Acasa | Articolul tau | Discreditarea la birou. Când luăm atitudine?
Probleme la birou. Foto: Photoxpress
Nu cred că acest fenomen este unul nou, apărut în societate recent, ci dimpotrivă, el este un fenomen vechi de interacțiune între toate combinațiile de personalități care se află amenințate într-o anumită situație. Deseori mobbing-ul este însă și o caracteristică a omului lipsit sau cu un grad redus de inteligență emoțională, lipsit de empatie sau, foarte grav, o persoană lipsită de principii fundamentale de educație.
Nou este poate faptul că acest fenomen de mobbing s-a acutizat și, în condițiile în care, în societățile democratice se vorbește despre respectarea dreptului la demnitate, despre interzicerea discriminărilor, victimele se pot folosi, printre altele și de aceste drepturi și juridic pentru a-și recâștiga echilibrul în societățile din care fac parte.
Subiectul pasiv al acestui fenomen este un individ cu un profil psihologic relativ sau aparent instabil. Statistic, femeile intră cu succes în această categorie, în special, dar nu în mod exclusiv, femeile care și-au reluat activitatea după un moment de pauză în activitatea lor profesională, persoanele care au trecut printr-un stres emoțional cauzat de anumite pierderi, de agresiuni fizice sau de nesiguranță profesională.
Mobbing-ul are două forme de manifestare: bossing și staffing, în prima lui formă de manifestare, discreditarea vine dinspre cei aflați în poziții de conducere către ceilați iar în cealaltă formă el apare invers, de la colegi către șefi.
Psihologic "prădătorul" se simte, deseori chiar imaginar, în poziția sa amenințat și atacă desconsiderând sau falsificând realitatea chiar înainte de a exista vreun pericol, pentru a-și păstra o anumită poziție într-un grup social. El este similar unui criminal în serie, nu se va opri la o singură victimă fiindcă problema lui nu este doar omul în mod individual.
Educațional un astfel de individ nu are, în bagajul său primar, sentimentul de respect față de celălalt, adesea există un dispreț afișat, direct, față de orice persoană, disprețul și lipsa de respect manifestându-se adesea prin jigniri directe, adesea chiar în public, fapt care determină victima de a-și revizui comportamente, de a-și crea mecanisme de apărare sau de autosubminare, situație în care persoana, în funcție de labilitatea sa emoțională va dezvolta sau nu depresii care îi va determina în cele din urmă izolarea sa socială.
Problema care apare este atunci când discreditarea unei persoane se desfășoară în public. Aceasta constituie o "circumstanță agravantă" a fenomenului și ar trebui să fie momentul în care victima trebui să ia măsuri pentru a se proteja. În primul rând pentru că discreditarea publică impune izolarea socială, impune o încurajare și din partea altora de preluare a modelului de discreditare, reduce toleranța socială.
În aceste condiții, victima mobbing-ului trebuie să ia urgent măsuri.
Specialiștii recomandă următoarele etape de apărare:
1. Victima trebuie să impună niște granițe ferme agresorului.
2. Trebuie să-și echilibreze starea psihologică, chiar apelând la un specialist.
3. Ca ultimă soluție, reconsiderarea locului de muncă, eventual prin demisie și căutarea altei soluții profesionale.
Mobbing-ul este modalitatea cea mai la îndemână de a crea, dincolo de dezarmonie socială și personală, eșecuri ale firmelor, instituțiilor publice, mediilor unde el se manifestă, inclusiv în școli, în mediile universitare, cunoscut fiind că inducerea unor instabilități emoționale nu ajută la eficiența profesională a individului.
Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.
Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.