Acasa | Calatorii | Must travel 2014

Partea a doua

Must travel 2014

 SHARE  

Adaugat in 21 ianuarie 2014

Must travel 2014

Must travel 2014. Foto: caia.ro

Prima listă de călătorii s-a încheiat în iunie, când tradiţia spune că românul rupe plajele din Grecia, Turcia şi Bulgaria. În capul meu lucrurile nu trebuie să stea aşa. Prin urmare, iată cum cred eu că e amuzant să vă folosiţi banii şi timpul.

DSC_0727

Iulie. Nisip. Odessa, Ucraina.

Te pui în maşină, traversezi Moldova, ajungi la Odessa. Te pui în trenul “Prietenia”, ajungi la Chişinău, bei un cvas, iei trenul spre Odessa. Te pui în microbuz, ajungi în Moldova, dai trei firfirei şi ajungi tot la Odessa. Acolo te prăjeşti pe dinafară pe plajele Malibu şi Arcadia şi te răcoreşti pe dinăuntru cu bere ucrainiană, ieftină şi gustoasă.

Când ţi s-a luat de soare poţi să vezi cel puţin vreo cinci muzee cu sens sau poţi cutreiera frumosul oraş într-o caleaşcă imperială. Mai ales în week-end-uri oraşul e plin de zumzete în dulcele grai moldovenesc de la fraţii de peste Prut, turişti de bază în poetica Odessă. Nu zic aiurea poetică, o să găsiţi aici şi-un bust de-al lui Puşkin (rezident pentru un an în staţiune) şi de-al lui Eminescu.

6108674817_63da291a08_o

August. Poftă de viaţă. Liban.

Ştiu că ţara asta apare la ştiri cu ocazia (rară de altfel) a detonării unor bombe lângă maşinile politicienilor locali (dacă îi trimitem pe-ai noştri acolo or să fie în siguranţă), dar Libanul e locul în care s-au inventat petrecerile pe plajă.

În fenicianul Byblos, plaja vă aşteaptă cu o selecţie admirabilă de bărbaţi mediteraneeni, cocktailuri sofisticate şi o atmosferă de decandenţă orientală pur şi simplu delicioasă. Poate nu atât de delicioasă ca mâncarea gătită în restaurantele în aer liber din satele de munte, unde lângă câte o cascadă, o bătrână coace pâine într-un cuptor mic, de piatră.

Pofteşti ruine romane? Ai ruine romane. Pofteşti sate de pescari medievale? Sunt din plin. Vrei natură spectaculoasă? Mergi la cedrii milenari. Te atrag yachturile? Stai să vezi acolo colecţie de ambarcaţiuni de lux.

Sursa foto.

nepal

Septembrie. Many Happy Returns. Nepal.

Pe la jumătatea lui septembrie, norii negri aduşi de muson se cară şi cerul rămâne albastru. Călătorii occidentali în căutare de mari revelaţii spirituale se îmbulzesc ca turmele de oi prin cartierul turistic din Kathmanu, Thamel. Obţin mici revelaţii spirituale, ajutaţi de obicei de câte o ţigară de haşiş ori pur şi simplu de atmosfera paşnică a statului himalayan.

Cei mai ambiţioşi pleacă în explorări montane. Cei mai meditativi cutreieră templele budiste ori hinduse cu gurile căscate şi devin pradă sigură pentru mulţii sadhu (nişte pustnici excentrici veşnic drogaţi) şi multele maimuţe nehalite care populează peisajul. Dar orice, absolut orice s-ar întâmpla acolo devine o poveste bună de spus nepoţilor, aşa că îţi vine să te tot întorci în Nepal.

Motorboat ride up the Amazon River from Leticia to Tupara Aruu.

Octombrie. Uite plaja, nu e plaja. Manaus, Brazilia.

Rio Negro şi râul Solimões se întâlnesc lângă Manaus, capitala statului Amazon. Între august şi decembrie, când debitele apelor scad, o plajă frumoasă apare ca prin minune.

Din Manaus pleacă expediţii în pădurea tropicală amazoniană, exact acea pădure pe care, probabil, copiii noştri n-or s-o mai prindă pentru că va fi distrusă repejor de tăvălugul “dezvoltării”.

Din iunie anul ăsta, Tap Portugal România vă duce acolo cu escală la Lisabona.

Sursa foto.

Noiembrie. Frumuseţe. Roma.

Cârdurile insuportabile de turişti de peste vară se mai răresc, preţurile se mai calmează, frumuseţea Romei tot acolo rămâne. E lună cu festival de film şi de jazz, dar capitala Italiei n-are nevoie de asta să fie atrăgătoare.

Pieţe şi catedrale, muzee, magazine de lux, restaurante grozave, misterioasele catacombe, ruine şi palate. E un oraş de care trebuie să te bucuri încet ca să nu-i strici farmecul.

vedere

Decembrie. Primăvară. Madeira.

Dacă tot e să fie artificii de Revelion, măcar să fie cele mai mari focuri de artificii din lume, adică acelea din Funchal, capitala insulelor portugheze. Te îmbeţi cu vin aromat de Madeira, mănânci frigărui gigantice pe beţe de dafin, te distrezi la petreceri de stradă cu muzică şi dans. Dacă ţii să treci în noul an îmbrăcat la patru ace, poţi să te duci la balul organizat de Reid’s Palace Hotel.

Citeşte şi:

.

Cum să călătoreşti în India: hotelurile

.

Utile în călătorii: Australia

.

Lalele, friptură şi Shakira. La AmsterdamAutor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
calatoriivacante2014must seemust travelcaia.romadeiranepalromabrazilialibanucraina CITESTE MAI MULTE DESPRE

7999 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.