Acasa | Articolul tau | Monica

Monica

 SHARE  

Adaugat in 20 octombrie 2014

Monica

Monica Macovei Foto: HotNews.ro

Am asistat zilele trecute la o întâlnire a Monicăi Macovei cu un grup de oameni interesați de modul de organizare și funcționare a instituțiilor europene. Mă așteptam să trimită pe cineva care să ne vorbească despre asta, să treacă, eventual, câteva minute, pentru a ne saluta, sau să ne transmită un mesaj, știind că are un program foarte încărcat.

Dar m-am înșelat, ea a ținut prezentarea, de la cap la coadă, cu explicații, exemple, referiri la proceduri, la activitatea structurilor legislative, executive și de judecată, cu un limbaj nepretențios și clar, cu toată bunăvoința unui om care își dorește cu adevărat ca cei care îi stau în față să înțeleagă despre ce li se vorbește și, mai mult decât atât, să plece de acolo cu ceva. În minte și în suflet.

Am plecat și eu cu niște lucruri despre care vreau să povestesc, dincolo de subiectivismul politicului, de discursurile partizane sau de pendulările în spațiul public ale nehotărâților care încă nu pot/nu vor să se raporteze la evidență.

Am plecat, în calitate de profesionist familiarizat cu normele europene, cu convingerea că nu am mai asistat până acum ( indiferent la ce nivel) la o prezentare atât de fluentă, elegantă și documentată a unui conglomerat atât de complex și, de multe ori, greu de înțeles, cum e UE. Am asistat la discursul unui expert în materie de legislație, administrație și politică europeană, a unui om căruia îi sunt familiare atât elementele economico-structurale, cât și cele socio-culturale specifice spațiului european. Am văzut un diplomat și un tehnocrat în egală măsură, un om care negociază cu hotărâre și finețe, fără un pas înapoi, până la capăt.

Am plecat, în calitate de român cu reședința în străinătate, cu sentimentul, pentru prima oară, după mulți ani, că România ar putea redeveni acasă, dacă astfel de oameni stau de veghe, dacă eu știu că la nivel de reprezentativitate în parlament sau atunci când vine vorba de președinția României, vocea mea se face auzită prin oameni ca Monica Macovei. Oameni care știu ce vor dar și ce ne dorim noi, care știu cine suntem și ne stau aproape, atât de aproape încât să ne cunoască și calitățile, și limitele, să le încurajeze pe cele dintâi, să le împingă pe cele din urmă până în zona confortului și a împlinirii - profesionale, cetățenești.

Am plecat, în final, de acolo, în calitate de om, cu sentimentul pe care ți-l dă o ploaie bună de vară după ani de secetă. Acela că există speranță chiar și atunci când pare că se desprinde pământul sub picioarele tale, că nu mai știi dacă mâine merită adus în discuție și nici cum să virezi ca să nu mai treci prin ieri, contabilizându-ți, la nesfârșit, eșecurile și lipsa de echilibru. Am plecat încărcată de energia pozitivă și credința în semeni a unui om frumos, senin, hotărât, liber, care știe să fie permanent cu un pas înainte fără să-ți creeze sentimentul că impune, ci doar că limpezește apele tulburi și că deschide un drum.

Și, mai ales, am plecat cu impresia că Monica Macovei nu e deloc un samurai fragil, ci, dimpotrivă, unul puternic, maleabil, fără parti-prisuri, gata să acționeze oricând și în orice condiții dacă interesul oamenilor o cere, un expert al mânuirii săbiilor cu lamă dublă în așa fel încât să pară, în aerul politic, eșarfe subțiri de mătase.

Am pășit afară dintr-un spațiu, la început, nefamiliar cu sentimentul că m-am întors, în sfârșit, în țara mea. Și că mâine, copilul meu, având opțiunea de merge oriunde, în Europa, sau în lume, pentru a-și întemeia un cămin sau construi o carieră, va putea hotărî, zâmbind, să rămână acasă.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Ramona S.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

18866 citiri

236 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.