Acasa | Articolul tau | Mourir de rire #jesuischarlie

Mourir de rire #jesuischarlie

 SHARE  

Adaugat in 8 ianuarie 2015

Mourir de rire #jesuischarlie

jesuischarlie

N-o să fie o încercare de analiză socio-culturală, antropologică, economică sau politică, nu am datele necesare și nici pregătirea, s-au scris destule de ani buni și le-au scris cei care au făcut studii și care sunt infinit mai documentați și mai pregătiți să ofere răspunsuri. N-o să fie nici o etalare de argumente pro și contra, pentru simplul motiv că nu există argumente pro și contra dreptului la viață. Așa cum nu există garduri pentru libertate decât în mințile celor care nu și-o doresc pentru noi.

O să fie, în schimb, o pledoarie a unui om (și a unui părinte) care și-a dat seama, ieri și astăzi mai mult decât în alte zile, poate, că ura face posibil orice comportament deviant și că-i poate închide definitiv ușa celui pe care îl aștepți acasă sau îți poate smulge copilul din brațe, mergând pe stradă, într-o zi banală de miercuri, în timp ce pășești pe același trotuar cu cele mai brute manifestări ale ei, în timp ce te afli la locul de muncă cel de toate zilele, în timp ce conduci pe o stradă oarecare, în drum spre casă.

Ura care nu are limite. Violența care se naște și se perpetuează în întuneric, în indiferență, în manipulare și în disprețul față de cel de lângă tine. Spuneam zilele trecute unor prieteni că e înfricoșătoare, într-o societate pe care o considerăm liberă de feudalismul moral și perfect capabilă să reacționeze cu promptitudine la orice demersuri totalitare, tendința tot mai pronunțată către extremism, în limbaj, în atitudine, în dorința de a impune cu obstinație părerea pe care o ai celui cu care porți un dialog, deși baza oricărui dialog este schimbul de opinii argumentat și există un respect minim pe care îl datorezi celui din fața ta, chiar dacă nu-i împărtășești părerea. Altfel totul se transformă într-un monolog interior care e asimilabil impulsurilor dictatoriale și disprețului față de natura umană.

Oare de ce și, mai ales, de unde? Avem identitate culturală, avem umor, avem o viteză de adaptare extraordinară, avem mijloace de informare și posibilități de comunicare aproape nelimitate. Mintea omenească e un miracol, capacitatea cerebrală e mult peste nivelul curent de utilizare, se poate exploata până la delir, nu-i va atinge nimeni limitele. De ce adevărul meu e mai adevăr și libertatea lui e mai puțin libertate, de ce săpăm văgăuni și scobim adânc în tot ce nu ne definește ca entități capabile să cugete, să aleagă? Liberul arbitru e un privilegiu, nu un instrument al terorii. Cât și ce trebuie să se mai întâmple ca să pricepem că tot ce e mai frumos, mai nobil și mai de preț în natura umană este exact capabilitatea ei asumată de a se delimita de instinctiv, de brutal, de pornirea primitivă de a ucide pentru a-și asigura poziția dominantă în haită? Animalele care ucid pentru a prelua conducerea grupului devin lideri care își asumă ulterior responsabilitatea de a-l proteja și de a-i asigura mijloace de hrană. Cei care înfăptuiesc sau ordonă crima și care adoptă violența drept unic răspuns sunt simpli ucigași. Ucigași de alți oameni dar și de speranță că toate eforturile de renaștere și de eliberare a minții omenești au fost în zadar.

Poate că astăzi dimineață, în redacția publicației franceze Charlie Hebdo n-a mai aprins nimeni luminile. Poate că se râde cu lacrimi. Țineți-le voi aprinse, în gând, ca să nu le pară, deodată, întuneric, frig, ca să alunge bezna din mințile celor pentru care viața lor n-a fost decât un ban de un cent pe tipsia răzbunării. Și să nu uităm despre iubire. Pentru că suntem oameni din carne, oase, gânduri, simțire și vise, indiferent cât de religioși sau de atei ne credem. Să nu uităm că în numele niciunui Dumnezeu nu se poate ucide. Să nu uitam despre  noi, aduși față în față cu cel de lângă noi, care poate avea altă culoare a pielii, altă cultură, altă credință și obiceiuri, dar nu poate fi plămădit din mai puțin decât suntem, la rândul nostru. Altfel, lumea asta întreagă o sa se prăbușească sub ură precum acei oameni sub gloanțe. Fiindcă au îndrăznit a muri de râs.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Ramona Strugariu
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5102 citiri

45 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.