Acasa | Relatii | Miturile care distrug un cuplu

Miturile care distrug un cuplu

 SHARE  

Adaugat in 25 iunie 2015

Miturile care distrug un cuplu

Dacă mă iubește, atunci trebuie să știe cum să mă facă fericită/fericit!. Foto: Photoxpress

„All we need is love?” Oare? Care sunt miturile care pot distruge relația de cuplu?

În practica mea de psihoterapeut de peste 15 ani, am întâlnit multe cupluri în care partenerii se iubesc, dar sunt profund nefericiți în relație. Rămân împreună sau se despart pentru că nu știu sau nu cred că pot face ceva ca să le fie mai bine. Se resemnează, în ciuda sentimentelor puternice pe care le au unul pentru celalalt.

Din fericire, din ce în ce mai multe cupluri cer acum ajutorul unui specialist pentru a depăși impasul în relație.

Pentru ca o relație de iubire să funcționeze pe termen lung, este nevoie de doi adulți capabili și motivați să facă această relație să funcționeze. Nu vine de la sine! Am observat, însă, că sunt o serie de convingeri sau mituri pe care le au (încă) oamenii despre relația de cuplu și care sunt toxice pentru ei. Le sabotează dreptul și nevoia de a avea o relație de cuplu fericită și împlinită pentru amândoi, în care să se simtă iubiți, apreciați, doriți.

„Dacă mă iubește, atunci trebuie să știe cum să mă facă fericită/fericit!”

Când iubești, atunci ești prezent, ești atent, îți sprijini și încurajezi partenerul. Răspunzi nevoilor partenerului (nevoile exprimate direct). Nimeni nu poate „citi” gândurile nimănui, nici măcar cel care te iubește.

Este responsabilitatea ta să spui ce nevoie ai, cum te simți, ce îți place sau displace, ce să îți ofere. Și el/ea va răspunde. Dacă ai nevoi pe care nu le exprimi direct, de fiecare dată, ai așteptări (firesc!) și apoi ești dezamăgit. Gândește-te la această convingere! Fii direct când comunici ce ai nevoie, formulări generale de tipul „Am nevoie să mă respecți!” sau „Am nevoie să fii mai tandru, mai romantic” nu îl ajută pe partener.

Ori de câte ori partenerul îți spune ceva ce îți place sau ai nevoie să auzi, spune-i că apreciezi acel lucru. Așa va ști ce te face fericită, mulțumită, respectată, dorită, apreciată, văzută, înțeleasă.

„Dacă avem conflicte și ne certăm, înseamnă că nu suntem potriviți!”

Apropierea, intimitatea implică diferențe în opinii, alegeri, decizii, preferințe, tensiuni, conflicte. Este firesc. Sunteti doi adulți complecși, cu trecut și experiențe diferite. Evoluăm în situații de tensiune și conflict. Numai dacă avem înțelepciunea să îl înțelegem pe cel de lângă noi și să ne înțelegem pe noi, ne dezvoltăm relația.

Dacă învățați să vă rezolvați conflictele, veți avea o relație mult mai apropiată. A evita sau fugi de conflicte duce la o aparentă „liniște”, însă relația va fi una distantă. A rezolva conflicte nu înseamnă a vă răni unul pe celălalt, ci a găsi o cale de rezolvare și împlinire a relației de cuplu.

Incompatibilitatea este o șansă a dezvoltării și a evoluției în cuplu. Aceasta nu trebuie să ne înspăimânte, ci să o percepem ca pe un cadou. Suntem alături de o persoană de la care putem învăța atât de multe, pentru a fi mai împliniți și mai fericiți!

„Dacă ești cu persoana potrivită, atunci nu trebuie să faci eforturi să meargă relația. Totul vine de la sine.”

Relația are nevoie de grijă, de atenție, de preocupare. Relația are nevoie să fie o prioritate pentru amândoi, atât în momente ușoare, dar și în momente stresante sau dificile. Mai ales în momente stresante!

Avem nevoie ca celălalt să ne fie alături chiar dacă ne este greu să fim generoși și atenți. Pasiunea se menține și se recâștigă mereu, prin gesturi simple de afecțiune și atenție zilnică, prin timp petrecut împreună, în ciuda copiilor sau programului încărcat de muncă.

Și relația are nevoie de un timp pentru ea. Să nu așteptăm să „reapară” din neant pasiunea ca să reîncepem să facem ceva pentru relație. Sau să așteptăm să facă partenerul primul pas, ca să reîncepem să reinvestim în relatie. Iubirea, după cum spune Fromm, este o artă ce necesită cunoaștere și multă practică – practica iubirii.

Text de Domnica Petrovai

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

20104 citiri

17 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.