Acasa | Articolul tau | Monopolul pe copil
Un copil dorit. Foto: Photoxpress
Ma doare s-o spun insa ma simt in plus cand sunt alaturi de propria fata. Eu si tatal ei ne-am dorit mult un copil, iar cand Sofia a venit pe lume, am fost cei mai fericiti. Am stat doi ani cu ea acasa si apoi a trebuit sa incep serviciul. Am vrut s-o dam la gradinita, insa mama a insistat sa o mai lasam putin, ca este prea mica, prea sensibila. S-a oferit sa stea cu ea la noi in casa, cat suntem noi la munca.
Asta a durat doua-trei saptamani. Apoi a inceput s-o ia la ea acasa dimineata si s-o aduca dupa-amiaza. Cand a venit iarna, a facut un pas in plus. A zis ca e prea batrana sa mai faca atatea drumuri pe zapezi si polei si fetita prea sensibila s-o trambalam zilnic de colo colo pe gerurile alea, asa ca ar trebui sa ramana la ea pe perioada saptamanii. Mergeam s-o vedem in fiecare seara si o luam acasa de vineri seara si pana luni dimineata.
Deja incepeam sa ne simtim putin frustrati de situatie, insa Sofia parea sa se simta foarte bine cu mamaie, iar noi nu vroiam sa o suparam pe cea care s-a oferit sa ne ajute. Insa ciocnirile nu au intarziat sa apara, pentru ca o simteam prea rasfatata si vroiam pentru copilul meu si putina disciplina. Orice discutie se pierdea insa in neant. Parca vorbeam cu cerul si cu stelele, nu cu mama. Nu stiu daca nu aude niciun cuvant din ceea ce spun sau nu vrea sa auda.
Cand ne-am apropiat de noul an scolar, m-am grabit s-o inscriu la gradinita. Dar sotul meu a inceput sa primeasca de la serviciu deplasari tot mai lungi si mai dese, iar programul iar nu mi-a permis sa ma mulez pe orarul gradinitei. Insa am pus piciorul in prag si am insistat ca bunicii sa stea cu fata doar cat este necesar pana vin de la munca si in niciun caz sa nu mai doarma la ei. Si asa a fost. Pentru doua luni. Apoi iar a venit vremea rea. Iar in loc s-o aduca la noi acasa dupa gradinita, o duceau la ei. Daca era viscol, ramanea acolo. Daca eram racita, ramanea acolo. Daca eram noi raciti, ramanea acolo ca sa n-o imbolnavim. Daca era adormita, ramanea acolo.
Era o lupta zilnica s-o luam acasa. Iar acasa era o lupta zilnica sa ne intelegem cu ea. Pentru ea, mamaie e zana cea buna iar noi zmeii cei morocanosi. Discutiile zilnice suna cam asa: "Sofia, tu te juca cu cutitul, te poti taia" - "Dar mamaie ma lasa!", "Mancam ciocolata maine, nu inainte de culcare, ca nu iti face bine" - "Dar mamaie imi da!"... Si exemplele pot fi o mie.
La orice spunem noi NU, mamaie spune DA si invers. Iar ce spune mamaie este contraargumentul final in orice discutie cu fii-mea. Pot sa-i dau o suta de explicatii, care de care mai logice, mai pe intelesul ei. Nimic nu are atata valoare cat faptul ca bunica-sa ii permite orice.
Acum are 6 ani si 4 luni. Ieri a inceput scoala, la clasa zero. Eu sunt gravida in luna a 3-a iar sotul tocmai a plecat pentru 6 luni. Va fi ultima calatorie de acest fel. Dupa ce se va naste copilul, voi profita de anii stati acasa pentru a o pastra pe Sofia cat mai aproape.
Pana atunci, lucrurile merg pe acelasi drum. Mi-a cerut telefon mobil, i-am explicat ca este prea mica pentru asa ceva, ca nu este sanatos, ca nu toti copiii au posibilitatea iar noii ei colegi se vor simti prost daca o vad cu telefon etc. Ieri dimineata am dus-o la scoala unde, surpriza, ne asteptau parintii mei. Au inconjurat-o cat sa ma oblige sa ii dau drumul la mana si sa fac un pas in spate si, dupa ce au tachinat-o putin, mamaie "zana cea buna" a scos din geanta un pachetel, cadou de inceput de scoala.
Copila l-a desfacut pe nerasuflate si, cand i-a venit ei aerul, s-a dus al meu. Bunicii ii luasera un telefon. Unul alb cu roz, cu Hallo Kitty, insa cat se poate de real. Cum am si greturi matinale si chestia asta am simtit ca-mi ia pamantul de sub picioare, m-am dus sa ma sprijin de gard. Am inchis ochii, am facut exercitii de respiratie, am numarat in gand pana la 10 sperand sa ma linistesc si, cand am deschis ochii, nu am mai vazut din Sofia decat ghiozdanul, pe masura ce intra in scoala de mana cu mamaie si tataie.
O mie de alte lucruri am crezut pana acum ca au pus capac, ca au fost picatura care a umplut paharul, dar pe niciunul nu l-am resimtit ca pe acesta. In clipa asta ma intreb daca Sofia realizeaza totusi ca noi suntem parintii, nu ei? Ma intreb daca EI realizeaza ca noi suntem parintii, nu ei?
Nota redactiei: Acest material a fost
primit la rubrica "Articolul tau".
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.
Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.