Acasa | Relatii | Mitul iubirii romantice iti poate distruge sanatatea

Mitul iubirii romantice iti poate distruge sanatatea

 SHARE  

Adaugat in 21 februarie 2017

Mitul iubirii romantice iti poate distruge sanatatea

Iubire. Foto: Photoxpress

Iubirea romantică în societățile occidentale este adesea descrisa într-un mod stereotip: doua jumatati care se caută reciproc pentru a găsi starea lor completă, originală.

,Puțini găsesc această fericire, deoarece este un mit care datează de la Platon. În mitologia greacă iubitii perfecti sunt un intreg si dragoste este dorința fiecărei părți de a-si găsi partea lipsă, conform theconversation.

Acest mit dainuie în cultura populară, povești de dragoste și comedii romantice. El afectează identitatea noastră socială, care pentru mulți este formata din reprezentări stereotipe ale relatiilor. De multe ori, mai puțin conștient, continuăm sa ne cautam "jumătatea lipsă" - idealul -  in timp ce ratele de divorț atestă de ce acest ideal nu există.

In zilele noastre, mulți oameni evadeaza în lumea virtuală, în căutarea unei relații ideale. Datingul online, mesageria si cochetul"sexting" sunt adesea folosite ca un antidot la singurătate, lipsa de intimitate și experiența dureroasă a pierderii. În spațiul virtual putem fi oricine și orice dorim să fim. Acest lucru ne dă plăcere, dar ne seduce și ne atrage în imaginar.

Este ușor sa devii dependent de această lume virtuală, deoarece iubirea din viața reală nu poate concura cu ea. Pentru unii, o revenire la realitate este dificila sau chiar imposibila. Acest lucru poate duce la diverse probleme emoționale (stres, disperare, furie, durere) și reacții comportamentale (lupte, răzbunare porno, divorț, abuz de droguri). Legătura dintre stres, o inimă ranită, sănătate mintală (depresie, tulburare obsesiv-compulsive, insomnie) și sănătatea fizică (epuizare) este documentata.

Consecințele iubirii

Consecințele pe termen lung sunt mai puțin cunoscute, dar le putem intui. Calitatea relațiilor și a circumstanțelor noastre sociale poate avea influențe profunde asupra creierului nostru.

Descoperirile recente in epigenetica - un set de modificări ale materialului nostru genetic care schimba modurile in care genele noastre sunt activate fără a modifica genele insele - sugereaza o legatura intre experientele sociale, expresia genelor, modificările neurobiologice și variațiile comportamentale. Tot mai multe dovezi explică modul în care mediul social ajunge în mintea noastră prin mecanisme epigenetice și modul în care acestea afectează urmașii noștri. Cu alte cuvinte, efectele fizice ale experiențelor noastre sociale ar putea fi transmise.

Dacă emoțiile, gândurile conștiente și credințele inconștiente sunt într-adevăr o parte din mediul nostru social și influențează genele noastre prin mecanisme epigenetice, care sunt posibilele consecințe pe termen lung ale mitului iubirii romantice? În cazul în care procesele epigenetice joacă un rol important în tulburările psihiatrice și bolile cauzate de iubire pot duce la probleme de sănătate mintală, pot fi ambele legate intre ele? În absența unor studii longitudinale, în care același grup de persoane este observat pe perioade lungi de timp, noi pur și simplu nu avem cum sa știm încă.

Dar știm că noțiunile construite social de dragoste romantică și căsătorie constituie sinele noastru. Incepe în copilărie și continua pe tot parcursul adolescentei si la maturitate. Dezvoltăm așteptări, în mod conștient și inconștient, despre relațiile noastre de dragoste și încercam sa le materializam. Atunci când aceste asteptari nu pot fi atinse, stresul este inevitabil. Iar impactul stresului asupra sistemului imunitar nostru, cardiac și asupra sănătatii mintale este bine documentat.

E timpul sa ne oprim din alergat după dragostea fictiva. Actele de dragoste sunt la fel de diverse precum oamenii care le fac. Ele sunt adesea banale, dar pline de grija. Dacă renuntam la mitul iubirii romantice, putem avea așteptări mai realiste fata de relații și putem duce o viata mai sanatoasa si mai fericita.Autor: A.T.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

7471 citiri

19 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.