Acasa | Familie | Mi-e dor de mine. Uneori...

Mi-e dor de mine. Uneori...

 SHARE  

Adaugat in 31 iulie 2014

Mi-e dor de mine. Uneori...

Mi-e dor de mine. Uneori... Foto: sxc.hu

De ce mi-e de dor de mine, cea din vremurile în care nimeni nu îmi zicea “mama”? Pentru că eram nebună, iar acum sunt precaută. Pentru că eram sălbatică, iar acum m-am domesticit.

Pentru că puteam fugi de acasă spontan, în timp ce acum totul necesită pregătire, programare. Sunt mamă mai presus decât sunt eu. Şi de cele mai multe ori, îmi ajunge. Dar câteodată realizez cu precizie chirurgicală că secunda în care am dat naştere unei ființe umane m-a transformat radical.

Mi-a dat enorm, mi-a dat mai mult decât eram. Însă mi-a luat lejeritatea cu care mă urcam, de exemplu, într-un avion. Nu-mi era teamă de moarte. Mi-aş fi murit doar mie, şi încă zburând. Acum mi-e frică de orice. Pentru că nu vreau să-l las pe el singur.

Sunt mai puternică şi mai slabă

Puterea de dinainte de maternitate îmi venea din lipsa mea esențială de importanță. Ce eram eu? O fată… mai apoi o femeie. Liberă să facă ce vrea ea, inclusiv să (se) rateze. Şi asta îți dă un curaj nebun. Treci prin viață ca rața prin apă. Cu veselie, nonşalanță, indiferență şi pasiune aparentă. Lumea începe şi se sfârşeşte cu tine, oricât ai iubi un bărbat, o idee, o meserie sau un vis.

Abia după ce devii mamă înțelegi cum se iubeşte de tot. Dumnezeieşte. Vrei cu disperare să trăieşti, să fii bine, să fii aici pentru copilul pe care l-ai zămislit. Nu mai e nici o negociere. E putere absolută. Şi coincide perfect cu momentul în care-ți conştientizezi fragilitatea.

De ce mi-e dor?

De mine. Aia nebună, care alerga spre mare cu doua tricouri în rucsac şi cu prietena cea mai bună, deşi aveam rezervorul maşinii spart. Şi ştiam asta. Aia care bătea cu pumnul în masă chiar dacă putea pierde tot. Tot ce avea. Acum am învățat să las de la mine, să fiu mai blândă, mai răbdătoare, să cercetez malul cu tălpile goale înainte să fac un salt.

Poate sunt un om mai frumos pentru cei din jurul meu acum. Mai puțin spectaculos, dar mai uşor de digerat. Când sunt singură în maşină – probabil singurul meu loc personal, neîmpărțit, ascult muzica mea şi mi-amintesc cât de mult ne distram, eu cu mine.

Şi mi-e dor să dorm dimineața în aşternuturi leneşe. Să-mi las pleoapele să lenevească peste iris cât vor ele, în timp ce continuu un vis întrerupt din plictiseală.

O răfuială cu mine

Mă supăr pe mine când gândesc aşa. Mă simt al naibii de vinovată şi de stingheră şi de nerecunoscătoare pentru tot ce am. Noroc că nu durează mult şi mă reproiectez în prezent cu viteza luminii. Aici, unde mă cheamă viața cu voce de copil şi cu cereale la micul dejun şi cu râs zdravăn. În filmul meu personal, pe care-ncerc să-l fac frumos, în care am rolul meu clar distribuit şi în care îmi creşte sufletul de preaplin.

Sunt ambele sentimente cât se poate de puternice şi de reale. Mă păcăleam că va veni o vreme când voi putea fi iar eu, cum eram. Când va fi copilul meu mare. Dar copiii noştri nu vor de la noi să le fim amici nebuni. Nu vor să fim mai rebeli sau mai nonconformişti decât ei, ci să le fim familie şi sprijin şi oază. Când va fi rândul lor să fugă de nebuni, vor vrea să îi aştepte cineva acasă.

O să te aştept acasă

Promit asta, indiferent ce nostalgii mi-ar răvăşi spiritul. Sunt doar nostalgii, nu sacrificii. Urăsc să-ți imaginezi şi doar o secundă că am făcut vreun sacrificiu pentru tine, copilul meu iubit.

Tu ai făcut un sacrificiu alegându-mă să-ți fiu mamă, de acolo, din sfera aia unde plutesc sufletele viitorilor bebeluşi. M-ai ales să-ți fiu mamă aşa imperfectă şi dusă cu pluta cum sunt. Ai avut încredere în mine că pot să te cresc şi să te iubesc cel mai bine dintre toate viitoarele mame pe care, poate, le priveai.

Am să-ți dovedesc mereu că ai avut fler şi inspirație să arați cu degetul spre mine, dintre toate, şi să mă laşi să te fac eu om. Iar dacă acum vei pleca în vacanță la bunici şi vei fi departe 10 zile, vei vedea că voi dormi mult şi, în rest, te voi aştepta acasă ca pe cea mai frumoasă libertate dintre toate.

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
mamacopilfamilieschimbaritotul despre mame CITESTE MAI MULTE DESPRE

14202 citiri

9 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.