pareau a fi de domeniul stiintifico-fantastic, avantul internetului le-a aratat in toata splendoarea lor.

Cele mai cunoscute carti semnate de McLuhan sunt: "Galaxia Gutenberg: Crearea omului tipografic" (1962), in care trateaza scrisul ca pe o tehnologie, aratand felul in care cartile printate si educatia au schimbat atat lumea externa cat si comportamentul si modelul de gandire al oamenilor, si "Sa intelegem media: Extensia Omului" (1964) in care arata felul in care tehnologia, de la roata si de la alfabet pana la telegraf, masina de scris, avion si televiziunea, au schimbat relatiile sociale si atitudinile oamenilor. "Principala mea tema este extensia sistemului nervos central in era electrica si, astfel, ruptura completa de 5.000 de ani de tehnologie mecanica", scria McLuhan in 1964.

Confruntarile violente din ultimii ani si felul in care mass-media a contribuit la diseminarea mesajelor, la transmiterea imaginilor si la crearea unei apropieri intre public si eveniment aduc si ele in prim plan teoriile lui McLuhan. "Intr-un teatru de operatie cu circuit inchis, studentii la medicina au constatat un efect ciudat- si anume ca li se parea nu ca vizionau operatia, ci ca operau chiar ei. Simteau ca tin chiar ei bisturiul.[…] [n.r. televiziunea] incurajand pasiunea pentru implicarea in profuzimea fiecarui aspect al experientei, creaza o obsesie cu privire la binele corporal", scria McLuhan.

Totusi, ideile prezentate nu au fost niciodata bine sistematizate, de unde si o mare parte a criticilor primite. Orator convins, isi prezenta ideile in replici scurte si curajoase, rezultand constructii aforistice lipsite adesea de dovezi istorice. Poate si de aici ruptura imensa intre virulenta criticilor si aprecierea primita.Autor: Corina Ionel
 


 SHARE :  Trimite pe mail

13946 citiri

27 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.