Acasa | Familie | Moș Crăciun, acest Bau-Bau bun

Moș Crăciun, acest Bau-Bau bun

 SHARE  

Adaugat in 23 decembrie 2014

Moș Crăciun, acest Bau-Bau bun

In asteptarea lui Mos Craciun / Foto: Photoxpress.com

Relația mea cu Moș Crăciun a debutat prost. Îmi amintesc că aveam câțiva anișori și mama, chiar în seara cu pricina, s-a găsit să mă îmbăieze. N-am înțeles rostul acestei băi. Venea, cumva, în afara programului, dar cum nu-mi permiteam să comentez din motive pe care le veți afla un pic mai jos, am tăcut și am stat cuminte la apă.

Am devenit mamă la 23 de ani şi mi-era foarte clar ce am de făcut: trebuia să fiu sora mai mare, partenera de joacă a copilului meu. Ce putea să fie aşa de complicat? Jumătate din existenţa mea fusesem copil, ştiam foarte bine cum stau lucrurile. Nu aveam cum să fiu depăşită de tot ce urma să mi se întâmple. Numai că…

După ce am ieșit din baie, am fost transportată în cameră, unde am găsit sub pernă cadoul de la Moșul.

Bucuria venirii lui a fost imediat ștearsă de desfacerea cadoului. Îmi adusese o pereche de izmene băiețești, bleu, vătuite și o pușculiță. Știți pușculița aia în formă de porc? Așa mare, grasă, cu flori pe ea? Sigur o știți. Dacă n-o știti, dați un search pe google “pușculiță anii ’80″ și apare.

Am priceput ce e cu izmele, că e iarnă, că e frig, că Moșul a zis să fie practic, dar cu pușculița??? Nici nu știam ce e. Am zis că e un simplu porc înflorat. Am întrebat ce fac cu el. “Îți pui banii în ea, e o pușculiță, și îi strângi acolo!”

Ceeee? Ce să fac eu cu o pușculiță??? Ce să pun ea? Bani? De unde bani?

Eu nu văzusem în viața mea banii la față. Să vă explic: totul se întâmpla undeva prin anii ’80, când ai mei stăteau destul de prost cu banii. Bine, n-au stat niciodată minunat la capitolul ăsta, dar îmi amintesc că atunci era greu de tot. Nici măcar haine nu prea îmi cumpărau. Lucra mama la andrele cât era iarna de lungă. Doar chiloți n-am avut tricotați, în rest… am avut orice. De jucării, ce să vă zic? Nici nu se mai punea problema. Mă chinuiam tot anul să stau cuminte că știam că vine Moș Crăciun. “Nu face aia, că te vede Moș Crăciun! Nu face cealaltă, că te vede Moș Crăciun!”

Moș Crăciun era, cel puțin la mine în sat, un fel de Dumnezeu al copiilor mici. Era omniprezent și atotputernic. Ai spart un pahar? Adio! Nu mai vine Moș Crăciun! N-ai mâncat tot la masă? Adio! Nu mai vine Moș Crăciun!

Dar cum mă vede? Îi întrebam în repetate rânduri pe adulții din jurul meu. Vedeam și eu că nu e pe acolo… “Păi nuuu, că el vede, el știe tot. El te vede pe tine, dar tu nu-l vezi pe el!”

Măi să fie! Așa am trăit o bună partea din copilăria mea. Cu teama că, pe undeva, cineva mă vede și acel cineva e chiar Moș Crăciun. Îmi amintesc că nici nu pierdeam mult timp nici măcar pe “tron”. Mă speria gândul că Moș Crăciun m-ar putea vedea în fundul gol.

La fiecare colț, eu mă uitam de Moș Crăciun, mă tot gândeam că poate îl văd, că îl tot vedeau ai mei, dar până mă uitam eu, dispărea. Era un fel de Bau-Bau, dar era bun și își spăla păcatele aducând cadouri (o dată pe an, dar era bine și așa). Pe vremea aia nu era cu scrisoare. Sau poate nu mi-au spus mie ai mei. Nu! Moș Crăciun știa ce să-ți aducă! Se uita la tine tot anul și, când venea Crăciunul, știa de ce ai nevoie. Ce-o fi văzut la mine în anul în care mi-a adus pușculița nici acum nu știu. De la pușculița aia am prins și niște speranțe din astea fabuloase cum că Moș Crăciun știe el ce știe și ne vom îmbogăți. După un an, primeam altă pereche de izmene și tot săraci eram. Atunci am început să cred că eu chiar nu sunt cuminte, pentru că mie Moș Crăciun nu mi-a adus niciodată ce mi-am dorit.

Mi se mai întâmplă și acum să aud părinții amenințându-i pe copii cu Moș Crăciun. Ba că e la geam, ba că e prin casă.

Dragi părinți, haideți să-l lăsăm pe Moș Crăciun să fie Moș Crăciun. Haideți să lăsăm copiii să creadă în dorințele lor. Să creadă în această magie și să fim parte din ea. Să le dăm o poveste frumoasă, nu una cu un moșneag bărbos și supraponderal care ne spionează prin fel și fel de moduri.

Victor știe că Moș Crăciun are o putere magică prin care ghicește gândurile copiilor și le aduce tuturor, într-o singură noapte, ceea ce-și doresc. Victor are deja planul făcut: vrea să-i facă pâine și o salată și să-i lase lui Moș Crăciun un pachețel sub brad. “Tlebuie să ne gândim și la el, mami, că și el se gândește la noi!”

Nu e simplu să avem grijă de o poveste. Și, de curând am simțit pe pielea mea că nici ieftin nu e… Victor vrea tabletă și motocicletă pentru copii!

Text de Mama lui Victor

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

4590 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.