Acasa | Articolul tau | Monica

Monica

 SHARE  

Adaugat in 20 octombrie 2014

Monica

Monica Macovei Foto: HotNews.ro

Am asistat zilele trecute la o întâlnire a Monicăi Macovei cu un grup de oameni interesați de modul de organizare și funcționare a instituțiilor europene. Mă așteptam să trimită pe cineva care să ne vorbească despre asta, să treacă, eventual, câteva minute, pentru a ne saluta, sau să ne transmită un mesaj, știind că are un program foarte încărcat.

Dar m-am înșelat, ea a ținut prezentarea, de la cap la coadă, cu explicații, exemple, referiri la proceduri, la activitatea structurilor legislative, executive și de judecată, cu un limbaj nepretențios și clar, cu toată bunăvoința unui om care își dorește cu adevărat ca cei care îi stau în față să înțeleagă despre ce li se vorbește și, mai mult decât atât, să plece de acolo cu ceva. În minte și în suflet.

Am plecat și eu cu niște lucruri despre care vreau să povestesc, dincolo de subiectivismul politicului, de discursurile partizane sau de pendulările în spațiul public ale nehotărâților care încă nu pot/nu vor să se raporteze la evidență.

Am plecat, în calitate de profesionist familiarizat cu normele europene, cu convingerea că nu am mai asistat până acum ( indiferent la ce nivel) la o prezentare atât de fluentă, elegantă și documentată a unui conglomerat atât de complex și, de multe ori, greu de înțeles, cum e UE. Am asistat la discursul unui expert în materie de legislație, administrație și politică europeană, a unui om căruia îi sunt familiare atât elementele economico-structurale, cât și cele socio-culturale specifice spațiului european. Am văzut un diplomat și un tehnocrat în egală măsură, un om care negociază cu hotărâre și finețe, fără un pas înapoi, până la capăt.

Am plecat, în calitate de român cu reședința în străinătate, cu sentimentul, pentru prima oară, după mulți ani, că România ar putea redeveni acasă, dacă astfel de oameni stau de veghe, dacă eu știu că la nivel de reprezentativitate în parlament sau atunci când vine vorba de președinția României, vocea mea se face auzită prin oameni ca Monica Macovei. Oameni care știu ce vor dar și ce ne dorim noi, care știu cine suntem și ne stau aproape, atât de aproape încât să ne cunoască și calitățile, și limitele, să le încurajeze pe cele dintâi, să le împingă pe cele din urmă până în zona confortului și a împlinirii - profesionale, cetățenești.

Am plecat, în final, de acolo, în calitate de om, cu sentimentul pe care ți-l dă o ploaie bună de vară după ani de secetă. Acela că există speranță chiar și atunci când pare că se desprinde pământul sub picioarele tale, că nu mai știi dacă mâine merită adus în discuție și nici cum să virezi ca să nu mai treci prin ieri, contabilizându-ți, la nesfârșit, eșecurile și lipsa de echilibru. Am plecat încărcată de energia pozitivă și credința în semeni a unui om frumos, senin, hotărât, liber, care știe să fie permanent cu un pas înainte fără să-ți creeze sentimentul că impune, ci doar că limpezește apele tulburi și că deschide un drum.

Și, mai ales, am plecat cu impresia că Monica Macovei nu e deloc un samurai fragil, ci, dimpotrivă, unul puternic, maleabil, fără parti-prisuri, gata să acționeze oricând și în orice condiții dacă interesul oamenilor o cere, un expert al mânuirii săbiilor cu lamă dublă în așa fel încât să pară, în aerul politic, eșarfe subțiri de mătase.

Am pășit afară dintr-un spațiu, la început, nefamiliar cu sentimentul că m-am întors, în sfârșit, în țara mea. Și că mâine, copilul meu, având opțiunea de merge oriunde, în Europa, sau în lume, pentru a-și întemeia un cămin sau construi o carieră, va putea hotărî, zâmbind, să rămână acasă.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Ramona S.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

17848 citiri

236 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.