Acasa | Relatii | Mitul iubirii romantice iti poate distruge sanatatea

Mitul iubirii romantice iti poate distruge sanatatea

 SHARE  

Adaugat in 21 februarie 2017

Mitul iubirii romantice iti poate distruge sanatatea

Iubire. Foto: Photoxpress

Iubirea romantică în societățile occidentale este adesea descrisa într-un mod stereotip: doua jumatati care se caută reciproc pentru a găsi starea lor completă, originală.

,Puțini găsesc această fericire, deoarece este un mit care datează de la Platon. În mitologia greacă iubitii perfecti sunt un intreg si dragoste este dorința fiecărei părți de a-si găsi partea lipsă, conform theconversation.

Acest mit dainuie în cultura populară, povești de dragoste și comedii romantice. El afectează identitatea noastră socială, care pentru mulți este formata din reprezentări stereotipe ale relatiilor. De multe ori, mai puțin conștient, continuăm sa ne cautam "jumătatea lipsă" - idealul -  in timp ce ratele de divorț atestă de ce acest ideal nu există.

In zilele noastre, mulți oameni evadeaza în lumea virtuală, în căutarea unei relații ideale. Datingul online, mesageria si cochetul"sexting" sunt adesea folosite ca un antidot la singurătate, lipsa de intimitate și experiența dureroasă a pierderii. În spațiul virtual putem fi oricine și orice dorim să fim. Acest lucru ne dă plăcere, dar ne seduce și ne atrage în imaginar.

Este ușor sa devii dependent de această lume virtuală, deoarece iubirea din viața reală nu poate concura cu ea. Pentru unii, o revenire la realitate este dificila sau chiar imposibila. Acest lucru poate duce la diverse probleme emoționale (stres, disperare, furie, durere) și reacții comportamentale (lupte, răzbunare porno, divorț, abuz de droguri). Legătura dintre stres, o inimă ranită, sănătate mintală (depresie, tulburare obsesiv-compulsive, insomnie) și sănătatea fizică (epuizare) este documentata.

Consecințele iubirii

Consecințele pe termen lung sunt mai puțin cunoscute, dar le putem intui. Calitatea relațiilor și a circumstanțelor noastre sociale poate avea influențe profunde asupra creierului nostru.

Descoperirile recente in epigenetica - un set de modificări ale materialului nostru genetic care schimba modurile in care genele noastre sunt activate fără a modifica genele insele - sugereaza o legatura intre experientele sociale, expresia genelor, modificările neurobiologice și variațiile comportamentale. Tot mai multe dovezi explică modul în care mediul social ajunge în mintea noastră prin mecanisme epigenetice și modul în care acestea afectează urmașii noștri. Cu alte cuvinte, efectele fizice ale experiențelor noastre sociale ar putea fi transmise.

Dacă emoțiile, gândurile conștiente și credințele inconștiente sunt într-adevăr o parte din mediul nostru social și influențează genele noastre prin mecanisme epigenetice, care sunt posibilele consecințe pe termen lung ale mitului iubirii romantice? În cazul în care procesele epigenetice joacă un rol important în tulburările psihiatrice și bolile cauzate de iubire pot duce la probleme de sănătate mintală, pot fi ambele legate intre ele? În absența unor studii longitudinale, în care același grup de persoane este observat pe perioade lungi de timp, noi pur și simplu nu avem cum sa știm încă.

Dar știm că noțiunile construite social de dragoste romantică și căsătorie constituie sinele noastru. Incepe în copilărie și continua pe tot parcursul adolescentei si la maturitate. Dezvoltăm așteptări, în mod conștient și inconștient, despre relațiile noastre de dragoste și încercam sa le materializam. Atunci când aceste asteptari nu pot fi atinse, stresul este inevitabil. Iar impactul stresului asupra sistemului imunitar nostru, cardiac și asupra sănătatii mintale este bine documentat.

E timpul sa ne oprim din alergat după dragostea fictiva. Actele de dragoste sunt la fel de diverse precum oamenii care le fac. Ele sunt adesea banale, dar pline de grija. Dacă renuntam la mitul iubirii romantice, putem avea așteptări mai realiste fata de relații și putem duce o viata mai sanatoasa si mai fericita.Autor: A.T.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5807 citiri

19 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.