Acasa | Articolul tau | Industria modei poate sa-si asume atributia de lider de "eco-opinie"
De pe podium vin tendintele / Foto: Reuters
Ecologia a cucerit taramuri nebanuite vreodata ca vor putea fi afectate de acest curent asa de actual si asa de important. Moda (fashion-ul de lux) este una dintre posibilele noi cuceriri ecologice. Ceea ce este intr-adevar intrigant e ca moda si ecologia nu prea se imbina, dar designeri in voga fac realizabil acest concept. Astfel, ia nastere o proaspata strategie de marketing menita sa atraga si restul clientilor preocupati intr-adevar de schimbarile mediului.
Cu toate ca ramane o idee rasfranta dintr-un marketing clasic si agresiv, aceasta este bine-venita pentru ca ofera si alte orizonturi prin care dezvoltarea durabila sa se aplice. Responsabilitatea fata de mediu trebuie sa se impregneze in orice piata, in orice fabrica si in orice produs pentru ca, pana la urma, bunastarea consumatorilor nu ar fi fost cu adevarat palpabila daca resursele naturale nu ar fi existat. Epuizarea acestora nu este decat un efect al inconstientei umane, iar dezvoltarea durabila vine cu raspunsuri si solutii. Consider ca industria modei poate sa-si asume si aceasta atributie de lider de "eco-opinie" pentru ca in randul consumatorilor de moda se numara si multi partizani ai credintei ecologice.
Creatorii de moda s-au gandit sa-si proiecteze ecologic creatiile prin substituirea unor materiale putin acceptate de populatie cum ar fi blanurile de animale si le-au inlocuit cu hartie reciclabila. Nimeni nu poate purta aceste creatii in miezul iernii, dar pot schimba mentalitatea persoanelor adepte ale blanurilor naturale si castiga aprecierea celor care deja inteleg si sunt solidari cu problemele cu care biodiversitatea se confrunta. In aceeasi idee se confectioneaza, deja in multe fabrici de textile, haine din materiale organice. Grupul Inditex (Zara, Bershka, Stradivarius, Pull&Bear etc.), renumitul H&M si brand-ul de lux Hugo&Boss au introdus cu succes noua linie de haine din material organic, diferenta fiind una minima, dar insemnata, atunci cand alegi sa te imbraci "organic".
Ca un "personal thought", eu nu as neglija temelia pe care s-a cladit acest concept de "eco-moda", si anume exacerbarea marketingului pana la ipocrizie si fatarnicie umana. Marketingul si solutiile pentru promovare pe care le ofera nu mai au de foarte multa vreme caracter moral si loial fata de consumatori. Moda, daca odata era privita ca pe o arta, acum nu e decat o industrie generatoare de bani, iar marketingul ii furnizeaza cele mai concrete informatii in atingerea scopurilor economice. Desi ne confruntam cu acest "machiavelism modern", inteligenta unora permite sa fie selectionat si prelucrat esentialul, iar trucurile de marketing pot fi usor abolite de o minte sclipitoare. Orice rau este bun, si invers.
In concluzie, desi moda este relativ superficiala si putin relevanta, combinata cu problemele de mediu aceasta poate deveni un megatrend responsabil si educativ pentru o buna parte a populatiei lumii. Pana la urma toata lumea se foloseste de haine. De ce sa nu avem un comportament eco si atunci cand ne imbracam?
Nota redactiei: Acest material a fost
primit la rubrica "Articolul tau".
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii si clipuri video.